Experţii ONU privind drepturile omului şi-au exprimat îngrijorarea ieri, privind ceea ce ei au numit "sentinţa disproporţionată" de un an şi două săptămâni în închisoare, primită de fondatorul Wikileaks, Julian Assange pentru că a încălcat termenii eliberării sale condiţionate în Marea Britanie, relatează Reuters.
Assange este reţinut la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh "ca şi cum ar fi condamnat pentru o infracţiune penală gravă", a informat grupul de lucru ONU privind reţinerile arbitrare într-un comunicat, adăugând că acest lucru "pare să încalce principiile necesităţii şi proporţionalităţii", mai scrie agenţia.
Grupul a descris infracţiunea comisă de Assange ca fiind una "minoră".
Grupul, compus din cinci experţi independenţi, a emis o opinie oficială în 2015 conform căreia Assange, care se refugiase la acea vreme în ambasada Ecuadorului în Londra pentru a evita să fie extrădat în Suedia unde era acuzat de viol, este reţinut arbitrar. Assange a negat acuzaţiile de viol.
Statele Unite au cerut extrădarea lui Assange, cel care a fost arestat în ambasada Ecuadorului în Londra pe 11 aprilie. Assange este acuzat în SUA că a ajutat un fost membru al armatei să acceseze un calculator al guvernului şi ar putea face închisoare maxim cinci ani.
Assange a fost condamnat miercuri de un tribunal britanic la un an şi două săptămâni de închisoare pentru că nu a respectat termenii eliberării condiţionate, mai informează Reuters.
Julian Assange se afla în Ambasada Ecuadorului din 2012, după ce a cerut azil politic în urma unei hotărâri judecătoreşti conform căreia ar trebui să fie extrădat de către Marea Britanie în Suedia pentru a fi judecat pentru acuzaţiile de agresiune sexuală.
Suedia a renunţat la acuzaţii în 2017, însă Assange a rămas în ambasadă din cauza mandatului de arestare pe numele său emis de poliţia metropolitană britanică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.05.2019, 19:48)
Ce conteaza ce zic expertii ONU , ambasada SUA de la noi e ingrijorata de "situatia " ziaristilor din Romania !!!