Noua măsură impusă de Guvern, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, prin care au fost eliminate mai multe condiţii pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% la vânzarea şi/sau cumpărarea de locuinţe, poate să dea, încă, un imbold sectorului rezidenţial, susţin Adrian Teampău, Partener Asociat, Divizia Impozite indirecte, EY România şi Lucian Viţelaru, Coordonator drept imobiliar Radu şi Asociaţii SPRL - în parteneriat cu EY România.
Conform reprezentanţilor companiei de audit şi consultanţă fiscală, Guvernul a eliminat două condiţii din Codul Fiscal, suprimând, efectiv, restricţiile la achiziţia de locuinţe cu 5% TVA.
Aceştia au mai spus: "Următoarele două condiţii au fost eliminate din Codul Fiscal: (1) limitarea suprafeţei de teren pe care este construită locuinţa (până la 31.12.2018 fiind de 250 de metri pătraţi), astfel încât acum suprafaţa de teren pe care este construită locuinţa poate fi oricât de mare şi (2) limitarea numărului de locuinţe achiziţionate cu cotă de TVA de 5% (până la 31.12.2018 se putea achiziţiona doar una de către o persoană fizică). Aşadar, de la 1 ianuarie 2019, singurele condiţii pentru aplicarea cotei de 5% TVA pentru locuinţe sunt următoarele: suprafaţa utilă a locuinţei să nu depăşească 120 de metri pătraţi; valoarea totală a locuinţei şi a terenului pe care este construită să nu depăşească 450.000 lei; în momentul vânzării locuinţa să poată fi locuită ca atare".
Normele BNR, intrate în vigoare la 1 ianuarie 2019, prevăd scăderea gradului de îndatorare, mai precizează EY România, cei doi reprezentanţi ai companiei adăugând: "De asemenea, menţinerea pe un trend ascendent a cursului de schimb valutar leu/euro va avea un impact asupra valorii de 450.000 lei până la care se poate aplica cota TVA de 5%. Este destul de complicat să estimăm trendul de evoluţie a volumului de locuinţe care se vor tranzacţiona în cursul anului curent, dar ne putem aştepta ca, în ansamblu, efectele reglementărilor res-trictive luate de BNR privind creditarea să fie ponderate prin ajustarea cu diferenţa de TVA a preţului de vânzare a locuinţelor care îndeplinesc condiţiile necesare. Considerăm că este posibil ca decizia Guvernului, aplicabilă de la începutul anului, să dea încă un impuls sectorului rezidenţial. Nu este clar în ce măsură era necesară eliminarea condiţiei privind suprafaţa terenului, având în vedere că majoritatea locuinţelor vândute care îndeplineau celelalte criterii erau cu precădere apartamente (care nu beneficiau de o cotă de teren aferentă atât de mare)".
Din perspectivă strict tranzacţională, însă, specialiştii companiei se aşteaptă ca numărul celor care achiziţionea-ză în scop investiţional astfel de unităţi să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor.
Conform datelor din piaţa rezidenţială, citate de companie, 84% din ofertele de locuinţe au o suprafaţă de sub 120 de metri pătraţi şi 71% din cererile de locuinţe au valoarea sub 450.000 lei, explicând că persoanele care doreau să achiziţioneze locuinţe cu 5% TVA ca reşedinţă nu vor fi afectate în niciun fel de aceste schimbări legislative.
"Putem susţine prima concluzie conform căreia numărul celor care vor achiziţiona cu 5% TVA în scop inves-tiţional va creşte deoarece nu va mai exista limitarea numărului de locuinţe achiziţionate cu 5% TVA de către o persoană. Acest aspect poate că este unul pozitiv deoarece unele statistici arată că sectorul imobiliar rezidenţial a cunoscut, la finalul anului 2018, o scădere la nivel naţional de 30% în privinţa livrării de locuinţe", au mai menţionat Adrian Teampău şi Lucian Viţelaru.
Cu siguranţă, se mai pot face şi alte analize, dacă ne uităm la oraşe mai mici din ţară, unde se tranzacţionează case cu teren aferent şi unde, până în 2019, limitarea suprafeţei terenului la 250 de metri pătraţi era o barieră pentru aplicarea cotei reduse de 5% TVA, aşadar, se pot tranzacţiona şi case cu teren aferent nelimitat la această suprafaţă, au conchis aceştia.