Piaţa de capital are de rezolvat, la începutul acestui an, o problemă restantă din 2013 - cazul "Harinvest", însă graba nu pare să fie prea mare.
La finalul anului trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut tuturor investitorilor care au derulat tranzacţii prin "Harinvest" şi care se consideră prejudiciaţi să depună sesizări până la data de 15 ianuarie 2014.
Până în prezent, numărul clienţilor "Harinvest" care au reclamat că au fost păgubiţi a urcat vertiginos, în perioada vacanţei, ajungând la 72, la finalul săptămânii trecute, în timp ce prejudiciul estimat se ridică la aproximativ 3,5 milioane de euro.
În luna noiembrie, clienţii "Harinvest" Râmnicu Vâlcea au sesizat că au rămas fără bani şi acţiuni în conturi după ce brokerul le-ar fi utilizat ca să acopere pierderi din tranzacţii cu produse structurate.
ASF a anunţat că analizează dacă clienţii Harinvest pot fi despăgubiţi din Fondul de Compensare a Investitorilor (în limita a 20.000 de euro/persoană), însă, cel mai probabil nu va da un răspuns până pe 15 ianuarie.
La finalul anului trecut, directorul general al BVB Ludwik Sobolewski declara că FCI ar trebui folosit în cazul "Harinvest". Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, era însă de părere că brokerii cinstiţi nu ar trebui să plătească pentru hoţia făcută de altcineva.
O altă temă lăsată pentru acest an este şi revizuirea condiţiilor impuse brokerilor pentru participarea la piaţă, ca urmare de scandalului "Harinvest".
În decembrie, Sobolewski şi-a exprimat opinia că brokerilor trebuie să le fie impuse nişte criterii mai dure de participare la piaţă. Totodată, Asociaţia Brokerilor, atât prin preşedintele Dan Paul, cât şi prin vicepreşedintele Nicolae Gherguş, au reacţionat împotriva unor astfel de măsuri, pe motiv că nu este corect să fie pedepsiţi alţi intermediari, după cazul "Harinvest".
• ASF, chestionată în Parlament
Cazul "Harinvest" a ajuns şi în atenţia parlamentarilor. Deputatul PDL Andreea Paul a depus, pe 20 decembrie, la Parlament o serie de întrebări adresate Autorităţii de Supraveghere Financiară, la care aşteaptă răspunsuri în scris.
Andreea Paul arată că ASF nu a reuşit să prevină operaţiunile abuzive în cazul "Harinvest": "Ca urmare a acestei situaţii, ASF a anunţat aplicarea unor reguli noi, mai stricte pentru actorii corecţi şi care nu reuşesc, nici pe departe, să minimizeze riscurile operaţionale generate de fraude sau de folosirea ilegală a activelor investitorilor. Este vorba de creşterea capitalului social. Măsura însă nu rezolvă problemele de tipul celor generate de «Harinvest». Mai mult, dacă această măsură va fi adoptată, brokerii corecţi sunt cei care vor avea de suferit. Cele mai afectate sunt casele de brokeraj mici, româneşti, însă măsura tinde să afecteze inclusiv Bursa de Valori Bucureşti, unde aceste case de brokeraj au o prezenţă importantă".
Deputatul acuză board-ul de administraţie şi personalul Autorităţii de Supraveghere Financiară de neglijenţă.
Domnia sa a transmis următoarele întrebări în atenţia preşedintelui ASF, Dan Radu Ruşanu: "1. Cum a permis ASF să se ajungă într-o situaţie de genul acesta? Care este lacuna legislativă sau de supraveghere care a permis această practica abuzivă?
2. Ce preocupări a avut ASF în perioada în care s-au desfăşurat evenimentele descrise mai sus, având în vedere că firma Harinvest a ajuns al treilea intermediar pe piaţa produselor structurate în mai puţin de un an?
3. Cine a răspuns şi de ce nu sunt penalizaţi membrii ASF care şi-au încălcat atribuţiile de monitorizare atentă a operaţiunilor desfăşurate pe piaţa de capital?
4. Care sunt măsurile pe care le veţi lua pentru a creşte eficienţa ASF în prevenţia abuzurilor şi supravegherea pieţei de capital?
5. Care este impactul soluţiei propuse «aceea de majorare a capitalului social» pe piaţa de capital şi cum va afecta această măsură actorii români şi pe cei mici? Dar investitorii potenţiali?
6. Având în vedere că această măsură propusă nu rezolvă problema ci, din contră, afectează brokerii corecţi, care sunt măsurile alternative pe care le aveţi în plan pentru a asigura echitatea pe piaţa de capital a tuturor participanţilor şi pentru a creşte siguranţa jocului corect al pieţei? Ce măsuri aveţi în vedere pentru creşterea siguranţei plasamentelor în faţa acestor forme de fraude?"
Autoritatea de Supraveghere Financiară a închis "Harinvest", broker care a recurs timp de un an de zile la vânzări forţate, operaţiuni care ar fi trebuit să fie excepţionale.
Acţionarii Harinvest sunt Valentin Cismaru, cu o deţinere de 23,04%, Veronel Lungu (30,86%), Dumitru Crăciunescu (23,04%), Ion Antonescu (23,04%).
1. Neglijenta ?
(mesaj trimis de Theraflu în data de 06.01.2014, 08:58)
Teapa de la SIF1 e de zeci de ori mai mare iar ASF a dat o amenda si multa dovada de neglijenta in continuare !
Si la Harinvest si la SIF1 increngatura cu politicul e mare iar DNA nu isi face datoria !
Cine controleaza ASF de neglijenta ?
Cat de prezent este guvernul si MF in hotia de la SIF1 ? dar la harinvest ?
1.1. Iarasi ai intrat in sevraj Lascarica! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Zsike în data de 06.01.2014, 09:35)
Iarasi ai intrat in sevraj Lascarica,du-te rapid si te consulta! Chiar nu-ti dai seama ca te faci rau de ras cu astfel de prostii? Aberatii de felul asta sunt de mult fumate si nu mai reusesti sa manipulezi pe nimeni.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Sergiu în data de 06.01.2014, 09:52)
Trebuie sa-l intelegi si pe psihopatul Lascarica,daca nu ajunge la struguri (sau daca incearca din rasputeri sa ia SIF1 cat mai ieftin,devenind din ce in ce mai ridicul) zice ca sunt extremi de acrii,chiar toxici.
1.3. Notre Maitre (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 06.01.2014, 09:59)
Wait ...
1.4. ce hotie la SIF1? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de gogu în data de 06.01.2014, 10:06)
care e hotia?
1.5. lascarica are si o consolare (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de liviu în data de 06.01.2014, 11:23)
Macar nu e singurul client fidel al unei case de nebuni, e unul ”romerganu”cel putin la fel de deraiat.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de marian în data de 06.01.2014, 11:28)
Ar trebuie sa existe o lege prin care la astfel de indivizi,lipsiti de discernamant sa li se ia dreptul de a se exprima in public,poluand si mai mult Media.
2. portavoce
(mesaj trimis de broacher în data de 06.01.2014, 10:15)
Intrebarile doamnei sunt puse de cumnatul dansei, Dan Paul? :))))
3. Opinii independente
(mesaj trimis de Cloudflare în data de 06.01.2014, 13:43)
Cerem comentatorilor independenti de mai sus sa ne explice care e logica folosirii a 6 milioane de euro din banii SIF1 pentru cumparare de obligatiuni Romenergo cu dobanda de 8% , intr-un an in care unele actiuni de la BVB au crescut cu peste 50%.
4. Este in conflict de interese D-na deputat
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2014, 14:25)
A se vedea Finaco! Unde lucreaza/ sunt actionari, sotul si cumnatul!
5. ASF+BVB=INSTITUTII DIN ROMANIA = MAFIAAAAAAAAAAAAA
(mesaj trimis de INVEST în data de 06.01.2014, 15:18)
ASF..BVB...DP CENTRAL =MAFIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA DE CE A FOST LASATA HARINVEST SA FACA CE A VRUT FARA CA ASF SA O INCHIDA CAND A GASIT NEREGULI GRAVE DIN 2011???ASF...BVB....DP CENTRAL = MAFIAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
6. DNA
(mesaj trimis de Theraflu în data de 06.01.2014, 16:30)
DNA sa-si faca datoria in toate aceste cazuri !