F&B Business Accelerator lansează un nou program de accelerare dedicat startupurilor de tehnologie care activează în HoReCa, Retail sau industrii conexe, conform unui comunicat remis redacţiei. Cu ocazia deschiderii noului call pentru antreprenori, F&B Business Accelerator anunţă si un parteneriat cu McWin, fond de investiţii care activează în HoReCa, FMCG şi retail, acţionar în peste 1600 de restaurante la nivel global, printre care Burger King, Popeyes sau L'osteria.
Potrivit sursei citate, înscrierile în noua cohortă a F&B Business Accelerator, program susţinut de UniCredit Bank, pot fi făcute AICI. Termenul limită pentru înscrieri este 28 februarie.
Robert Agarici, Project Manager F&B Business Accelerator: "17% din hrana produsă la nivel mondial ajunge să fie aruncată la gunoi. În România, aproape 75% din restaurante şi cantine aruncă mâncare. Etichetarea greşită a alimentelor este o altă problemă majoră cu care se confruntă sectorul de mâncare şi băuturi. În momentul de faţă, trasabilitatea lanţului de aprovizionare este un proces anevoios şi plin de hibe. Aşa ajungem, de exemplu, să cumpărăm produse bio care nu sunt bio. În Marea Britanie, 55% din peştele consumat este etichetat greşit. În România, am avut cazuri de hering colorat vândut ca somon. Cu ajutorul tehnologiei, atât risipa alimentară cât şi problemele ce ţin de trasabilitatea lanţului de aprovizionare pot fi rezolvate. Intersecţia dintre tehnologie şi industria alimentară poate crea extrem de multe oportunităţi şi ne dorim să găsim acele idei şi startupuri pe care să le ajutăm să scaleze la nivel internaţional".
Anca Ungureanu, director Identitate şi Comunicare, UniCredit Bank: "Noile tehnologii au capacitatea să rezolve multe dintre provocările cu care umanitatea se confruntă în momentul de faţă în ceea ce priveşte alimentaţia. Este nevoie de curaj din partea fondatorilor, de mentorat din partea antreprenorilor şi profesioniştilor cu experienţă şi de sprijin din partea comunităţii. Aceste elemente se regăsesc în programul F&B Business Accelerator şi, de aceea, ne bucurăm să susţinem eforturile F&B Business Accelerator şi îi încurajăm pe antreprenori să aplice în număr cât mai mare"
Programul de accelerare se întinde pe parcursul a şase săptămâni. Antreprenorii acceptaţi în program vor beneficia de peste 50 de workshopuri şi întâlniri 1on1, susţinute de antreprenori şi profesionişti de top din IT, HoReCa, Retail, Fiscalitate, Legal, Marketing sau Investiţii, subliniază sursa citată.
McWin devine partener al F&B Business Accelerator. Astfel, investitorii McWin vor participa la Pitching Day-ul organizat de F&B Business Accelerator iar Pawel Szczepaniak, Head of Digital al McWin, va face parte din echipa de mentori ai F&B Business Accelerator.
În perioada septembrie-decembrie 2022, F&B Business Accelerator a organizat o cohortă dedicată businessurilor de producţie în sectorul alimentar. Cinci antreprenori au absolvit programul de accelerare:
Cristian Barin, fondator Ohvaz.ro:
Cristian Barin, antreprenor în serie, a înfiinţat Ohvăz în Noiembrie 2018 din pasiune pentru alimentaţia echilibrată. Firma produce biscuiţi de ovăz, budincă de ovăz, granola, limonadă şi alte produse potrivite pentru micul dejun şi masa de prânz.
Ohvăz este un brand 100% românesc, producător local axat pe micul dejun şi masa de prânz, cu o prezenţă puternică în online. Peste 75% din cifra de afaceri se datorează vânzărilor prin site-ul propriu www.ohvaz.ro. Ne bucurăm că avem peste 4000 de recenzii şi mulţi client loiali care ne susţin. În cei 3 ani de activitate, în ciuda pandemiei şi a situaţiei internaţionale tensionate, cifra de afaceri s-a dublat de la an la an, iar la finalul anului 2022 estimăm încasări de peste 550.000 euro.
Ohvăz îi are ca investitori pe Marius Alexe (Norofert, Bonas), SevenX Ventures (Holde Agri Invest şi Agroland Business System), Dan Oros (Head of Marketing at Google & YouTube RO). Ohvăz se bazează pe câteva principii esenţiale: fără zahăr adăugat, coloranţi, conservanţi, dar evităm şi plasticul de unică folosinţă. Majoritatea produselor sunt vegane şi sunt produse în laboratorul Ohvăz din Bucureşti, subliniază sursa citată.
Alexandru Tudose, cofondator Sol şi Suflet - Centrul Permanent de Inovare, Producţie şi Educaţie în Agricultura Regenerativă:
Alexandru Tudose este unul dintre fondatorii primei ferme regenerative din România - Sol şi Suflet. În cadrul fermei, Alexandru şi colegii săi cercetează şi dezvoltă modelul de producţie regenerativ pe care îl distribuie mai apoi în regim Open-Source în cadrul unei librării de resurse educative. De asemenea, Alexandru şi colegii săi primesc în internship tineri fermieri pe care îi învaţă secretele agriculturii regenerative. Toate acestea pentru ca pe termen mediu şi lung să poată exista în România o reţea de ferme regenerative.
Natalia Sitcai, fondatoarea brutăriei artizanale 5 Pâini şi 2 Peşti:
Brutăria 5 Pâini şi 2 Peşti este un atelier de creaţie de pâine cu produse premium, inovatoare din domeniul panificaţiei. Se diferenţiază prin cultivarea drojdiilor sălbatice şi dospirea îndelungată, de cel puţin 16 ore. Prin dospirea prelungită, la temperaturi scăzute, sunt sporite procesele enzimatice din care rezultă gustul si metabolizarea extrem de eficientă a aportului nutriţional pe care, grânele, în integralitatea lor, îl au de oferit. Următorul pas al businessului este reprezentat de realizarea unei brutării specializată în produse fără gluten, care să ofere o alternativă sănătoasă şi curată produselor industriale din supermarket.
Mihai Tonciu, fondator Microfood:
Mihai Tonciu este primul producător de fructe şi legume liofilizate din România. Liofilizarea este un proces de deshidratare folosit pentru conservarea produselor perisabile. Liofilizarea este bazată pe îngheţare urmată de scăderea presiunii pentru a permite apei din materialul respectiv să sublimeze direct din faza solidă în faza de vapori. Temperatura scăzută permite ca produsul final sa fie de calitate superioară. Nu numai că acesta îşi păstrează forma iniţială, dar procesul de liofilizare este şi foarte blând cu vitaminele. Acesta este motivul pentru care liofilizarea este utilizată în principal în biomedicină şi procesarea alimentelor, nutrienţii şi ingredientele active fiind deosebit de bine conservate.
Georgeta Iacob, fondatoare Rodul Florilor.
Rodul Florilor este o companie de prelucrare a fructelor şi legumelor care adoptă modelul "from farm to market" cu o politică zero waste. Obiectivul imediat al companiei este de dezvoltare a liniei de producţie pentru a ajunge la un volum de 2T de alimente procesate, păstrând totodată proprietăţile organoleptice ale fructelor şi legumelor. Cu planul de abonament lunar, produsele Rodul Florilor pot ajunge la clienţi din toate colţurile lumii, se menţionează în comunicat.