• Portofoliul Fondului a fost restructurat în luna martie pentru a evita deprecierile de pe piaţa bursieră
Fondul Deschis de Investiţii "Oportunităţi Naţionale" conservă cîştigul de 5,59% adus investitorilor de la începutul anului, protejînd investiţia de fluctuaţiile negative ale Bursei, susţin oficialii săi. Randamentul obtinut, de 5,59%, aşează Fondul "Oportunităţi Naţionale" pe primul loc în cadrul fondurilor deschise de investiţii, fiind urmat de FDI "Active Dinamic" şi FDI "Bt Maxim".
După ce în lunile ianuarie-februarie expunerea semnificativă pe acţiuni a permis fondului să beneficieze de trendul pozitiv al Bursei, în luna martie portofoliul a fost restructurat pentru a evita diminuarea randamentului odată cu scăderea consemnată pe piaţa valorilor mobiliare. Ca urmare, expunerea pe acţiuni este acum de 19.5%, iar cea mai mare parte a activului este investită în instrumente cu risc scăzut - obligaţiuni, titluri de stat, depozite bancare. În acelaşi sens, FON a subscris în luna martie la emisiunea de obligaţiuni Procredit Bank.
O parte din fondurile de acţiuni de pe piaţa autohtonă, care nu au reuşit să-şi adapteze rapid politica de plasament la condiţiile pieţei, au înregistrat pierderi. Există trei fonduri de investiţii care se află la valori inferioare celor de la începutul anului, scăderea cea mai semnificativă fiind cea a "BCR Expert" care a pierdut 4,59%.
Pe termen lung, strategia fondului "Oportunităţi Naţionale" are ca obiectiv obţinerea unui cîştig semnificativ peste dobînzile bancare, cu asumarea unui risc moderat, tradus prin oscilaţii reduse ale valorii investiţiei. Potrivit oficialilor săi, FDI "Oportunităţi Naţionale" oferă investitorilor expunere pe piaţa bursieră în condiţii de control al riscului, mizînd, pe termen mediu şi lung, pe un randament superior dobînzilor bancare.
Riscul pe care îl aduce o investiţie în unităţi de fond FOA este moderat.