• Recolta mondială de cereale va spori cu 3,5% în 2011
• Importurile de alimente vor creşte cu 21%, la recordul de 1.290 miliarde dolari
Preţurile alimentelor s-au menţinut, în luna mai, la nivel internaţional, aproape de nivelul record din februarie, cele mai mari costuri fiind înregistrate în sectorul cărnii şi al lactatelor, ceea ce a alimentat presiunile inflaţioniste.
Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite (FAO), indicele care măsoară evoluţia a 55 de mărfuri alimentare a scăzut la 232 puncte luna trecută, de la 235 de puncte în aprilie. Declinul uşor s-a datorat scăderii preţurilor cerealelor şi zahărului.
Dar, faţă de luna mai 2010, indicele FAO a urcat cu 37%.
"Situaţia generală a culturilor agricole şi a materiilor prime este încordată, iar preţurile mondiale se menţin la niveluri ridicate, ameninţând ţările cu venituri mici şi cu deficit de alimente", a declarat David Hallam, director al diviziei de Pieţe şi Comerţ din cadrul FAO.
Indicele care măsoară evoluţia preţului cărnii a atins, în mai, nivelul record al tuturor timpurilor, preţurile cele mai mari fiind consemnate pe piaţa cărnii de vită şi a celei de oaie. Indicele în cauză a fost de 183 punc-te în mai, faţă de 181 în aprilie.
Indicele privind dinamica preţul zahărului a fost de 311 puncte luna trecută, mai mic cu 10% decât în aprilie.
Indicele FAO privind preţul cerealelor a atins 262 puncte în mai, cu 1% mai mic decât în luna anterioară, însă cu 69% mai mare decât în mai 2010.
Potrivit FAO, recolta mondială de cereale va atinge un volum record în 2011, ca urmare a creşterii suprafeţelor cultivate şi a producţiei la hectar, însă, cu toate acestea, nivelul redus al stocurilor va menţine preţurile ridicate şi volatile.
Conform FAO, recolta globală de cereale va creşte cu 3,5% în 2011, la 2,315 miliarde tone, după o scădere de 1% înregistrată în 2010.
Producţia mondială de grâu ar urma să crească cu 3,2% în acest an, conform estimărilor FAO, la 674 milioane tone.
În Uniunea Europeană, recolta de profil va rămâne stabilă, la 137 milioane tone, însă în SUA va scădea cu 8,5%, la 55 milioane tone. În schimb, în Rusia, recolta de grâu va creşte cu 32,5%, la 55 milioane tone, ceea ce semnifică o revenire puternică după seceta din 2010, potrivit FAO.
Pe de altă parte, FAO anticipează că importurile de alimente ar putea spori cu 21% anul acesta, la recordul de 1.290 miliarde dolari, iar ţările cele mai sărace vor fi nevoite să cheltuiască în acest sens cu până la 30% mai mult decât în 2010.