"Samsung Electronics" Co., cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, preia furnizorul american de piese auto "Harman International Industries", pentru opt miliarde de dolari în numerar, grupul sud-coreean devenind astfel un jucător important în domeniul tehnologiei auto.
Aceasta este cea mai mare achiziţie pe care o realizează "Samsung", iar tranzacţia arată dorinţa de expansiunea a marilor companii în domeniul conectivităţii vehiculelor.
Grupul sud-coreean va plăti 112 dolari în numerar pentru o acţiune "Harman", cu 28% mai mult faţă de preţul acţiunilor companiei americane la închiderea şedinţei de vineri a Bursei din New York. Anul trecut, "Harman" a realizat un profit net de 700 de milioane de dolari, la vânzări de şapte miliarde de dolari.
"Harman", societate înfiinţată în 1953, a avut, în ultimii ani, contracte importante cu producătorii auto "General Motors" Co. şi "Fiat Chrysler Automobiles" NV. Compania are un portofoliu de comenzi de 24 de miliarde de dolari, de trei ori mai mare decât veniturile sale anuale.
În urma acestei afaceri, "Samsung" devine furnizor direct al celor mai mari producători auto din lume, urmând să-şi extindă activitatea în domeniul conectivităţii vehiculelor.
În urma tranzacţiei, care trebuie aprobată de acţionarii "Harman", compania americană va rămâne o subsidiară independentă a "Samsung".
Amintim că, săptămâna trecută, Procuratura din Seul a percheziţionat sediul central al "Samsung Electronics", într-un scandal politic în care este implicat preşedintele Coreei de Sud, care s-a extins în mediul de afaceri.
Percheziţia a avut loc după mai multe zile în care presa sud-coreeană a acuzat că "Samsung" a alocat milioane de euro unei fundaţii conduse de o prietenă veche a preşedintelui Park Geun-hye.
Acţiunea procuraturii dă o nouă lovitură imaginii "Samsung", după retragerea de pe piaţă a smartphone-urilor Note 7, la un cost de peste 6.000 de miliarde de woni (5,3 miliarde dolari).