Rezerva Federală a SUA (Fed - banca centrală) a menţinut, miercuri, dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,25% şi 0,50%, şi a estimat că ritmul de creştere a primei economii mondiale a încetinit, transmit DPA şi BBC, conform Agerpres.
Aprecierea dolarului a dus la scăderea exporturilor şi încetinirea avansului PIB-ului SUA, dar Fed "monitorizează atent" evoluţiile economice şi financiare globale şi estimează impactul lor asupra pieţei forţei de muncă şi asupra inflaţiei, a anunţat comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC). Instituţia a dat indicii privind momentul în care ar putea majora rata dobânzii, dar a preconizat că piaţa muncii din SUA va rămâne solidă, iar inflaţia va creşte.
Mohamed El-Erian, consilier economic la "Allianz", a afirmat: "Declaraţiile Fed arată că, în absenţa unui avans semnificativ al economiei americane, ţara rămâne vulnerabilă la evoluţiile economice externe şi la volatilitatea de pe pieţele financiare".
În decembrie, Fed a majorat dobânda de politică monetară pentru prima dată în aproape zece ani, apreciind că prima economie a lumii a depăşit daunele provocate de criza financiară din perioada 2007-2009.
De la sfârşitul anului 2008, până în decembrie 2015, dobânda de politică monetară a Fed a fost menţinută între 0 şi 0,25% pentru susţinerea relansării economiei.