Expertele contabile din dosarul lui Marian Oprişan, arestate preventiv

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 11 ianuarie 2015

Tribunalul Bucureşti a decis astăzi arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor două experte contabile din dosarul lui Marian Oprişan, acuzate de DNA că ar fi stabilit împreună cum vor aborda expertiza, astfel încât să îi favorizeze pe inculpaţii din dosar, scriu surse din presă.

Expertele Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena-Valentina Muşuroiu au fost reţinute ieri, de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii DNA au cerut Tribunalului Capitalei arestarea preventivă a celor două experte, solicitarea fiind admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi, care a emis pe numele lor mandate pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Ieri, DNA le-a reţinut pe expertele financiar-contabile Ileana Roxana Cernea (Pintea), acuzată de favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual, şi Elena-Valentina Muşuroiu, învinuită de complicitate la favorizarea făptuitorului şi la abuz în serviciu.

Potrivit referatului DNA, Ileana Cernea a fost desemnată de către instanţa de judecată, în data de 10 iulie 2014, ca să efectueze expertiza financiar-contabilă în dosarul nr. 271/231/2010 al Judecătoriei Cluj-Napoca - Secţia Penală, având ca obiect judecarea unui dosar finalizat cu rechizitoriu de procurorii anticorupţie şi trimis spre judecare la 5 iunie 2006. Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent fiind în curs de judecare, în primă instanţă, la Judecătoria Cluj-Napoca.

Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosar a cerut şi a obţinut numirea Elenei Muşuroiu ca expert recomandat să participe la efectuarea expertizei financiar-contabile.

Totuşi, conform atribuţiilor stabilite de instanţa de judecată, expertul desemnat Ileana Cernea trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experţii parte (recomandaţi de inculpaţii din dosar) urma să-şi exprime şi ei opiniile cu privire la obiective, menţionează DNA.

"Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent faţă de orice intruziune, corect şi imparţial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanţă) a stabilit împreună cu Muşuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpaţi) modul în care vor aborda expertiza, aşa încât să servească intereselor inculpaţilor judecaţi şi, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului. Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Muşuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanţă să analizeze documentele puse la dispoziţie şi să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv", acuză procurorii anticorupţie.

Astfel, Cernea a acceptat ca Muşuroiu să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, "fără a avea nicio contribuţie, rezumându-se doar la a-şi însuşi expunerea, argumentaţia şi concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus-menţionat, prin semnarea documentului".

În aceeaşi cauză, DNA a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de expertul Liviu Macovei, pentru complicitate la abuz în serviciu.

"Există indicii şi probe care conturează suspiciunea rezonabilă că Macovei Liviu, în calitate de expert parte al unui alt inculpat, în dosarul depus în dosarul Judecătoriei Cluj Napoca nr. 271/231//2010, a acceptat să semneze raportul de expertiză contabilă, conştientizând că nu a fost întocmit de către expertul desemnat de instanţă Cernea (Pintea) Ileana Roxana şi că, în acest mod, se încalcă prevederile legale şi totodată se aduce atingere dreptului părţilor vătămate din dosar la desfăşurarea procesului în mod echitabil", relatează procurorii.

În 2004, CJ Vrancea a primit 1,9 milioane dolari din partea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, pentru pietruirea drumurilor comunale din judeţ. Conform acuzaţiilor DNA, Comisia de licitaţie numită de Marian Oprişan ar fi selecţionat şi atribuit lucrări de construcţie unor firme neeligibile, conduse de apropiaţi ai edilului, şi anume: SC Aispa Stars 95 SA (al cărei patron este omul de afaceri Corneliu Prunache), SC Top Media SRL (condusă de Vasile Graur, fratele Valeriei Teodorescu, şi ea inculpată în dosar) şi SC Utilaj Construct SA (patronată de este Vasile Mihăiuc). Procurorii acuză că cele trei firme nu dispuneau de utilajele necesare efectuarii respectivelor lucrări, iar firma Top Media nu avea nici sediu, nici angajaţi. Cele trei societăţi au contractat lucrări de asfaltare pentru 41 de drumuri comunale, dintre care o parte fuseseră deja asfaltate, iar pe altele nu a fost executată niciun fel de lucrare, dar banii au fost încasaţi. Pe cele câteva drumuri pe care lucrările au fost executate, acestea s-au dovedit de proastă calitate şi efectuate fără proiecte tehnice, reclamă procurorii. Anchetatorii susţin că plăţile au fost făcute integral în contul firmelor selecţionate, la câteva zile după semnarea contractelor, iar ordinele de plată ar fi fost semnate de Marian Oprişan şi Emilian Diaconu (vicepreşedinte al CJ în acel moment). Procurorii mai acuză că, în perioada 2004-2005, Oprişan ar fi negociat şi achiziţionat, fără hotărârea necesară a CJ şi fără avizele de specialitate ale comisiilor din Consiliu, Complexul Turistic "Căprioara", in jurul căruia Oprişan deţinea, împreună cu membrii familiei, 8 hectare de teren. Pentru această achiziţie, edilul ar fi alocat ilegal 17 miliarde lei vechi din fondurile publice ale Consiliului Judeţean Vrancea. În plus, şeful CJ ar fi întocmit şi înaintat Guvernului o adresă falsă, prin care a solicitat şi obţinut 3 miliarde lei vechi din fondul de rezervă al Executivului. Pretextele invocate în adresă ar fi fost false, iar banii ar fi fost folosiţi tot pentru cumpărarea complexului, susţin procurorii. DNA a calculat un prejudiciu de 55 miliarde lei vechi adus Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, reprezentând lucrari de asfaltare neexecutate sau de proastă calitate. Totodată, prejudiciul evaluat de procurori în dauna bugetului CJ Vrancea se ridică la 22,2 miliarde lei vechi, iar cel în dauna bugetului Guvernului - la 3 miliarde lei vechi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb