Exporturile Germaniei au scăzut în septembrie pentru a doua lună consecutiv, în timp ce importurile aproape au stagnat, arată datele oficiale publicate astăzi, un nou indiciu că redresarea celei mai mari economii europene este afectată de perturbările din lanţurile de aprovizionare, transmite Reuters, relatează Agerpres.
Conform datelor publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), exporturile au scăzut cu 0,5% în septembrie, comparativ cu luna precedentă. Importurile au crescut cu 0,1%, în timp ce economiştii se aşteptau la un avans de 0,6%.
Potrivit datelor ajustate sezonier, excedentul comercial a urcat la 13,2 miliarde de euro, mult sub nivelul de dinaintea pandemiei, când depăşea deseori 20 miliarde de euro în fiecare lună.
Comparativ cu februarie 2020, exporturile sunt cu 0,3% mai reduse, în timp ce importurile cu 7,8% mai ridicate.
"Perturbările din lanţurile de aprovizionare afectează producţia şi duc la scăderea exporturilor', iar tendinţa va continua probabil în 2021, a apreciat economistul Alexander Krueger de la Bankhaus Lampe.
În septembrie, comparativ cu perioada similară din 2020, exporturile Germaniei spre Marea Britanie au scăzut cu 10%, la 5,7 miliarde de euro, în timp ce importurile din Regatul Unit au înregistrat un declin de 20%, la 2,3 miliarde de euro.
Exporturile Germaniei spre China au scăzut cu 0,2%, la 8,5 miliarde de euro, iar cele spre Statele Unite au urcat cu 16,2%, la 10,8 miliarde de euro.
"Cererea mai redusă din China este de asemenea un motiv de îngrijorare", a avertizat Krueger.
Ministerul Economiei din Germania a înrăutăţit luna trecută estimările privind creşterea exporturilor în 2021 la 8,6%, faţă de un nivel de 9,2% previzionat în aprilie, din cauza perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a deficitului de bunuri intermediare.
Conform datelor Eurostat, Germania şi Italia au fost anul trecut principalii parteneri comerciali ai României, atât în ceea ce priveşte exporturile, cât şi importurile de bunuri.