Explozia şi "implozia" de la Oltchim

Diana Dorobanţu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 august 2007

Explozia şi "implozia" de la Oltchim

Două ambulanţe şi o Dacie a Salvării străbăteau ieri, în zgomot de sirenă, străzile din Râm-nicu Vâlcea, pe la orele douăsprezece, când un nor gros de fum se înălţa din partea oraşului unde este situat Oltchim. Ştirile despre o explozie la Oltchim au început să circule imediat.

Potrivit ultimelor relatări de la faţa locului, opt persoane au fost rănite în urma deflagraţiei, dintre care cinci grav (una a şi decedat în cursul zilei de ieri).

O oră mai târziu, un elicopter al Salvării se îndrepta către oraş - probabil pentru a-i transporta pe răniţi la Spitalul pentru arşi.

Tot atunci (ora 13.06), acţiunile companiei "Oltchim" din Râmnicu Vâlcea (simbol OLT la BVB) au fost suspendate de la tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti. Conducerea BVB a precizat că suspendarea a survenit în scopul protejării investitorilor în aceste acţiuni, dar astăzi tran-zacţionarea va fi reluată.

Încă de la deschiderea sesiunii bursiere de ieri, cotaţia OLT s-a înscris pe un trend descendent. După apariţia ştirilor privind explozia deprecierea OLT s-a amplificat, însă. Astfel, ultimul preţ al titlurilor "Oltchim" a fost egal cu 0,98 lei/acţiune, fiind în scădere cu 6,67% faţă de şedinţa precedentă. Până la suspendarea din piaţă au fost tranzacţionate 235.400 acţiuni OLT în valoare de 236.835 lei.

Constantin Roibu, directorul societăţii, a declarat că este posibil ca explozia produsă la combinat în secţia de propenol să fi fost cauzată de creşterea presiunii.

Din informaţiile primite de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea reiese că sursele de apă nu au fost afectate de explozia de la "Oltchim", dar Administraţia Naţională "Apele Române" a dispus Direcţiei de Apă Olt întărirea monitorizării calităţii apelor în zona afectată. De asemenea, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a dispus ca o echipă guvernamentală să se deplaseze în judeţul Vâlcea pentru a evalua la faţa locului situaţia creată în urma accidentului produs. Delegaţia guvernamentală va analiza măsurile urgente care se impun. Echipa este formată din reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului şi ai Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

Radu Popescu Buzeu, şef al departamentului de analiză de la SSIF "KD Capital Management" Bucureşti, ne-a declarat: "Nu se ştie exact cum s-a produs explozia, care sunt pagubele şi cum vor influenţa acestea societatea. Nu consider însă că este vorba de ceva care să afecteze serios activitatea Oltchim. În ceea ce priveşte rezultatele pe primele şase luni, acestea nu cred că vor influenţa prea mult acum evoluţia companiei, rezultatele vor conta mai mult după privatizarea societăţii vâlcene".

Alin Brendea, director de operaţiuni la SSIF "Prime Transaction" Bucureşti, ne-a precizat: "Potrivit declaraţiilor conducerii Oltchim, accidentul pare să aibă o influenţă mică asupra activităţii combinatului chimic. Până la apariţia de date noi, cred că investitorii vor manifesta o anumită prudenţă faţă de titlurile OLT, dar nu văd de ce aceasta ar conduce la o scădere mai mare a cotaţiei".

În primele şase luni ale anului, "Oltchim" a realizat un profit net de 9,61 milioane lei, în creştere cu 32,24% faţă de perioada ianuarie - iunie 2006. Afacerile companiei s-au majorat în prima jumătate a anului curent cu 7,74%, până la 878,77 milioane lei (219,7 milioane euro), comparativ cu intervalul similar al anului trecut.

Potrivit conducerii "Oltchim", în primul semestru al anului în curs activitatea economico-financiară a companiei a fost afectată, în principal, de revizia generală pe care a trebuit să o efectueze prin corelare cu principalul furnizor de materii prime, "Petrom" Bucureşti, la sucursala "Arpechim" Piteşti. Astfel, majoritatea secţiilor de producţie ale societăţii au fost oprite în perioada 22 - 28 aprilie, iar între 29 aprilie şi 11 mai compania a funcţionat la capacitate redusă, aprovizionându-se cu materii prime din import.

În prezent, "Oltchim" valorifică aproximativ 75% din producţia sa pe pieţele externe, iar activitatea de livrări şi încasări este în general diminuată în perioada vacanţelor de iarnă (15 decembrie - 15 ianuarie) şi de vară (lunile iulie şi august). Astfel, pentru a nu afecta activitatea economico - financiară a societăţii, revizia generală anuală este efectuată de regulă, în lunile iulie - august.

"Oltchim" a estimat pentru 2007 un profit brut de 13 milioane lei, în creştere cu 17,5% faţă de 2006, în timp ce veniturile totale au fost prognozate la 2,045 miliarde lei (610 milioane euro), cu 13% mai mari decât anul trecut. Acţionarii companiei au hotărât contractarea unui credit de 8,5 milioane euro de la "Banca Transilvania".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb