EXPLICAŢII ÎNAINTE DE AGA SIF Moldova: "Consolidarea valorii nominale - măsură de reducere a discountului"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2016

SIF Moldova: "Consolidarea valorii nominale - măsură de reducere a discountului"

Acţionarii SIF2 Moldova sunt convocaţi, pe 13/14 ianuarie 2015, să discute consolidarea valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei/acţiune la 2,5 lei/acţiune, iar înainte de şedinţă, conducerea companiei a publicat un document detaliat, prin care explică procedura.

Conducerea SIF2 a arătat că această operaţiune face parte dintre măsurile de reducere a discountului dintre preţul de pe bursă şi activul net.

Potrivit SIF2, consolidarea valorii nominale înseamnă operaţiunea de creştere a valorii nominale a acţiunilor emise de SIF Moldova de la 0,1 lei la 2,5 lei, operaţiune efectuată concomitent cu reducerea corespunzătoare a numărului de acţiuni: 25 acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei/actiune = 1 acţiune cu valoare nominală de 2,5 lei/acţiune.

Un acţionar are opţiunea să aleagă între efectuarea unui Aport în Numerar sau primirea Restituirii de Aport în/din capitalul social, în situaţia în care este necesară exercitarea aceastei opţiuni pentru a deţine un număr întreg de acţiuni, potrivit documentului citat.

Acesta mai arată că majorarea valorii nominale, prin reducerea numărului de acţiuni conduce la creşterea valorii unitare a activulul net, implicit şi a preţului în piaţă: "În condiţiile în care acţiunea SIF2 se tranzacţionează la un discount semnificativ faţă de VUAN, operaţiunea descrisă se încadrează în măsurile conforme cu activităţile corporative de reducere a discountului, menţionate în strategia multianuală aprobată de acţionari, urmărite de către Consiliul de Administraţie şi managementul executiv al SIF Moldova, şi cuprinse în Codul de Guvernanţă Corporativă publicat. Se poate estima o scădere a cheltuielilor operaţionale, precum şi creşterea interesului investitorilor pe piaţă, elemente care, împreună cu o strategie corespunzătoare de business asigură realizarea intereselor legitime ale acţionarilor.

Nu în ultimul rând, operaţiunea este derulată în interesul acţionarilor, chemaţi prin această operaţiune corporativă să-şi exercite Opţiunea la valoare nominală.

De opţiunile de aport sau de restituire la valoarea nominală pot beneficia toţi acţionarii care nu deţin un număr de acţiuni multiplu de 25".

Reprezentanţii SIF2 apreciază că operaţiunea va conduce la:

"a) reducerea numărului de acţiuni şi, posibil, a numărului de acţionari, cu efecte asupra unei categorii de acţionari care au deţineri (mai mici de 25 de acţiuni) de un nivel inferior celui necesar pentru dobândirea unei acţiuni consolidate şi care nu vor opta pentru efectuarea unor aporturi suplimentare. Societatea asigură exercitarea corespunzătoare a dreptului de opţune, egal pentru toţi acţionarii. În structura istorică a acţionariatului SIF peste 5% din capitalul social au participaţii foarte mici (10 acţiuni). Operaţiunea vine în sprijinul acţionarilor cu participaţii foarte mici, care nu vor mai fi puşi în situaţia ca pentru un venit nesemnificativ să suporte o povară fiscală disproporţionată (e.g. pentru venituri din dividende se plăteşte CASS de 5,5%, -58 lei) aplicată salariului minim pe economie. Pentru acţionarii care primesc dividende mai mici decât suma de plată a CASS şi care nu au alte venituri, apar impedimente privind accesul la serviciile publice de sănătate, din cauza neplăţii CASS cât şi a lipsei de informare din partea autorităţilor fiscale privind această obligaţie de plată.

b) există posibilitatea ca unii acţionari să atingă sau să depăşească pragul legal de 5% din capitalul social al SIF Moldova, caz în care impactul va fi gestionat ulterior (...). Lichiditatea medie zilnică în 2015 arată că acţiunile ce depăşesc 5% pot fi uşor absorbite de piaţă. În plus, cu mai puţin capital investit, deţinerea va fi aceeaşi ca înainte de implementarea operaţiunii de consolidare".

Unii brokeri din piaţa de capital ne-au spus, anul trecut, că este bună ideea SIF Moldova să consolideze valoarea nominală a acţiunilor şi să elimine astfel acţionarii reziduali din Procesul de Privatizare în masă, în timp ce Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a criticat dur propunerea, spunând că încalcă în mod flagrant un principiu de bază al guvernanţei corporative, şi anume protecţia proprietăţii asupra acţiunilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ori esti imprumutat in CHF de la Volksbank ori esti actionar implicat in activitatile SIF2 senzatia e aceasi. un pic acrisoara cu mici piscaturi in cu cu ru ku cu.

    acum incepe sa devina interesant. Dupa ce au tras in piept din anul 2007 raportarea financiara care trebuia facuta in sistemul IFRS acum dupa decizia ASF sunt nevoiti sa faca aceasta schimbare care se doreste a fi la fel de sublima cu aceea in care cu ajutorul domnului Florin Georgescu Petrom si-a micsorat capitalul cu 13 miliarde lei. Oricum sansa ca domnul Negritoiu sa fie in boardul de supraveghere european ar trebui sa fie un prilej bun pentru a invata si pe alti europeni cum se fac raportarile financiiare intr-o tara care ce-i drept este invatata cu brutalitatea :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb