Farmaciştii dau în judecată casele de asigurări

Teodora Trandafir
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 12 iulie 2005

Farmaciile care nu şi-au recuperat încă banii pentru medicamentele vîndute în baza reţetelor compensate dau în judecată Casele de Asigurări de Sănătate. Acuzaţiile se îndreaptă către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa de Asigurări a Ministerului Transporturilor, cea a Municipiului Bucureşti şi Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării. Farmaciştilor li se pot alătura şi celelalţi colegi păgubiţi, precum şi cetăţenii care plătesc impozite, dar nu pot primi reţetele compensate ce li se cuvin.

Acţiunea a fost demarată de un grup de iniţiativă alcătuit din societăţi economice cu independenţă fiscală, precum şi din asiguraţi. Pînă în prezent, doar cîteva persoane s-au adresat unui cabinet de avocatură în acest sens, însă lista rămîne des-chisă pentru cei care doresc să li se alăture.

Majoritatea farmaciştilor au fost puşi, în ultima vreme, în imposibilitatea de a acorda pacienţilor reţete compensate, întrucît au depăşit plafonul impus de Casele de Asigurări. Astfel, deşi reţetele sînt valabile, corect întocmite şi cu medicamente aflate pe listele de compensate, ele nu pot fi onorate. Directivele Caselor de asigurări îi fac pe farmacişti să încalce codul deontologic, neputînd să vină în ajutorul bolnavilor. "Acest lucru nu-l pot numi decît cinism: după ce i-ai dat reţeta, pacientul nu o poate ridica", ne-a declarat directorul lanţului de farmacii "Dona", Ovidiu Constantin. Reprezentantul legal al grupului de iniţiativă, avocatul Arin Alexandru Avramescu, a afirmat că, astfel, "farmaciile s-au trezit vinovate că au ajutat bolnavii să facă rost de medicamente, în special pe cei bolnavi de boli cronice". Potrivit unor surse din domeniu, datoriile caselor de asigurări către farmacii se ridică la aproximativ 700 de milioane RON. În aceste condiţii, foarte multe farmacii, care practic au creditat statul, acordînd reţete, nu-şi pot plăti furnizorii, deşi şi-au respectat obligaţiile din contract. Ultimele directive stabilite de casele de aigurări menţionează că unităţile care vor depăşi plafonul instituit cu un procent mai mare de 5%, vor pierde contractul cu casele de asigurări.

În plus, avocatul Avramescu a adăugat că pentru acestea a fost instituit un sistem special de recuperare a datoriei, care prevede, în primă fază, primirea a 20% din sumă. Cu timpul, farmaciile îşi vor recupera banii, din care trebuie să renunţe la 6% în favoarea casei de asigurări. Societăţile aflate în această situaţie nu vor mai încheia alte contracte cu casele de asigurări respective.

Comitetul de iniţiativă a derulat un proces de strîngere de semnături pe care le va înainta Guvernului şi Parlamentului. În plus, comitetul va ataca în contencios toate ordinele casei în legătură cu acest subiect. În urmă cu puţin timp, casele de asigurări au semnat un memorandum împreună cu cîţiva reprezentanţi ai farmaciştilor, ca să încerce soluţionarea problemei. "Comitetul nu recunoaşte memorandumul şi nici mandatul celor care l-au semnat, pentru că acesta scoate în afară tocmai farmaciile care au distribuit cele mai multe medicamente compensate bolnavilor", a mai adăugat avocatul Alexandru Avramescu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb