Experţii străini: Pieţele emergente sunt vulnerabile la criza americană

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 august 2007

Zarva creată la nivel global de criza din sectorul creditelor ipotecare din SUA s-a resimţit şi pe pieţele emergente, îndeosebi pe cele din Turcia, Africa de Sud, Islanda, Ungaria, Indonezia şi Filipine. Situaţia este extrem de incertă în acest moment, spun analiştii, iar pieţele sunt foarte nervoase. Ei subliniază că, în situaţia în care aceste temeri vor escalada, pieţele emergente care se confruntă cu datorii externe şi deficite mari vor avea de suferit, fiind supuse presiunilor. Este vorba despre pieţe precum Turcia, Africa de Sud, Ungaria şi Islanda, care au dezechilibre externe substanţiale. Mai mult, ţările din centrul şi estul Europei sunt vulnerabile, în general, dat fiind că acestea, în majoritatea lor, au deficite de cont curent mari. Analiştii oferă ca exemplu în acest sens statele baltice, Bulgaria şi România.

Concluzionând, creşterea economică va sprijini pieţele emergente, însă dacă vom asis­ta la escaladarea crizei financiare, acestea nu vor fi protejate.

Şanse mai reduse ca BCE să-şi majoreze dobânda

Criza de pe piaţa creditelor ipotecare, care a produs un deficit de lichidităţi, a redus şansele ca Banca Centrală Europeană (BCE) să-şi majoreze dobânda de referinţă în luna septembrie, spun analiştii. Ei precizează că politica BCE în domeniul dobânzilor este greu de anticipat, întrucât va depinde de calmarea pieţelor, în următoarele trei săptămâni.

"Decizia ar putea să nu depindă prea mult de macroeconomie (evoluţia inflaţiei în zona euro - n.r.), ci de salvarea sis­temului financiar. În ultimul său buletin lunar, banca a atras atenţia asupra riscurilor legate de inflaţie, dar va mări oare dobânda în septembrie, în condiţiile în care furnizează lichidităţi pe piaţă?", se întreabă Jose Garcia Zarate, analist la "4Cast" din Londra.

BCE a intervenit, vineri, a doua zi consecutiv, pentru calmarea pieţelor de creditare, injectând 61,05 miliarde dolari, după ce, în ziua anteriorară, pompase 94,8 miliarde de euro. Acţiunea BCE a venit după ce banca franceză "BNP Paribas" a fost nevoită să sus­pende temporar activitatea unor fonduri de investiţii, din cauza lipsei de lichidităţi. Măsuri similare cu cea a BCE au fost luate de băncile centrale din Canada (3,3 miliarde de dolari canadieni), Japonia (8,5 miliarde de dolari), Australia (4,2 miliarde de dolari) şi SUA (38 miliarde de dolari, după 24 de miliarde injectate joi).

SEC verifică registrele unor bănci şi case de brokeraj

Comisia americană pentru Valori Mobiliare (SEC) verifică registrele unor case de brokeraj şi bănci importante de inves­tiţii de pe Wall Street, căutând eventuale pierderi neraportate pe piaţa creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.

SEC verifică dacă valoarea activelor legate de creditele ipotecare riscante este calculată corect, precum şi cea a activelor clienţilor, cum sunt cele deţinute de fondurile de hedging, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.

Verificările privesc cele mai mari bănci de investiţii de pe Wall Street, printre care "Goldman Sachs" şi "Merrill Lynch".

S&P: Băncile occidentale nu sunt expuse unor presiuni sporite asupra ratingurilor

Băncile occidentale nu sunt expuse unor presiuni sporite asupra ratingurilor, ca urmare a problemelor din sectorul american al creditelor ipotecare, iar criza traversată de instituţia germană IKB este "un caz izolat", potrivit agenţiei de rating "Standard&Poor"s". IKB, care acordă împrumuturi companiilor mici şi mijlocii, a anunţat recent că a fost serios afectată de problemele din sectorul american al creditelor ipotecare, necesitând sprijin financiar din partea altor bănci germane.

În concluzie, S&P consideră că problemele din zona creditelor ipotecare din SUA nu vor afecta ratingurile băncilor occidentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb