Extrema dreaptă italiană, înfrântă în alegerile regionale din Emilia-Romagna

V.D.
Internaţional / 27 ianuarie 2020

Extrema dreaptă italiană, înfrântă în alegerile regionale din Emilia-Romagna

Liga (extrema dreaptă) a lui Matteo Salvini a fost înfrântă în alegerile regionale din Emilia-Romagna, potrivit unor rezultate parţiale ale unui scrutin cu valoare de test pentru liderul suveranist italian, care conta pe acest scrutin simbolic pentru a recuceri puterea, relatează AFP.

Preşedintele în exerciţiu al regiunii Stefano Bonaccini de la Partidul Democrat (PD, centru-stânga) o devansează clar, cu un scor în jur de 50% din voturile exprimate, pe adversara sa Lucia Borgonzoni de la Liga, cu aproximativ 43% din voturile exprimate, potrivit unor proiecţii realizate pe baza numărării buletinelor de vot, efectuate luni la ora locală 2.00 (3.00, ora României).

Aceste alegeri au fost marcate de o prezenţa la urne puternică - 67,7% -, faţă de 37% în precedentul scrutin în 2014.

Reprezentanţii majorităţii aflate la putere - PD şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) - au subliniat că acest scrutin nu are vreo incidenţă asupra Guvernului, în contextul în care liderul Ligii a anunţat că, în cazul unei victorii a taberei sale, avea să ceară luni demisia Executivului şi alegeri anticipate.

"După 70 de ani, a avut loc un adevărat meci (stânga-dreapta) în Emilia-Romagna. Altădată meciul s-ar fi încheiat înainte de a începe", a declarat Matteo Salvini în faţa presei, fără să vrea să-şi recunoască în mod explicit înfrângerea, însă amintind că stânga era obişnuită să obţină victoriii zdrobitoare în scrutine în această regiune.

"Ceva se va schimba la Roma mâine", a prezis el, evocând posibile repercusiuni asupra Guvernului.

Salvini a încercat să se consoleze, bucurându-se de victoria sigură - având în vedere avansul de 20 de puncte procentuale faţă de adversarul său - al candidatei de centru-dreapta Jole Santelli în alegerile regionale în Calabria.

"O TRAVERSARE A DEŞERTULUI?"

Având în vedere angajamentul său în prim-planul scrutinului, înfrângerea sa în Emilia-Romagna ar putea, potrivit unor observatori, să-l marcheze pe liderul extremeidrepte italiene "la începutul unei lungi traversări a deşertului în opoziţie".

Consolidat de sondaje la nivel naţional care creditează Liga în fruntea intenţiilor de vot, cu aproximativ 30%, şi drept primul partid din Italia, suveranistul spera ca o convocare rapidă a italienilor la urne avea să însemne pentru el o întoarcere la conducerea ţării.

O regiune prosperă situată în partea centrală a nordului peninsulei, cu ieşire la Marea Adriatică, Emilia-Romagna a fost mult timp un bastion al stângii, ale cărei valori prevalează în continuare în oraşele regiunii, în pofida faptului că dreapta a făcut incursiuni serioase în satele acesteia.

Candidata extremei drepte Lucia Borgonzoni, în vârstă de 43 de ani, a fost eclipsată de Matteo Salvini, care a străbătut regiunea, inundând reţelele de socializare cu imagini în care apare degustând specialităţi "Made in Italy" - jambon de Parma şi parmezan - cunoscute internaţional.

În tabăra adversă, preşedintele în exerciţiu al regiunii şi Stefano Bonaccini - reales - i-a opus în campanie buna gestionare şi rezultatele economice ale regiunii, care afişează un nivel al şomajului de 5,9% - faţă de 9,7% pe plan naţional - şi o creşere economică de 2,2% în 2018.

Principalul factor al stabilităţii majorităţii aflate la putere în Italia - slăbită de disensiuni - este temerea comună a unei întoarceri premature la urne care i-ar permite lui Matteo Salvini să revină la putere.

În afară de prezenţa puternică la urne, stânga a profitat de dinamica antisalvinistă creată de "Sardine" - o mişcare a tineretului apărută în regiune în urmă cu două luni şi care a devenit rapid un simbol naţional al protestului faţă de extrema dreaptă.

Potrivit unor observatori, şeful Guvernului Giuseppe Conte şi Partidul Democrat - care guvernează împreună cu M5S - ar urma să fie consolidaţi de această victorie a stângii, pe care extrema dreaptă a venit să sfideze în fieful său istoric Emilia-Romagna.

Un apropiat al M5S, Conte este necesar însă să fie atent la efectele colaterale ale victoriei PD în Emilia-Romagna", scria duminică Corriere della Sera, cel mai important cotidian italian, anticipănd acest scenariu.

Consolidat de rezultatul pe plan local, PD ar putea, potrivit ziarului, să încerce să-şi impună agenda politică aliatului său în Guvern, M5S, slăbit de o criză şi care, potrivit primelor proiecţii ar fi fost zdrobit atât în Emilia-Romagna, cât şi în Calabria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb