Exporturile ruseşti de fier şi oţel s-au dublat, valoric, în 2004

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 februarie 2005

Exporturile ruseşti de fier şi oţel în afara Comunităţii Statelor Independente (CSI) au cres-cut cu 92,7% în 2004, din punct de vedere valoric, la 15,064 miliarde de dolari, ca o consecinţă a sporirii preţurilor de pe piaţa de profil, dar şi a cererii din ţările asiatice. Datele Serviciului Federal al Vămilor arată că exporturile de aliaj feros au sporit cu 22,4% din punct de vedere cantitativ şi cu 120% ca valoare, cele de lingouri de fier - cu 18,2%, respectiv 130%. Exporturile de produse semifinite din fier sau oţel au crescut cu 19,5%, respectiv 120%.

Rusia a exportat în total 48,91 milioane tone de metale feroase către CSI şi în afara acesteia, în 2004, cantitate ce valoarează 15,98 miliarde de dolari.

Amintim că Uniunea Europeană a decis să majoreze cu 8,8% cota prevăzută pentru acest an la importurile de oţel din Rusia, în baza unui acord care va prevedea continuarea acestei tendinţe şi în 2006. UE va stabili o cotă nouă, de 2,22 milioane tone metrice, faţă de cea de 2,04 milioane de tone - fixată în decembrie 2004 pentru anul în curs. În plus, UE va avea în vedere o majorare de 2,5% a cotei pentru 2006.

"Această creştere este una rezonabilă", consideră Gordon Moffat, director al Confederaţiei Europene a Industriei Fierului şi Oţelului - Eurofer, din Bruxelles. În opinia sa, această nouă cotă protejează blocul european de o creştere neaşteptată a importurilor şi asigură Rusiei acces garantat pe piaţa UE. Cota va fi eliminată la momentul la care Rusia va intra în Organizaţia Mondială a Comerţului.

Cererea europeană de oţel va creşte, potrivit estimărilor, cu 3,2% în primul trimestru din acest an, faţă de perioada similară din 2004. Cererea de oţel a sporit cu 3,9% în 2004, datorită creşterii economice înregistrate la nivel mondial. Societăţile de profil au profitat de această situaţie, majorînd preţurile de distribuţie. Cel mai mare producător mondial de oţel, "Arcelor" Luxemburg", şi "Corus" din Marea Britanie, spre exemplu, şi-au majorat preţurile de patru ori anul trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb