FANTEZIE PENTRU IOHANNIS, REALITATE CALCULATĂ PENTRU PSD Miza politică a înaltei trădări

Marinescu George
Ziarul BURSA #Politică / 19 decembrie 2018

Miza politică a înaltei trădări

Punerea sub acuzare pentru înaltă trădare reprezintă pentru preşedintele Klaus Iohannis o fantezie a pesediştilor. Aflat la Viena, şeful statutului se bazează pe faptul că, pentru a fi pus sub acuzare, este nevoie de votul a 2/3 din numărul total de parlamentari, adică PSD şi ALDE au nevoie şi de o parte din voturile opoziţiei pentru acest demers.

Din păcate, Iohannis nu ia în calcul faptul că membrii vocali ai PSD susţin că lucrurile vor sta cu totul altfel. Codrin Ştefănescu, secretarul general al PSD, şi deputatul Cătălin Rădulescu afirmă că plângerea formulată de social-democraţi va fi trimisă direct Parchetului General pentru ca procurorii să înceapă cercetarea faptei in rem şi să facă audieri.

Audiere şi cercetare despre care însuşi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a vorbit la Consiliul Naţional al social-democraţilor, când l-a întrebat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care sunt motivele pentru care Klaus Iohannis nu este nici măcar cercetat în dosarul chiriei încasate ilegal pentru o casă din centrul Sibiului, chiar dacă, pe perioada mandatului prezidenţial, nu poate fi urmărit penal. Liviu Dragnea a spus: "În Constituţia României scrie că preşedintele nu poate fi trimis în judecată decât pentru înaltă trădare, dar nu scrie nicăieri în Constituţie că nu poate fi cercetat, anchetat. Dom'le, de ce nu este chemat şi anchetat? Nimeni nu mi-a spus că preşedintele nu poate fi chemat şi anchetat".

Pe baza acestei afirmaţii a şefului PSD, putem spune că Iohannis se înşeală. Plângerea pe care Mircea Drăghici şi Florin Iordache, supravegheaţi atent de Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, o vor întocmi pe numele lui Klaus Iohannis nu va fi trimisă la Parlament. Nu se va solicita oficial Parlamentului o punere sub acuzare a preşedintelui ţării. Plângerea va fi trimisă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Iar procurorii vor fi obligaţi să o înregistreze şi să cerceteze fapta. Nu făptuitorul, nu persoana. Ci fapta, împrejurările în care s-ar fi comis aceasta, dacă există şi dacă se încadrează infracţiunii prevăzută în Codul penal. O cercetare in rem. Verificare cu prilejul căreia, procurorii pot audia martori şi alte persoane. Inclusiv pe preşedintele Klaus Iohannis.

Asta îşi doresc de fapt liderii PSD. Să îl vadă poporul, la televizor, în prime-time, pe preşedintele ţării mergând la Parchetul General, în faţa procurorilor, pentru a fi audiat. Nu contează dacă plângerea formulată de PSD se va finaliza cu neînceperea urmăririi penale a lui Klaus Iohannis. Răul va fi fost deja făcut. Imaginea şefului statului pe treptele Parchetului General va rămâne întipărită în conştiinţa unei părţi a electoratului, chiar şi în partea indecişilor, care îl vor asocia pe Klaus Iohannis cu alţi infractori de rang înalt care au trecut pe la Direcţia Naţională Anticorupţie, pe la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe la Parchetul de pe lângă Înalta Curte.

Imaginea respectivă va avea efecte în campania prezidenţialelor din toamna anului viitor, când materialele de propagandă ale coaliţiei PSD-ALDE şi mass-media de casă a social-democraţilor se vor folosi din plin de fotografiile şi filmările cu Klaus Iohannis pe treptele Parchetului General.

Acesta este scopul final al plângerii penale pe care PSD o întocmeşte în aceste zile, pe baza draftului întocmit la sfârşitul lunii iulie şi despre care Ziarul Bursa v-a informat în ediţia din 7 august 2018, în articolul "Preşedintele Klaus Iohannis, ameninţat de PSD.

Dosar de înaltă trădare pentru şeful statului". La acel draft, acum social-democraţii introduc şi atitudinea lui Iohannis după evenimentele din 10 august din Piaţa Victoriei, când a cerut Parchetului General să ancheteze violenţele jandarmilor, refuzul revocării lui Lucian Şova şi a lui Paul Stănescu din funcţiile de ministru al Transporturilor şi ministru al Dezvoltării, refuzul de a da curs cererii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, etc..

În acest timp, şeful statului şi liderii opoziţiei sunt relaxaţi, contabilizează voturile pe care le au în Parlament şi se mulţumesc să declare că PSD şi ALDE nu vor avea numărul necesar de voturi pentru punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis.

Miza este însă alta, dar dreapta politică a încetat de mult timp să mai înţeleagă ce se ascunde în spatele acţiunilor liderilor PSD.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb