• Platforma românească se află în competiţie directă cu cea de la Borzen - Slovenia, dar are avantajul unei lichidităţi printre cele mai ridicate din Europa • Ministerul Economiei promite că va prezenta, în curând, măsuri prin care să aducă instrumente transparente şi flexibile pentru perfecţionarea platformei OPCOM
Ideea deschiderii unei burse regionale de energie pentru sud-estul Europei este agreată de comisarii europeni. O infogramă de la reprezentanţa permanentă a României la Bruxelles arată că experţii DG TREN (direcţia pentru energie a Comisiei Europene) îşi însuşesc această idee, cu titlu personal şi preliminar, şi că ei consideră că ar fi oportun ca aceasta să fie la Bucureşti.
Documentul, în posesia căruia ziarul BURSA a intrat vineri, mai arată că la nivelul Comisiei sunt cunoscute performanţele OPCOM (operatorul care gestionează piaţa noastră de energie). Platforma de tranzacţionare din România înregistrează una dintre cele mai mari lichidităţi din Europa, fapt ce o diferenţiază de platforma de la Borzen (Slovenia), cu care se află în competiţie directă pentru găzduirea bursei regionale.
Aceiaşi experţi au atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti că discuţiile privind o posibilă împărţire a responsabilităţilor privind tranzacţionarea cu energie, între OPCOM şi Bursa Română de Mărfuri (BRM) nu sunt de natură să servească intereselor României de a găzdui o bursă regională de energie la Bucureşti, atu-ul principal al OPCOM fiind tocmai lichiditatea sa ridicată.
Infograma invocată a fost transmisă, pe data de 24 ianuarie 2007, primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, ministrului Economiei Varujan Vosganian, ministrului de Externe, la data respectivă Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), dar şi altor consilieri, directori şi secretari de stat din instituţiile menţionate.
Câteva zile mai târziu, pe 28 ianuarie, ministrul Vosganian declara, într-o conferinţă de presă, că BRM nu este autorizată de ANRE să tranzacţioneze energie electrică. Domnia sa a precizat că BRM poate să obţină licenţa de la ANRE în acest scop şi că nu îl deranjează ca energia electrică să fie tranzacţionată, o perioadă, pe platformele ambelor instituţii.
L-am rugat, vineri, pe ministrul Economiei să ne explice declaraţia domniei sale în lumina recomandărilor experţilor europeni în energie. Varujan Vosganian ne-a declarat: "Unul din obiectivele strategiei energetice este ca România să devină o putere regională. Pentru acest lucru, este foarte important să avem şi o bursă regională de energie electrică. Aşa cum am mai spus, în această perioadă m-am angajat să dau o soluţie pentru a aduce mai multă transparenţă şi eficienţă pe piaţa de energie prin perfecţionarea OPCOM. Instrumentele oferite pe platforma de tranzacţionare a energiei trebuie să fie mult mai flexibile astfel încât să se întâlnească cererea cu oferta. Am promis şi mă voi ţine de cuvânt că la finele perioadei de iarnă voi prezenta aceste soluţii".
În infograma citată, experţii europeni mai arată că proiectul italo-austriac de înfiinţare a unei platforme de tranzacţionare a capacităţilor de transport este complementar proiectului românesc şi nu se suprapune deloc cu acesta şi că ar fi bine ca România să ceară, formal, Comisiei ca bursa regională de energie să fie inclusă în lista de priorităţi a Tratatului Comunităţii în Sud-Estul Europei pentru a doua jumătate a anului 2007. O astfel de solicitare ar putea fi luată în discuţie în luna aprilie 2007 cu prilejul Forumului de la Atena.
Reprezentanţii DG TREN sunt de părere că, în măsura în care se are în vedere promovarea în continuare a proiectului de piaţă regională a energiei la Bucureşti ar fi potrivite deplasarea la Bruxelles a unei delegaţii la nivel tehnic (Ministerul Economiei, ANRE, OPCOM) pentru o discuţie cu experţii Comisiei privind paşii care ar trebuie făcuţi pentru promovarea proiectului şi prezentarea proiectului lui Andris Piebalgs, Comisarul european pentru Energie, cu ocazia vizitei acestuia la Bucureşti care va avea loc în această lună.
Recomandările experţilor europeni au venit în urma discuţiilor cu un oficial al Reprezentanţei României la Bruxelles, care a subliniat importanţa deosebită pe care partea română o acordă acestui proiect, ca element de consolidare a pieţei de energie electrică din regiune. În plus, diferenţele mari de preţuri între ţările din sud-estul Europei cât şi scăderea producţiei de energie în regiune (din cauza închiderii unităţilor Centralei de la Kozlodui) sunt factori care întăresc necesitatea deschiderii unei platforme de tranzacţionare regionale, cât mai rapid, ca factor stabilizator pentru comerţul cu energie în zonă.
Tot reprezentantul român a adăugat că introducerea unui procent de tranzacţionare obligatoriu pe o astfel de platformă regională ar putea reprezenta şi un element de dinamizare a implementării pieţei de energie electrică pentru toate ţările din cadrul Comunităţii Energetice în Sud-Estul Europei. Din aceste considerente, a şi fost solicitat sprijinul Comisiei în dialogul cu ţările din Comunitatea Energetică în Sud-Estul Europei care nu sunt membre UE.