Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, măsurat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a continuat să scadă şi în aprilie 2015, atingând cel mai scăzut nivel din iunie 2010, datorită producţiei mondiale ridicate, a aprecierii dolarului şi a declinului preţului ţiţeiului, transmite Reuters, conform Agerpres.
FAO dă lunar publicităţii propriul său indice Food Price, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În aprilie, acest indice a atins o valoare medie de 171 de puncte, în scădere cu 1,2% faţă de nivelul înregistrat în martie. FAO precizează că, în luna martie 2015, preţul zahărului a înregistrat o scădere semnificativă, atingând cel mai redus nivel de după luna februarie 2009.
"Impresia mea este că rata cursului de schimb va avea cea mai mare influenţă asupra preţurilor alimentelor şi, dacă dolarul se depreciază, această evoluţie va fi încurajatoare pentru preţurile alimentelor", a declarat Abdolreza Abbassian, economist în cadrul FAO.
În paralel, FAO şi-a revizuit în scădere, cu 1,5%, estimările privind producţia mondială de cereale din acest an, până la nivelul de 2,509 miliarde de tone, sub prognoza din martie, de 2,548 milioane de tone.
De asemenea, stocurile globale de cereale sunt prognozate să ajungă la 626,6 milioane de tone în sezonul agricol 2015 - 2016, în scădere faţă de estimările anterioare, de 645,6 milioane tone.