• Rezultatele financiare ale companiei nu au motivat investitorii, acţiunile ALBZ pierzând ieri peste 5%
Producătorul de lactate şi brânzeturi "Albalact" Alba Iulia (simbol ALBZ pe piaţa Rasdaq) a raportat, în primul semestru al anului, un profit operaţional de 6,21 milioane de lei, de 3,5 ori mai mare faţă de profitul similar obţinut în perioada similară din 2008, potrivit rezultatelor financiare comunicate, ieri, de reprezentanţii companiei.
Aceştia au explicat că societatea şi-a adaptat strategia la realităţile pieţei, lucru care îi asigură un ritm de dezvoltare peste cel al pieţei lactatelor ce ar putea creşte anul acesta cu aproximativ 5%-7%, potrivit ultimelor estimări ale Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
În toamna anului trecut, "Albalact" a relocat producţia de lactate la Oiejdea, situaţie care a presupus o investiţie de peste 17 milioane de euro. La scurt timp, Albalact a achiziţionat 77% din acţiunile societăţii "Rarăul" Câmpulung Moldovenesc pentru intrarea pe categoria brânzeturilor.
În primele şase luni ale anului, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 30,6%, la 116,27 milioane de lei, faţă de 89,03 milioane de lei cât era la finele lunii iunie 2008.
Totodată, în primele şase luni din 2009, societatea a afişat un profit net de 2,81 milioane de lei, în creştere cu 191,3% faţă de acelaşi interval din 2008.
Ş.C.
(continuare în pagina 15)
Anul acesta, "Albalact" a început să funcţioneze cu capacităţile de producţie extinse fabricile de la "Oiejdea" şi "Rarăul" Câmpulung Moldovenesc, au explicat ieri, reprezentanţii companiei. Aceştia au mai spus că strategia de bază în această perioadă este ca a promoţiilor de preţ, având în vedere că actualii consumatori cumpără la fel de multe lactate ca şi până acum, dar s-au orientat spre produse de bază ieftine.
Rezultatele financiare semestriale communicate de societate nu au reuşit să "impresioneze" investitorii de la Bursă, acţiunile ALBZ pierzând peste 5% din valoare până la finalul şedinţei de tranzacţionare.
Compania are o valoare de piaţă de 223,22 milioane de lei, potrivit preţului de 0,324 lei/acţiune înregistrat în şedinţa bursieră de ieri.
Compania este controlată de familia Ciurtin, Petru Ciurtin deţinând peste 31% din acţiunile ALBZ, în timp ce Petru Raul Ciurtin, preşedintele companiei, are o participaţie de 16,21%. Din acţionariatul companiei mai face parte şi fondul de investiţii cirpiot "RC2 Limited", care controlează aproape 25% din societate.