Piaţa americană a acţiunilor a avut, pentru al doilea an la rând, o apreciere de peste 20% în 2024, evoluţie susţinută de creşterea solidă a economiei Statelor Unite, tăierea dobânzilor de către Rezerva Federală pe fondul tendinţei dezinflaţioniste, menţinerea entuziasmului privind potenţialul inteligenţei artificiale şi alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte, agenda republicanului fiind percepută drept benefică pentru economie şi piaţă de către investitori.
Indicele S&P 500 s-a apreciat cu 25,7%, anul trecut, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în industrii intensive în cunoaştere, a avut un avans de 28,6%. Performanţa majorităţii acţiunilor ce formează grupul celor "şapte magnifici" a fost excepţională, cu aprecieri situate între 171,1% în cazul Nvidia şi 12,1% pentru Microsoft, în vreme ce indicele Dow Jones Industrial Average, ce beneficiază într-o proporţie mai redusă de evoluţia marilor nume din tehnolgie, a avut o creştere de 12,9%, anul trecut.
Analiştii consideră că există premise importante ca acţiunile americane să îşi continue creşterea în acest an, dar probabil performanţele din 2023 şi 2024 nu se vor repeta, în condiţiile în care evaluările în ansamblu sunt ridicate iar tranziţia de la Casa Albă şi climatul geopolitic aduc incertitudine în rândul investitorilor. Pe de altă parte, mediul actual poate favoriza acţiunile de tip "value" şi cele din sectoare ciclice, care s-au aflat în plan secund în ultimii doi ani.
• Florian Munteanu: "Pieţele tind să crească sau să se corecteze mai mult decât ar fi justificat de fundamentele economice"
Florian Munteanu, consultant de investiţii cu o vastă experienţă în finanţe şi energie, atrage atenţia că evaluarea indicelui S&P 500, a cărui rată Shiller P/E se situa la finele anului trecut în jurul nivelului de 37, cu mult peste media istorică de 17, este ridicată masiv de "magnifici", altfel evaluările acţiunilor americane fiind rezonabile.
Consultantul ne-a spus: "Situaţia internaţională este marcată în momentul de faţă de tranziţia de la Casa Albă, unde revine republicanul Donald Trump. Aşteptările sunt că Trump va fi un catalizator pentru burse aşa cum a fost în primul mandat, lucru care deja se manifestă în piaţă, unde vedem că evaluările sunt la niveluri foarte ridicate mai ales pentru sectoarele «hot». De exemplu, evaluarea Tesla aproape s-a dublat în ultimele două luni (n.r. ale anului trecut), pe fondul aşteptărilor că Elon Musk va beneficia de rolul jucat în alegerea lui Trump. Pe de altă parte, din primul său mandat am învăţat că Trump este un preşedinte foarte imprevizibil, iar cei din preajma sa îi pot ieşi foarte uşor din graţii".
Florian Munteanu a adăugat: "Componenţa indicelui S&P 500 este în prezent foarte concentrată în jurul celor «şapte magnifici», ce reprezintă cam o treime din capitalizare, în vreme ce restul de două treimi este dat de acţiunile a 493 de companii. Or, acest lucru ridică foarte mult evaluarea indicelui, deoarece «magnificii» sunt practic evaluaţi pentru o execuţie perfectă. Dar fără aceştia, piaţa din Statele Unite nu este exagerat de scumpă, ci mai degrabă într-o plajă rezonabilă. Prin urmare, cred că este posibil ca în acest an sectorul tehnologic să înregistreze nişte corecţii severe, în vreme ce alte sectoare să se menţină la nivelurile actuale sau să performeze. O situaţie cumva similară cu cea din 2001, când Nasdaq a scăzut extrem de mult, în schimb Dow Jones a avut o corecţie semnificativ mai mică".
Consultantul recomandă investitorilor să fie precauţi, mai ales în ceea ce priveşte aşa-numitele sectoare "hot", care se bazează pe momentum (n.r. impuls). "Pieţele tind să crească sau să se corecteze mai mult decât ar fi justificat de fundamentele economice, ceea ce se numeşte «momentum factor». Acesta este, în opinia mea, poate cel mai important risc dar şi cea mai mare oportunitate pentru 2025", a conchis Florian Munteanu.
• Adrian Mitroi: "Cred că Europa va fi marele perdant al anului 2025"
Adrian Mitroi, analist CFA şi profesor de finanţe comportamentale, crede că acţiunile americane sunt scumpe, dar au în continuare potenţial de creştere în primul rând datorită factorului politic.
"Coeficientul mediu de corelaţie între acţiuni şi obligaţiuni este în prezent undeva în jur de 0,6. Este destul de mare, dar totuşi oferă investitorilor un avantaj de decorelare, astfel încât combinaţia acţiuni - obligaţiuni rămâne în teorie şi în practică abordarea optimă pentru anii foarte complicaţi care urmează. Diferenţa va fi făcută de alocarea dintre cele două clase de active", ne-a spus Adrian Mitroi.
Analistul apreciază că acţiunile de tip "value" au fost dispreţuite de către piaţă anul trecut, în schimb cele de creştere au fost foarte apreciate, ceea ce a făcut ca indicele S&P 500 să aibă o creştere de peste 20%. "Din punctul meu de vedere, Statele Unite reprezintă câştigătorul politic clar al acestei perioade astfel încât, chiar dacă piaţa americană a acţiunilor este scumpă după orice standard, are în continuare potenţial, în primul rând datorită unei garnituri politice impecabile", ne-a spus profesorul de finanţe comportamentale.
În schimb, Europa este într-un deficit de leadership cronic, complet disfuncţional şi neprofitabil pentru economie, consideră analistul: "Cred că Europa va intra într-un con de umbră substanţial pe toate palierele - dezvoltare economică, investiţii bursiere, investiţii în obligaţiuni, urmând să fie marele perdant al anului 2025".
Adrian Mitroi a conchis: "Prin urmare, aş sta deoparte de orice activ european şi m-aş concentra pe Statele Unite. Cred că va veni o perioadă bună pentru obligaţiunile americane deoarece, în perioada de stagflaţie mondială în care ne aflăm, obligaţiunile reprezintă refugiul instituţionalilor. De asemenea, cred că va urma o perioadă mediocră dar totuşi pozitivă pentru acţiunile americane".
• Edward Jones: "Creşterea economică a Statelor Unite are potenţialul să reaccelereze, în partea a doua a anului"
Piaţa acţiunilor din Statele Unite îşi va continua probabil creşterea în acest an, dar randamentele vor scădea iar volatilitatea se va intensifica, potrivit echipei firmei de servicii financiare Edward Jones Investments.
"Pieţele «bull» nu mor de bătrâneţe. Din punct de vedere istoric, o recesiune, creşteri ale dobânzilor de către Rezerva Federală sau un şoc extern, precum o pandemie, le pun capăt. Deşi acesta din urmă este greu de anticipat, nu întrevedem o recesiune economică la orizont sau reluarea înăspririi politicii monetare a Fed", au scris strategii în raportul lor privind perspectivele acestui an.
În opinia lor, creşterea economică a Statelor Unite este posibil să se tempereze uşor în prima jumătate a anului, poate la 1,5%-2%, dar are potenţialul să reaccelereze în a doua parte, datorită a două elemente cheie:
rate mai reduse ale dobânzilor, ceea ce ar trebui să se vadă în economia reală până la sfârşitul lui 2025, susţinând consumul gospodăriilor şi cel corporativ;
politicile pro-creştere propuse ale lui Trump, inclusiv dereglementarea şi reducerea taxelor, care ar trebui să se contureze până la finele anului, ceea ce poate stimula consumul şi sentimentul pozitiv în pieţele finanicare.
Consumul va rămâne robust în Statele Unite în acest an, susţinut de sănătatea pieţei forţei muncii, în vreme ce standardele de creditare se relaxează iar producţia poate avea o redresare în 2025. Toate acestea, în contextul în care Fed încearcă să elimine treptat restricţiile impuse economiei şi să ducă rata dobânzii într-o poziţie neutră, conform Edward Jones.
"Credem că Fed îşi va continua ciclul de reducere a ratelor în 2025", au scris strategii, în opinia cărora banca centrală a Statelor Unite va tăia dobânzile de două-trei ori anul acesta, ducând rata fondurilor federale până în intervalul 3,5% - 4%, faţă de 4,5% cât este în prezent.
• Mai multe sectoare vor susţine aprecierea pieţei, conform firmei de servicii financiare
Spre deosebire de ultimii doi ani, când marile nume din tehnologie au fost motorul ascensiunii indicilor din Statele Unite, în 2025 tot mai multe sectoare vor susţine creşterea pieţei, pe măsură ce investitorii caută o expunere internă mai mare, potrivit echipei Edward Jones Investments.
În opinia strategilor, există trei motive ce conturează oportunităţi de investiţii în companii de tip "value" şi din sectoare ciclice, anul acesta:
aşteptările de creştere puternică a profitabilităţii corporaţiilor din aceste domenii;
acţiunile de tip "value" sunt mai puţin sensibile la incertitudinile privind politicile comerciale, deoarece veniturile acestor companii sunt generate, în proporţie de aproape 70% pe plan intern, faţă de aproximativ 50% pentru companiile de creştere;
sectoarele ciclice, precum cel financiar şi industrial - care împreună reprezintă aproape 40% din S&P 500 - pot beneficia de politicile de dereglementare şi pro-creştere ale administraţiei viitoare de la Casa Albă.
• Edward Jones: "Ne aşteptăm ca profiturile companiilor din S&P 500 să crească cu 10%-15%"
În ciuda unor fundamente solide, este posibil ca evoluţia în cel de-al treilea an al acestei pieţe "bull" să nu fie al fel de lină, mai punctează echipa Edward Jones.
"Incertitudinea în ceea ce priveşte politicile comerciale, imigraţia şi tarifele, este ridicată; la fel şi aşteptările legate de iniţiativele pro-creştere. Îngrijorările privind inflaţia sau evoluţia economică pot declanşa retrageri ale pieţei, pe care am încerca să le fructificăm, în condiţiile în care tendinţa pe termen lung rămâne intactă", spun analiştii.
De asemenea, tensiunile geopolitice continuă să reprezinte o sursă de volatilitate a pieţei. Totuşi, în istoria recentă, această volatilitate a fost de scurtă durată, situaţie care probabil va continua cu excepţia unei escaladări majore, potrivit echipei echipei firmei de servicii financiare.
"Ne aşteptăm ca profiturile companiilor din S&P 500 să crească cu 10%-15%, limita inferioară a intervalului fiind scenariul nostru de bază şi cel cu cea mai mare probabilitate de apariţie în cazul aplicării unor politici precum reduceri de impozite pentru corporaţii", au scris cei de la Edward Jones Investments.
De la începutul anului şi până în a doua parte a săptămânii trecute, indicele S&P 500 avea o creştere de circa 1%. Astăzi, Donald Trump va fi învestit ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Notă:
Raportul Shiller P/E este un indicator de evaluare fundamentală, folosit în general pentru indici, care spre deosebire de raportul P/E clasic utilizează media câştigurilor companiilor în termeni reali (ajustate cu inflaţia), pe o perioadă de zece ani. Cel mai ridicat nivel istoric atins de Shiller P/E, de aproape 45, a fost în timpul bulei dot.com, potrivit conform www.multpl.com.
Opinia Cititorului