Astăzi începe noul şi ultimul mandat Trump. O situaţie inedită, căci de la Grover Cleveland, în 1892, niciun alt preşedinte nu a mai fost în această postură. Şi ca vârstă, Donald Trump este cel mai în vârstă preşedinte care începe un mandat, fiind cu cinci luni mai vârstnic decât Biden la debutul mandatului său, în 2021. Dar, dincolo de aceste ciudăţenii, cea mai mare necunoscută legată de al doilea mandat al lui Donald Trump este legată de sensul politicii sale.
Cu ceva mai mult de un an în urmă, Donald Trump se juca cu afirmaţia că ar vrea să asume puteri dictatoriale în prima sa zi de mandat. Acum, planurile sale privind prima zi din mandatul său devin mai clare. Trump a anunţat că pregăteşte aproximativ 100 de ordine executive pentru prima zi a preşedinţiei sale, astfel încât să distrugă moştenirea administraţiei Biden. Cât de dură va fi această lovitură se va vedea, dar mulţi cred că State Unite vor intra într-o nouă eră.
Printre cele probabil 100 de ordine executive vor fi cele privind migraţia, probabil cea mai importantă măsură aşteptată de susţinătorii MAGA, dar şi măsurile privind răsturnarea agendei climatice a administraţiei Biden. Dar ordinele executive sunt mai degrabă un simbol, iar nu o politică. Ordinele executive nu pot schimba o lege sau o reglementare, dar pentru Trump acest lucru nu pare să aibă vreo importanţă. Dacă ordinele executive vor exceda cadrul legal, ele vor fi anulate în instanţă. Dar mesajul privind schimbarea totală a politicii va fi fost spus!
Ori, cu un Congres obedient, chiar dacă în Camera reprezentaţilor majoritatea este de doar patru voturi, şi o Curte Supremă dominată de conservatori - din cei nouă judecători, şase sunt conservatori, din care trei numiţi de Trump în primul său mandat - noul preşedintele american va încerca să schimbe direcţia cât va putea de repede. Iar faţă de precedentul mandat nu vor mai exista membri ai echipei sale care să reuşească să modereze deciziile şi să se împotrivească exceselor. Vor fi patru ani, din care primii doi, până la alegerile de la jumătatea mandatului, în care Trump şi Musk vor încerca să transforme America dintr-o democraţie liberală, aşa cum a fost permanent de la declararea independenţei sale, într-un stat capitalist dezinhibat. Tendinţele neo-imperialiste asociate conservatorismului MAGA şi libertarianismul dezinhibat de tip Musk sunt, chiar prin natura lor, în contradicţie, iar această contradicţie riscă să devină principala problemă a noii administraţii de la Washington.
1. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 20.01.2025, 00:05)
Incepind de miine lucrurile se vor precipita in Romania si posibil si in Ucraina ba chiar si in Rep .Moldova .O vreme sistemele de forta au trebuit sa fie supradimensionate in Romania dar ceea ce urmeaza politic si militar poate reprezenta o plusvaloare umana de care vom avea nevoie .Trump nu poate ceda un centimetru .Imensa sa dorinta de maretie nu se poate clatina in fata nimanui .Va trece cu tavalugul peste orisicine si va arata intregii omeniri cine este seful .In Istorie nu sunt mentionati pacifistii .Istoria are in prim planul ei doar invingatorii si pe cei invinsi .Cine crede ca Trump va acccepta sa faca pe placul Rusiei sau al Chinei se inseala .Vreti sa existati ca natiuni platiti este mottoul cuvintelor lui Trump