Tatăl şi fratele lui Julian Assange au cerut luni guvernului german să intervină pe lângă preşedintele american Joe Biden în favoarea abandonării urmăririlor ce îl vizează pe fondatorul WikiLeaks, informează marţi AFP, conform Agerpres.
"Guvernul german trebuie să-i expună preşedintelui Biden preocupările sale cu privire la acest caz şi să ceară ca urmăririle să fie abandonate", a declarat Gabriel Shipton, fratele lui Assange, în timpul unei conferinţe de presă la Berlin.
Guvernul britanic a anunţat vineri că a semnat decretul de extrădare spre SUA a lui Assange, care va face apel. Australianul de 50 de ani este urmărit în SUA, unde riscă 175 de ani de închisoare pentru o scurgere masivă de documente confidenţiale.
Familia şi susţinătorii săi apreciază că el a fost mereu un jurnalist şi un apărător al libertăţilor presei şi de expresie.
Tatăl şi fratele său mai cer Germaniei să se sprijine pe influenţa sa în cadrul NATO şi să apere cauza apropiatului lor în timpul reuniunii G7 din Bavaria, la sfârşitul lunii.
"Am considerat mereu că a nu face nimic este o formă de aprobare şi de complicitate", a afirmat tatăl lui Assange, John Shipton. "Atunci când încercaţi să vorbiţi despre libertatea presei din Rusia, aprobând în acelaşi timp extrădarea unui jurnalist şi editor pentru că acesta şi-a făcut treaba, nu sunteţi consecvenţi în argumentele voastre", a adăugat Gabriel Shipton.
Cei doi membri ai familiei lui Julian Assange urmau să se întâlnească ieri şi astăzi cu parlamentari germani membri ai unui grup de susţinere a fondatorului WikiLeaks.
Însă purtătorul de cuvânt al guvernului german a declarat că nu vede o posibilitate ca Germania să intervină politic în procesul juridic al unei alte ţări. "Procesul legal este în curs şi eu aş fi precaut în legătură cu o intervenţie politică", a explicat Steffen Hebestreit în timpul unei conferinţe de presă, adăugând că Berlinul a continuat să urmărească situaţia îndeaproape.
Assange se află de trei ani la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, lângă Londra.
Înainte de aceasta, fondatorul WikiLeaks stătuse şapte ani în ambasada Ecuadorului din capitala britanică, unde se refugiase din 2012.
Assage mai fusese urmărit în Suedia pentru acuzaţii de viol, care au fost ulterior abandonate.