FAO: Preţurile alimentelor au înregistrat o scădere record în luna august

Ziarul BURSA #Internaţional / 11 septembrie 2015

FAO: Preţurile alimentelor au înregistrat o scădere record în luna august

Indicele preţurilor produselor alimentare, la nivel mondial, elaborat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a înregistrat, în august 2015, cea mai mare scădere lunară din ultimii şapte ani, pe fondul ofertelor abundente, dar şi al factorilor externi, precum scăderea preţurilor energiei şi îngrijorările cu privire la încetinirea economiei chineze, a anunţat FAO, transmite Reuters, conform Agerpres.

FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările preţurilor înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna august 2015, acest indice a atins o valoare medie de 155,7 puncte, în scădere cu 8,5 puncte sau 5,2% comparativ cu luna iulie 2015. FAO a precizat că aceasta a fost cea mai gravă scădere lunară înregistrată după decembrie 2008.

Scăderea din luna august a afectat toate produsele alimentare principale, precum laptele, uleiurile vegetale, zahărul sau cerealele, care au înregistrat un declin de 7% în raport cu iulie şi unul de 15% în raport cu luna august a anului trecut.

Preţurile uleiurilor vegetale au scăzut cu 8,6% comparativ cu luna iulie, iar preţul zahărului s-a redus cu 10%.

Economistul-şef al FAO, Abdolreza Abbassian, a apreciat că există puţine semnale ale unei reveniri a preţurilor în lunile următoare. Potrivit acestuia, semnalele referitoare la încetinirea economiei chineze se reflectă în importurile de produse precum soia boabe, pentru care China este cel mai mare importator mondial.

"Atunci când o ţară de asemenea mărime şi populaţie încetineşte, acest lucru afectează toate sectoarele, inclusiv agricultura", a explicat Abdolreza Abbassian.

În paralel, FAO şi-a îmbunătăţit estimările cu privire la producţia mondială de cereale în 2015, până la 2,54 miliarde de tone, cu 21 de milioane de tone mai mică decât recolta record înregistrată anul trecut. Revizuirea estimărilor se datorează unor perspective mai bune privind producţia de grâu şi orez, ca urmare a unor condiţii peste aşteptări în ţări precum Argentina, Brazilia şi SUA. FAO susţine că producţiile bune din cele două Americi vor compensa scăderea producţiei de porumb în Uniunea Europeană, cauzată de vremea secetoasă, care a redus producţiile la hectar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb