• Şi populaţia va beneficia de nişte deduceri fiscale pentru instalaţii de încălzire pe surse regenerabile
Forma finală a proiectului de strategie energetică prevede şi unele măsuri legislative care trebuie adoptate în următorul an. La loc de frunte este obligativitatea elaborării reglementărilor privind schemele de sprijin pentru investiţiile în unităţi de producţie în cogenerare a energiei electrice şi termice, precum şi în unităţi de producţie a energiei din surse regenerabile (aşa numita "energie verde"). De elaborarea acestui cadru legislativ se ocupă Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), ANRE (reglementatorul pieţei de energie) şi Autoritatea Română pentru Conservarea Energiei (ARCE).
Ioan Silviu Lefter, preşedintele ARCE ne-a declarat: "Tema nu este nouă. În ultimii ani, am observat că manifestările legate de producţia de energie verde nu atrag un interes suficient de mare din partea potenţialilor investitori. La fel şi producţia în cogenerare. Explicaţia a fost că în legislaţia noastră nu erau prevăzute stimulente fiscale pentru aceste investiţii, care sunt extrem de costisitoare".
Domnia sa ne-a declarat că, în prima jumătate a acestui an, au existat două iniţiative legislative în Parlament, care nu au fost aprobate pentru că nu au întrunit toate cerinţele europene. Atunci ARCE şi MEF şi-au propus să elaboreze o lege pentru a o supune dezbaterii parlamentare în sesiunea următoare.
Potrivit preşedintelui ARCE, autorităţile au de ales dintr-o plajă largă de stimulente şi facilităţi. Nu există un model unic pentru membrii Uniunii Europene. În ţările occidentale modalităţile de atragere a investiţiilor în cogenerare şi producţia de surse regenerabile merg de la tranzacţiile cu certificate verzi, la diminuarea impozitului pe venit şi subvenţii pentru investiţii în echipamente producătoare de energie din surse regenerabile.
Alte facilităţi care trebuie analizate sunt reducerea TVA, reducerea taxelor vamale pentru echipamente sau alocări bugetare pentru diverse programe în domeniu.
Persoanele juridice care fac astfel de investiţii pot beneficia de un regim de amortizare accelerată sau îşi pot deduce din profit aceste cheltuieli. Deloc de neglijat este şi obligativitatea de achiziţie a unui procent minim de "electricitate verde".
Ioan Silviu Lefter ne-a precizat că vor fi asigurate, prin lege, unele facilităţi pentru populaţie pentru încurajarea achiziţionării, montării şi utilizării de instalaţii de încălzire şi preparare a apei calde de consum prin utilizarea unor surse regenerabile. Este vorba despre panouri solare, pompe de căldură, generatoare eoliene sau surse geotermale.
ARCE mai are în lucru, în colaborare cu agenţia omologă din Germania, un proiect privind facilităţile legislative pentru o mai bună funcţionare a companiilor de servicii energetice. Concluziile vor fi cunoscute în ultimul trimestru al anului.