FAŢĂ DE MAXIMUL DIN 29 IANUARIE 2018 Picaj de peste 17% pentru BET-FI

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 noiembrie 2018

Picaj de peste 17% pentru BET-FI

SIF-urile - sub "semnul ursului"

Dragoş Mesaroş, Goldring: "În afara eliminării pragului de deţinere de 5%, nu văd ce ar putea schimba situaţia la SIF-uri"

Simion Tihon, Prime Transaction: "Există o percepţie negativă a investitorilor în ceea ce priveşte transparenţa şi guvernanţa corporativă a SIF-urilor"

Indicele financiar BET-FI, ce include în structura sa cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a suferit o retragere de 17,52%, calculată ca raport dintre maximul post-criză de 43.654,4 puncte, atins în data de 29 ianuarie 2018, şi cotaţia din data de 22 noiembrie, de 36.005,9 puncte, iar raportat la ultima cotaţie din 2017, indicele financiar a coborât cu 10,1%.

Este un comportament diferit faţă de celelalte coşuri de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB) care, cu o singură excepţie, au cunoscut aprecieri în acest an.

Picajul indicelui financiar este dat de scăderile SIF-urilor, patru dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare aflându-se sub "semnul ursului" (bear market), situaţie care este definită, în general, ca o scădere de cel puţin 20% faţă de un vârf recent.

Practic, faţă de maximul ultimelor 52 de săptămâni, o măsură frecvent utilizată pentru a defini un top recent, în data de 22 noiembrie, SIF-Banat Crişana (SIF1) afişa un declin de 27,74%, SIF Moldova (SIF2) de 25,88%, SIF Transilvania (SIF3) de 21,18% şi SIF Muntenia de 43,93%.

Doar SIF Oltenia (SIF5) se află sub acest reper, cotaţia societăţii de investiţii cu sediul în Craiova situându-se, la data de 22 noiembrie, la 17,4% sub maximul ultimelor 52 de săptămâni, de 2,5 lei, înregistrat în data de 23 ianuarie 2018.

Totuşi, scăderea mai redusă a cotaţiei SIF5 faţă de cele ale celorlalte societăţi de investiţii financiare apare ca urmare a vânzării în acest an, către Erste Group Bank, a pachetului de 6,29% avut la Banca Comercială Română, pentru suma de 140 de milioane de euro, eveniment ce a susţinut cotaţia SIF5 începând cu partea a doua a lunii iunie.

Spre deosebire, preţul acţiunii FP a urcat, de la începutul anului şi până la data de 22 noiembrie, cu 9,25%, iar faţă de maximul ultimelor 52 de săptămâni, de 0,975 lei, înregistrat în data de 12 aprilie 2018, preţul acţiunii era în scădere, în 22 noiembrie, cu numai 3,18%.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Nu văd vreun motiv pentru care indicele financiar ar putea să crească, în următoarele câteva luni"

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii de brokeraj Goldring, spune: "Din punctul meu de vedere, probabil, BET­-FI se află în prezent într-o zonă de minim, dar nici nu văd vreun motiv pentru care indicele ar putea să crească în următoarele câteva luni.

De altfel, un semnal negativ pentru SIF-uri a venit în perioada septembrie - octombrie, când cotaţiile societăţilor de investiţii scădeau chiar înaintea datelor de înregistrare, chiar şi cu mai mult decât valoarea dividendului.

Practic, în momentul de faţă, nici nu mai contează discount-urile, cuprinse între circa 35% pentru SIF Moldova şi 65% pentru SIF Muntenia, la care se tranzacţionează SIF-urile faţă de Valoa­rea Unitară a Activului Net".

În opinia directorului de la Gold­ring, doar SIF Oltenia are ceva potenţial de creştere, dar scăzut, datorită banilor care au fost încasaţi pentru pachetul de acţiuni deţinut la Banca Comercială Română.

Brokerul a adăugat: "SIF-urile au intrat, de ceva vreme, într-un con de umbră şi personal nu văd ce ar putea schimba această situaţie în afara eliminării pragului de deţinere de 5%. Atunci s-ar crea posibilitatea pentru ca fondurile de investiţii să achiziţioneze pachete importante de acţiuni la SIF-uri şi s-ar crea condiţiile pentru schimbarea modului în care aceste societăţi sunt conduse".

Pe de altă parte, în opinia lui Dragoş Mesaroş, FP este un emitent interesant.

"Fondul derulează în continuare programe de răscumpărare şi urmează să încaseze, din nou, dividende de la companiile pe care le are în portofoliu şi care vor face distribuţii la finalul anului, de plidă Hidroelectrica sau Nuclearelectrica.

Totuşi, ţinând cont de aprecierea cotaţiei din acest an care, plus dividendul acordat, a adus investitorilor un randament foarte bun, precum şi de condiţiile din piaţă atât interne cât şi externe, nu văd un potenţial foarte mare nici la FP", a explicat directorul de la Goldring.

Simion Tihon, Prime Transaction: "S-a ajuns în situaţia în care un discount de 40% - 50% faţă de activul net nu mai este atractiv pentru investitori"

La rândul său, Simion Tihon, broker în cadrul societăţii Prime Transaction, ne-a spus: "După ce în 2017 BET-FI a avut cea mai mare creştere dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti, înregistrând un avans de peste 33%, anul acestea se află exact la polul opus. Coşul de acţiuni are cea mai slabă evoluţie dintre indicii BVB, scăderea de până acum fiind de peste 9%.

În ultimii ani, SIF-urile au cam ieşit de pe radarul investitorilor.

Lichiditatea acestor societăţi a scăzut considerabil, evoluţia pozitivă a activului net trece aproape neobservată şi astfel s-a ajuns în situaţia în care un discount de 40%-50% faţă de activul net să nu mai reprezinte un punct de atracţie pentru investitori.

În plus, unele SIF-uri au renunţat la acordarea de dividende, iar cele care încă distribuie dividende au randamente mai mici decât unele companii din indicele BET.

Cred că există şi o percepţie negativă a investitorilor în ceea ce priveşte transparenţa şi guvernanţa corporativă a SIF-urilor".

Simion Tihon a precizat că discountul faţă de activul net este, în general, un dezechilibru de moment care ar trebui să tindă să se corecteze.

Brokerul de la Prime Transaction a adăugat: "Parţial, acesta se poate justifica prin faptul că în cadrul activelor SIF-urilor intră şi companii nelistate sau companii listate, dar cu o lichiditate foarte slabă şi unde preţul de piaţă nu oferă o informaţie relevantă.

Însă, acest fapt poate justifica doar parţial discount-ul de tranzacţionare faţă de activul net. În momentul de faţă, discountul este de: 57% la SIF1, 34% la SIF2, 57% SIF3, 65% SIF4 şi 39% SIF5 (calcule făcute cu Valoarea Unitară a Activului Net de la 31 octombrie şi preţul de închidere din 22 noiembrie).

Diferenţele dintre discounturile SIF-urilor cred că vin, în primul rând, din calitatea activelor şi ponderea companiilor listate în activul net.

Miza ar fi ca acest discount să se diminueze. Este clar că preţurile de tranzacţionare sunt mici dacă ne raportăm la activul net unitar.

Cu toate acestea, interesul şi încrederea investitorilor în SIF-uri este din ce în ce mai mic şi, practic, aşa s-a şi ajuns să vedem preţuri de tranzacţionare la mai puţin de jumătate din activul net unitar. Nu cred că ar trebui să ne aşteptăm că SIF-urile să se tranzacţioneze cu un premium (peste valoarea activului net), dar o reducere a discountului până la 15%-20% cred că este o ţintă ".

Simion Tihon a subliniat că BET-FI are, anul acesta, cea mai slabă evoluţie dintre indici, în contextul în care doar BET-BK mai este pe minus la nivelul anului, cu o scădere de 2,25%, iar indicele BET are un plus de 9,82% (procente calculate pentru perioada 29 decembrie 2017 - 22 noiembrie 2018).

"Lucrurile ar fi stat şi mai rău dacă din BET-FI nu făcea parte şi Fondul Proprietatea, acţiunile FP fiind de alt­fel singurele din BET-FI care au urcat în 2018. Nu este exclus ca în ultima lună a anului să asistăm la o recuperare din partea BET-FI şi astfel să se corecteze dezechilibrul din acest moment, aşa cum s-a întâmplat şi la finalul anului trecut, când, în noiembrie şi decembrie, indicele BET-FI a crescut cu peste 8%. În orice caz, consider că sunt şanse bune că în următoarele luni să vedem o echilibrare în ceea ce priveşte SIF-urile", a conchis brokerul de la Prime Transaction.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia BET-FI se situează pe o tendinţă des­cendentă pe termen lung, indicele tranzacţionându-se sub media mobilă simplă de 40 de săptămâni (echivalentul mediei mobile simple de 200 de zile pe graficul zilnic), ce defineşte acest orizont de timp (vezi graficul).

Suportul (nivel sau zonă de preţ care funcţionează ca o potenţială barieră în faţă scăderii cotaţiei) se situează în zona 36.000-35.700 de punc­te, în timp ce prima rezistenţă (nivel sau zonă de preţ care funcţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei), se găseşte în jurul nivelului de 37.600 de puncte, nivel rotund ce se află în apropierea maximului din noiembrie 2018 şi a retragerii Fibonacci de 23,6%, de la maximul din ianuarie 2018 şi minimul din mai 2018.

Următoarea rezistenţă, mai importantă decât prima, se află în zona 38.800 - 39.000 de puncte, confluenţă în preajma căreia se găsesc maximul din august 2018, retragerea Fibonacci de 38,2% şi nivelul rotund de 39.000 de puncte.

Vineri, 23 noiembrie, indicele BET­-FI a urcat cu 0,7%, până la 36.259,31 de puncte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb