Miliardarul ceh Andrej Babis, fost ministru de Finanţe al cărui partid ANO este creditat ca victorios în alegerile generale care vor avea loc în Cehia în octombrie, respinge adoptarea euro, afirmând că ţara sa ar trebui să păstreze coroana pentru a se proteja de crize, transmite Bloomberg.
"Nu doresc euro. Nu vreau să garantăm pentru datoriile Greciei şi băncile italiene", a spus Babis, al cărui partid ANO, partener minoritar în coaliţia guvernamentală, are un avans de peste 10% în sondajele de opinie.
Renunţarea la coroană ar priva cehii de un instrument important de stimulare a creşterii economice în perioadele de criză, a spus fostul ministru de Finanţe, adăugând că plafonul aplicat monedei de banca centrală pentru evitarea deflaţiei, care a fost eliminat în aprilie, a funcţionat foarte bine.
Comentariile sale se contrazic cu cele ale partenerului de coaliţie, premierul Bohuslav Sobotka, care a avertizat luna trecută că accelerarea integrării în interiorul zonei euro ar putea împinge Cehia la periferia Uniunii Europene.
Babis nu este singurul care respinge euro.
În timp ce cinci state foste comuniste din Europa de Est au adoptat euro şi toate statele membre sunt obligate să o facă, guverne consecutive din Cehia au refuzat.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2016, 72% dintre cehi nu vor adoptarea euro.
Magnatul ceh, ale cărui investiţii includ agricultură, industrie chimică şi presă, exclude să formeze o coaliţie cu comuniştii sau cu partidul conservator TOP 09, dacă ANO va câştiga alegerile aşa cum este de aşteptat.
ANO va obţine aproape o treime din voturi dacă alegerile ar avea loc acum, în creştere de la 28% în aprilie, potrivit unui sondaj publicat săptămâna trecută de casa de sondare Stem.
Social-democraţii premierului Sobotka au coborât pe locul al treimea, cu 11% din intenţiile de vot, în spatele Partidului Comunist.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2017, 11:32)
Cehia are o populație educată. Peste 90% dintre cehi nu cred în Dumnezeu! :)
Românii cred și în Dumnezeu și în adoptarea Euro. Ambele ne ajută foarte mult, primul cu precipitații, cel de-al doilea cu menținerea prosperității la nivelul de la care am început să ne dezvoltăm.