Peste un miliard de tone de alimente sunt risipite în fiecare an la nivel mondial, producând costuri eonomice globale de 750 de miliarde de dolari anual, a estimat, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), informează AFP.
"Nu putem permite ca o treime din hrana pe care o producem să fie aruncată sau pierdută din cauza unor practici inadecvate într-un moment în care 870 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi", a declarat directorul general al FAO, Jose Graziano da Silva.
Studiul FAO a descoperit că 54% din risipa totală de hrană are loc în sectorul "upstream", în fazele de producţie, transport, după recoltă şi stocare, iar restul de 46% în sectorul "downstream", în fazele de procesare, distribuţie şi consum. Ca o regulă generală, ţările în curs de dezvoltare înregistrează pierderi de hrană mai mari în timpul producţiei agricole, în timp ce ţările avansate înregistrează pierderi de hrană mai mari în fazele de comercializare şi consum.
În total, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite în fiecare an, iar producţia de hrană neconsumată ocupă 30% din terenurile cultivabile. Numai în Asia industrializată, regiune care cuprinde China, Japonia şi Coreea de Sud, sunt risipite anual aproape 200 de kilograme de legume şi cereale pe cap de locuitor. Din cele aproximativ 80 de kilograme de cereale risipite anual pe cap de locuitor, cea mai mare parte o reprezintă orezul.