Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Statului (FACIAS) a adresat Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE) o serie de întrebări privind stadiul implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi utilizarea fondurilor alocate României.
Răspunsul oficial obţinut relevă faptul că România a depăşit termenul limită pentru depunerea cererii de plată numărul 3, stabilit pentru data de 30 iunie 2023, iar din banii deja primiţi a reuşit să consume o sumă extrem de mică.
Potrivit datelor furnizate de MIPE, din cele 79 de jaloane incluse în cererea de plată nr. 3, 16 dintre ele nu au fost realizate, dintre care 4 ar fi trebuit finalizate încă din septembrie 2022. Printre cele mai importante nerealizări se află şi îmbunătăţirile care trebuiau aduse infrastructurii educaţionale, prin echiparea sălilor de clasă, a laboratoarelor şi a atelierelor şcolare.
Alte 12 jaloane, care aveau termen de implementare 31 decembrie 2022, nu au fost nici până acum realizate. Acestea includ aspecte de guvernanţă corporativă, eficienţă energetică, pensiile speciale şi calitatea serviciilor medicale.
În ceea ce priveşte cererea de plată nr. 3, MIPE estimează că aceasta va fi transmisă Comisiei Europene până la sfârşitul lunii septembrie 2023, cu o întârziere de trei luni. Peste tot acest val de întârzieri, guvernanţii nu au reuşit să trimită Comisiei Europene nici măcar planul de eficienţă energetică al României, RePowerEU, prin care putem primi 1,4 miliarde de euro pentru creşterea gradului de independenţă energetică. Ministerul nu ştie când se va întâmpla acest lucru şi spune că forma finală a capitolului REPowerEU va fi transmisă Comisiei Europene după definitivarea negocierilor.
În ceea ce priveşte utilizarea fondurilor PNRR, România a cheltuit până în prezent numai 828 milioane de euro din cele peste 6.3 miliarde de euro primite prin PNRR. Această sumă reprezintă un procent extrem de mic din fondurile disponibile, aproximativ 15%, ceea ce ridică serioase întrebări despre eficienţa gestiunii acestor resurse vitale. După ce că reuşim să atragem banii cu greu, reformele promise fiind întârziate constant, nu suntem în stare nici să dezvoltăm proiecte de investiţii folosind bani europeni.
FACIAS solicită Guvernului să acţioneze cu celeritate pentru a pune în aplicare jaloanele şi ţintele stabilite în PNRR, şi să gestioneze în mod eficient fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea României.