Oraşele mici şi mijlocii din ţara noastră se confruntă cu mari probleme privind facturile la electricitate şi gaze naturale emise în această perioadă după creşterea explozivă a preţurilor din energie. Conform reprezentanţilor Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), valorile din facturile emise nu îşi găsesc acoperire în veniturile suplimentare ale unităţilor administrativ-teritoriale.
"Situaţia este crâncenă, deoarece costurile la instituţiile locale care aparţin de autorităţile administraţiei publice locale, în speţă toate tipurile de unităţi şcolare - grădiniţe, şcoli primare, şcoli gimnaziale şi licee -, spitalele din coordonarea, din administrarea autorităţilor deliberative - consiliile locale -, primăriile şi serviciile din cadrul acestora au primit facturi de 3 sau 4 ori mai mari ca valoare raportat la anul trecut. Vă daţi seama că este vorba despre sute de mii de lei. În total, la nivelul unui oraş cu o populaţie cuprinsă între 15.000 şi 20.000 de locuitori, este vorba despre o creştere a facturilor din energie cu sume totale de peste un milion sau chiar 2 milioane lei, bani care nu îşi găsesc acoperire în veniturile suplimentare faţă de anul trecut", ne-a declarat Ionel Chiriţă, preşedinte executiv al AOR.
Referitor la ajutorul pe care Guvernul ar trebui să îl acorde în aceste condiţii administraţiilor publice locale, preşedintele executiv al AOR a spus: "Statul ne subfinanţează de ani de zile. Ce spun autorităţile centrale că stăm cu mâna întinsă, nu este acoperit de realitate; ele confiscă banii din teritoriu şi ne dau cu porţia, fără să coreleze ceea ce prevede legislaţia în vigoare cu privire la finanţarea autorităţilor publice locale cu sumele pe care le alocă. Resursele financiare trebuie să fie suficiente, în concordanţă cu atribuţiile pe care legea le dă autorităţilor locale".
Problemele de mai sus vor fi ridicate de membrii Consiliului Director al Asociaţiei Oraşelor din România (AOR) - organism ce numără 216 oraşe mici şi mijlocii - la şedinţa pe care o vor avea astăzi în Poiana Braşov şi la care vor participa fizic sau online şi Cseke Attila - ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, precum şi Tanczos Barna - ministrul Mediului.
Tema principală a întâlnirii este accesul oraşelor mici şi mijlocii la fondurile din Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR), fondurile guvernamentale şi alte fonduri europene. Vor fi discutate modul în care vor fi accesate sumele destinate pentru Valul Renovării şi Fondul Local - componente cuprinse în PNRR, precum şi despre managementul apei, managementul deşeurilor şi despre împăduriri.
Dezbaterea de astăzi are loc în condiţiile în care au fost lansate ghidurile pentru Valul Renovării, primul apel de proiecte urmând a fi lansat în luna martie sau aprilie, iar cel de-al doilea în timpul sezonului estival, până la începutul toamnei. Reprezentanţii celor 216 oraşe mici şi mijlocii din ţara noastră vor mai discuta cu cei doi miniştri şi alte programe pe care le gestionează cele două ministere de resort, cum ar fi de exemplu programul Anghel Saligny prin intermediul căruia statul român va finanţa în următorii ani cu 50 miliarde lei lucrările de infrastructură locală.