Luna februarie a anului 2017 s-a încheiat de o săpămână, însă listarea anunţată de cel puţin două ori de directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, nu s-a realizat. Acesta a declarat, în cadrul unui eveniment organizat de BVB, în data de 26 ianuarie 2017, că după succesul avut cu Medlife, luna februarie va mai aduce o nou companie la bursă, fără a da însă alte detalii suplimentare. La doar câteva zile distanţă, în cadrul unei conferinţe din data de 2 februarie, directorul bursei preciza că dimensiunea noului emitent ce urmează să fie listat în februarie este inferioară celei avute de Medlife.
Cu toate că luna februarie s-a încheiat deja de o săptămână, nu a apărut nicio nouă companie care să se tranzacţioneze la BVB. Mai mult decât atât, şi zvonurile privind o posibilă listare s-au estompat.
Cu toate acestea, oficialii bursei par să fie preocupaţi de altceva. De pildă, conform unui comunicat de presă al operatorului pieţei de capital, BVB va extinde numărul companiilor care fac parte din indicii BET şi implicit BET-TR, de la 10 la 12 societăţi, titlurile emitenţilor Conpet şi Medlife urmând să intre în componenţa indicilor. Mai mult decât atât, conform declaraţiilor oficialilor bursei, acest demers a fost pregătit din timp, fiind rezultatul eforturilor de modernizare a pieţei.
Ludwik Sobolewski a declarat: "Este pentru prima dată când numărul constituenţilor indicilor BET şi BET-TR depăşeşte 10 companii. Această modificare este rezultatul eforturilor de modernizare întreprinse de BVB cu privire la indicii reprezentativi ai pieţei locale, adoptate la sfârşitul anului trecut, însoţite de îndeplinirea de către companiile eligibile a standardelor calitative şi cantitative impuse de BVB".
De asemenea, preşedintele BVB, Lucian Anghel, a spus că, "terenul pentru creşterea numărului de companii incluse în indici a fost pregătit încă de anul trecut, când a fost introdus un nou BET cu componentă variabilă, alături de o listă revizuită a companiilor eligibile şi în plus, a avut loc cel mai mare IPO a unei companii private".
Prin urmare, nu pare să existe o legătură între ceea ce spun şi ceea ce fac oficialii bursei. Pe de o parte, aceştia anunţă listări care apoi nu mai au loc şi nici nu mai sunt aduse în discuţie, iar pe de altă parte trâmbiţează despre realizări ce sunt prezentate ca fiind urmarea unor eforturi planificate, cu toate că acestea nu au fost anunţate în prealabil.
De altfel, directorul general al BVB a început să ne obişnuiască cu declaraţii vagi, lipsite de dovezi, pe care le face în momente prielnice.
"Ca urmare a modernizării continue a pieţei de capital, a deschiderii tot mai mari către fluxurile internaţionale de capital, a creşterii atractivităţii pentru investitorii locali, România părăseşte teritoriul evaluărilor scăzute şi al activităţii reduse de tranzacţionare," a declarat recent Sobolewski, cu ocazia atingerii de către indicele BET a nivelului maxim din ultimii nouă ani.
Dacă aspectul legat de modernizarea pieţei de capital prezintă un anumit temei în realitate, dovadă fiind includerea bursei de către agenţia de rating FTSE Russell pe lista de monitorizare în vederea promovării către statutul de piaţă emergentă, pentru partea legată de deschiderea către fluxurile internaţionale de capital şi creşterea atractivităţii pentru investitorii locali nu pare să existe nicio dovadă, sau, dacă există, aceasta este ţinută secret de către oficialii BVB. Nici afirmaţia conform căreia România a părăsit teritoriul activităţii reduse de tranzacţionare nu pare să aibă temei deoarece, pe de o parte, nu este clar unde se află graniţa teritoriului redus de tranzacţionare, iar pe de altă parte, singura probă care poate dovedi acest lucru este cea a timpului.
Ieri, valoarea medie zilnică totală a tranzacţiilor înregistrate la BVB pentru anul curent era de aproximativ 9 milioane de euro, din care peste 8,5 milioane aparţinea acţiunilor tranzacţionate pe Segmentul Principal. Spre deosebire, valorile înregistrate pe acelaşi segment în anii 2013 şi 2014 au fost de 10,13 milioane de euro, respectiv 11,72 milioane de euro.
În aceste condiţii, Consiliul de Administraţie al BVB a hotărât, la finalul săptămânii trecute, convocarea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor în data de 12 aprilie 2017, în care, pe lângă aprobarea finală a fuziunii prin absorbţie cu SIBEX, acordarea dividendelor sau răscumpărarea unei părţi din propriile acţiuni, acţionarii trebuie să aprobe şi implementarea unui program de alocare a acţiunilor proprii deţinute de BVB către salariaţii şi directorii societăţii, precum şi către membrii Consiliului Bursei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2017, 06:02)
Alocarea de actiuni BVB catre salariati si directorii societatii nu se justifica in conditiile in care volumul tranzactiilor zilnice nu a crescut iar noi societăți n-au fost aduse la tranzactionare de acesti directori. Au mentinut un minim relanti de functionare si acum vor spor de inactivitate? Daca volumul nu a crescut nu isi merita nici salariile negociate la angajare ...
2. Actiuni gratis
(mesaj trimis de Theraflu în data de 07.03.2017, 07:02)
Va primi si Sobolewski actiuni fara bani ?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.03.2017, 15:43)
In principal el, Probabil jumatate din cei 4 mil ron. Doar e CEO care nu-l mai angaja nimeni in afara de Narcisa, Lupsanu si Anghel. Ma bucur insa ca Lupsanu si-a luat-o asa cum trebuie . L-a dat afara ca pe o masea stricata.