FALIMENTUL GRECIEI / GEORGE EPURESCU: "Creditorii Greciei vor să-l îndepărteze cu orice preţ pe Tsipras de la putere"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iulie 2015

Democraţia şi existenţa UE, puse la grea încercare după referendumul de duminică

Actualizare 09:55 WSJ: "Grexitul a fost mereu planul lui Alexis Tsipras pentru Grecia?"

Alexis Tsipras a declarat, în cadrul unui interviu televizat, că niciodată nu şi-a dorit ieşirea Greciei din zona euro, acuzându-i de minciuni pe cei care au afirmat asta despre el, informează Wall Street Journal (WSJ).

Publicaţia americană WSJ precizează că Tsipras a câştigat alegerile din Grecia cu promisiunea că va menţine ţara în zona euro, dar acordul pe care l-a propus creditorilor n-are nici o "şansă" să fie acceptat, mai adaugă sursa.

WSJ afirmă că exista posibilitatea ca planul lui Tsipras să fi fost mereu ieşirea Greciei din zona euro, bazându-se pe încetarea negocierilor cu creditorii internaţionali.

În schimb, oficialii europeni consideră că situaţia din Grecia este o urmare a lipsei de experienţă a premierului Tsipras şi neagă ipoteza că oficialul de la Atena a avut mereu un "plan secret" privind un Grexit, conchide Wall Street Journal.

(M.C.)

---

Acţiunile şi declaraţiile marilor puteri europene şi ale principalilor creditori ai Greciei arată că aceştia vor cu orice preţ să-l îndepărteze pe Alexis Tsipras din fruntea guvernului grec, ne-a declarat activistul George Epurescu, unul dintre liderii mişcării Occupy din 2012, care a condus la schimbarea Guvernului Boc.

Domnia sa ne-a explicat: "Creditorii nu şi-au dorit ca grecii să aibă referendum pentru măsurile de austeritate. Auzim acum că acesta ar fi neconstituţional. Apoi vedem că Germania a anunţat, prin diverse căi, că va bloca orice nou plan de asistenţă financiară atât timp cât Guvernul condus de Tsipras rămâne în funcţie. Constatăm că poporului grec i se transmite că referendumul va fi despre rămânerea sau nu în zona euro. Şeful Eurogrupului spune că dacă grecii vor spune nu măsurilor de austeritate, atunci este foarte probabil ca Grecia să nu-şi mai găsească locul în zona euro. Trăim în aceste zile un moment de cotitură în viaţa Greciei, dar şi a Uniunii Europene. Se pune acum în discuţie însăşi existenţa şi principiile Uniunii Europene. Guvernul unei ţări este ales democratic, nu după bunul plac al UE. După ziua de duminică, se pune în balanţă salvarea democraţiei în UE cu interesele de grup netransparente ale marilor puteri. Dacă Grecia va fi scoasă din zona Euro, atunci democraţia a murit şi UE va fi, practic, inexistentă".

În opinia activistului, către este acum preşedintele asociaţiei "România fără ei", trecem printr-o perioadă în care tot mai multe corporaţii tind să controleze guverne şi ţări. Marile corporaţii pleacă din mediul privat, unde nu-şi mai marchează profiturile şi se conectează la bugetul de stat, în opinia lui George Epurescu. "Cele mai vulnerabile state la acest asalt al corporaţiilor sunt Grecia, Portugalia, România şi Bulgaria", a continuat domnia sa rezumând: "În ultimii ani, Grecia a avut un sistem controlat de nişte guverne care nu erau reprezentative pentru ce se întâmpla în viaţa reală. În 2006-2008, Grecia a cunoscut, ca multe alte ţări din regiune, un boom economic bazat pe credite. Politicienii au luat credite în numele Greciei, au furat şi ei şi au mai şi îndemnat populaţia să ia împrumuturi în neştire pentru a se dezvolta şi pentru a progresa. Ei încercau să ajusteze decalajul între Grecia şi alte state europene după adoptarea monedei euro, întrucât le scăzuze masiv nivelul de trai. Numai că împrumuturile nu au mers către dezvoltare, ci către un grad de îndatorare din ce în ce mai mare".

Acum Grecia vine după nişte ani de lupte de stradă între populaţie şi grupurile anarhiste, pe de o parte, şi autorităţi, pe de altă parte. Populaţia a cerut politicienilor socoteală în stradă pentru furturi şi pentru situaţia dificilă în care au adus ţara, ne-a mai spus activistul subliniind că, din păcate, aceste lupte de stradă durează de prea mult timp, întrucât guvernele Greciei au fost susţinute puternic de UE şi creditori.

"Deja discutăm despre altceva decât democraţie şi Uniune Europeană UE când Angela Merkel a spus recent că Grecia ar trebui să-şi cedeze nişte insule în contul datoriilor. Acum discursul actorilor din acest conflict este radicalizat total, eliminând posibilitatea unei dezbateri echilibrate".

În opinia lui George Epurescu, întrebarea de la care se pleacă este ce s-a întâmplat cu banii pe care autorităţile greceşti şi guvernele care s-au succedat i-au împrumutat în neştire. "Doar 10% din 300 miliarde de euro a intrat în economia Greciei, restul evaporându-se prin bănci şi corporaţii", afirmă domnia sa.

Preşedintele asociaţiei "România fără ei" consideră că Grecia trebuie să se împrumute în continuare pentru că nu are o altă şansă: "Numai că acum Grecia se împrumută la o dobândă mare, iar creditorii vor ca ţara să fie din ce în ce mai îndatorată. Nu este un împrumut pentru dezvoltare şi salvare. Grecia este puternic atacată de forţe externe pentru poziţia unică pe care a adoptat-o, acea de a nu mai fi sclavul creditorilor. Problema este dacă Tsipras îşi poate duce planul la îndeplinire întrucât Greciei i-au fost tăiate toate sursele de finanţare".

George Epurescu apreciază că premierul grec a încercat să negocieze cu Troica, dar poziţia UE a fost inflexibilă, neacceptând renegocieri de dobânzi sau a datoriei.

Rugat să comenteze comportamentul lui Tsipras în negocierile cu UE şi FMI, domnul Epurescu ne-a spus: "Tsipras joacă în negocieri cu armele lor. În anii trecuţi, ei au manipulat execrabil realitatea girând guverne care nu făceau ce trebuia cu banii împrumutaţi. Acum marile democraţii spun că nu se mai poate continua aşa".

Activistul este convins că grecii sunt luptători şi că la referendumul de duminică vor spune un "nu" hotărât măsurilor de austeritate impuse de creditori. Domnia sa susţine că rezultatul referendumului nu poate impune renunţarea la democraţie prin înlăturarea Guvernului şi la ieşirea din zona euro prin nerespectarea Tratatului Uniunii.

George Epurescu ne-a mai declarat că Syriza a câştigat alegerile din Grecia în momentul în care populaţia şi-a găsit un vehicul politic prin care să fie reprezentată în mod real: "Mulţi greci cu care am avut ocazia să vorbesc nu sunt susţinători ai partidului, ci ai programului lui Tsipras, care a venit cu un proiect politic nou şi cu soluţii care par că au şanse să scoată ţara din impasul în care se află. El a propus lupta cu evaziunea fiscală şi impozitarea marilor corporaţii şi a marilor averi, respingând politicile de austeritate impuse de Troică şi care nu au şanse să conducă Grecia la dezvoltare şi nu la o nouă supraîndatorare".

Domnia sa a conchis că este evident acum pe cine a deranjat Tsipras, iar represaliile nu au întârziat să apară întrucât el nu este adeptul unei politici de sclav, propunând măsuri atipice pentru lumea politică mondială.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Platitudini, clisee si multa, enorm de multa voma leninista. Nici nu stiu de cand n-am mai intalnit atata venin leninist. Tipul asta se daduse de tot la fund, de nici nu mai stiam ca existase candva. Abia acum im dau seama ca a bagat capul la cutie imediat ce a ajuns Ponta la butoane. De asta e bine sa stim cam ce zace in gusa unora si a altora..

    1. Esti prost....si cam atat!

    si sa-i conving ca democratia va invinge. Ca atare cine va mai plati vreun euroi prietenului Andreas e un sclav fara demnitate. Foarte corect de ce sa indestulam capitalistii si la noi sa nu intre niciun pic de ban la mustarie. Cine este de acord cu mine sa vina in Piata Romana nr 9 unde am si o pisica la balcon care va mieuna imnul demnitatii bancare. "Am creditul meu bancar sunt pionier, ma sterg pe frunte de sudoare gandindu-ma la el, si pentru ca sa nu mai stau de fraier, sa-l deconteze Andreas ca e un bonbonel". Singura intrebare care se pune este ce l-a determinat pe acel domn imbecil pe nume Boc sa ia acea hotarare care l-a excitat pe domnul intelept Epurescu. Dupa umila mea parere deoarece nu a stiut wie der Hase läuft :-)

    1. Mai bestie mica, iar esti ?

      Iti dau o veste proasta: nu esti poet. 

      inca una: mai lasa-ne cu germanismele tale. 

      si: filosofarile tale sunt nevaloroase.

      bestie mica, taci si-nghite! 

    Bineanteles ca sunt preferati la putere cei care au facut datoriile si despre care nu se vorbeste ca ar fi corupti. Bineanteles ca Papandreu este preferabil lui Tsipras. Papandreu a rezolvat criza din 2010 rostogolind o datorie care s-a transformat de la 135 de miliarde la 260, far ca Grecii sa vada vreun ban. Grava este atitudinea creditorilor care in mileniul al treilea considera ca sunt indreptatiti sa schimbe un guvern al unei tari membre a uniunii europene (chiar daca Tsipras este cum este). Daca cu Grecia fac asta, atunci Ponta&Johannis sunt la fel de usor de schimbat ca sosetele.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb