EY România: Companiile adoptă gradual GenAI şi reduc deficitul de competenţe

F.D.
Companii / 13 martie 2024

Cătălina Dodu, Partener, lider al departamentului de Consultanţă EY România şi Cybersecurity Leader EY South Cluster

Cătălina Dodu, Partener, lider al departamentului de Consultanţă EY România şi Cybersecurity Leader EY South Cluster

Un procent de 43% dintre cele 1.405 de companii participante la studiul EY Reimagining Industry Futures Study investesc în inteligenţa artificială generativă, ceea ce confirmă statutul de tehnologie revoluţionară al GenAI. Per total, GenAI se clasează pe locul al treilea printre cele nouă tehnologii emergente incluse în studiu, pe primul loc poziţionându-se "Automatizarea şi inteligenţa artificială". Dintre cei care investesc în prezent în GenAI, 80% lucrează la modele de validare a conceptului pentru aplicaţii, în timp ce 20% au în derulare proiecte pilot.

În pofida importanţei în creştere a GenAI, 38% dintre respondenţi preferă o abordare progresivă şi sistematică a adoptării, ceea ce indică o sensibilitate faţă de aspectele legate de etică şi responsabilitate. În acest sens, 73% dintre respondenţi caută o mai bună înţelegere a conceptelor şi a scenariilor de utilizare a GenAI, 69% au declarat că au nevoie de mai multe cunoştinţe cu privire la riscuri, iar 52% sunt preocupaţi cu privire la potenţialul de desfiinţare a locurilor de muncă.

Priorităţile companiilor în ceea ce priveşte GenAI sunt dominate de nevoia de a îmbunătăţi guvernanţa datelor, pentru a combate riscurile legate de acurateţea şi etica datelor (46% dintre respondenţi). Printre principalele scenarii de utilizare a GenAI menţionate de companii se numără pregătirea angajaţilor şi colaborarea dintre aceştia (36%) şi vânzări şi asistenţa clienţilor (35%).

Cătălina Dodu, Partener, lider al departamentului de Consultanţă EY România şi Cybersecurity Leader EY South Cluster: "În timp ce multe companii sunt din ce în ce mai interesate de Inteligenţa Artificială Generativă, un număr semnificativ sunt conştiente de potenţialele probleme legate de etică şi responsabilitate şi favorizează o abordare graduală a adoptării. Impulsul din spatele investiţiilor în GenAI este esenţial, pe măsură ce companiile continuă să evalueze impactul organizaţional general al acesteia, iar furnizorii care oferă soluţii pentru a aborda provocările legate de securitatea datelor, responsabilitate şi etică vor apărea probabil ca lideri de piaţă."

Cresc investiţiile în tehnologia 5G, în contextul în care companiile caută să integreze inteligenţa artificială

În altă ordine de idei, tehnologia 5G înregistrează o creştere cu şase puncte procentuale a investiţiilor faţă de anul anterior, până la 79%. Companiile americane continuă să conducă în clasamentul pe regiuni al investiţiilor în 5G, 82% dintre acestea investind în prezent sau plănuind să investească în această tehnologie. Cu toate acestea, celelalte regiuni încep să recupereze decalajul: 79% dintre companiile europene şi 78% dintre companiile din Asia investesc în prezent sau plănuiesc să investească în tehnologia 5G, ambele regiuni înregistrând o creştere anuală de peste 10 puncte procentuale a investiţiilor derulate în prezent. Această evoluţie reflectă apariţia recentă a tehnologiei 5G de sine stătătoare în aceste regiuni.

Per total, organizaţiile intervievate consideră riscurile cibernetice şi de protecţie a datelor drept cea mai mare provocare actuală legată de tehnologia 5G pe care nu o pot controla, pe fondul creşterii continue a atacurilor cibernetice asupra dispozitivelor conectate la internetul lucrurilor (IoT).

Privind în perspectivă, companiile poziţionează explorarea relaţiei tehnologiei 5G cu inteligenţa artificială şi alte tehnologii emergente drept principala lor prioritate în viitor pentru adoptarea 5G (42%). Totuşi, raportul evidenţiază provocările permanente legate de ambiţiile companiilor de a combina tehnologiile, 60% dintre respondenţi declarând că furnizorii nu articulează în mod adecvat modul în care 5G şi IoT pot fi integrate cu inteligenţa artificială.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb