FED PREGĂTEŞTE MAI MULTE CREŞTERI DE DOBÂNDĂ ÎN 2017 Dolarul, la cel mai ridicat curs din ultimii 13 ani

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 decembrie 2016

Dolarul, la cel mai ridicat curs din ultimii 13 ani

Preţul aurului scade

Dolarul american s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, atingând cel mai ridicat nivel din 2003 până în prezent, raportat la euro, iar cotaţia aurulului a scăzut după ce, în ziua anterioară, banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) a sugerat că va accelera majorarea dobânzilor anul viitor.

Fed, care s-a reunit în zilele de 13-14 decembrie, pentru prima oară de la alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, a decis să urce dobânda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75%. Fed nu mai majorase dobânda din decembrie 2015.

Comitetul de politică monetară din cadrul Fed (FOMC) a declarat: "Având în vedere evoluţia inflaţiei, condiţiile realizate şi cele aşteptate pe piaţa forţei de muncă, am decis majorarea dobânzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de creştere a numărului de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni şi rata şomajului a scăzut, în timp ce rata inflaţiei a urcat".

Fed estimează să realizeze încă trei majorări ale dobânzii în 2017. Instituţia preconizează că economia americană va înregistra un avans de 2,1% anul viitor, faţă de 2%, cât anticipa în septembrie, în timp ce rata şomajului ar urma să scadă la 4,5% anul viitor şi să rămână la acest nivel până în 2019. Inflaţia va atinge 1,9% anul viitor şi 2% în 2018, conform previziunilor lansate miercuri de Fed.

În acest context, dolarul a urcat cu 1,2% ieri, la ora 10.57, pe piaţa din New York, atingând 1,0415 unităţi/euro - cel mai ridicat curs din ianuarie 2003 până acum. Indicele Dollar, care măsoară evoluţia bancnotei verzi faţă de un coş alcătuit din şase valute majore, a crescut cu 1,1%, la 102,15 puncte - cel mai ridicat nivel din martie 2003 până în prezent, potrivit FactSet.

Totodată, randamentul obligaţiunilor de stat americane cu scadenţa la zece ani a urcat cu două puncte de bază, la 2,59%.

Preţul aurului cu livrare imediată a scăzut cu 1,1%, la 1.130,1 dolari uncia, iar cel al aurului cu livarare în februarie 2017 - cu 3%, la 1.128,80 dolari/uncie la Comex New York. De la finele lunii septembrie până în prezent, cotaţia metalului galben a pierdut 14%.

De menţionat că, după anunţul privind majorarea dobânzii, preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat că alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA a pus Banca Centrală Americană într-un "nor de incertitudini" şi i-a determinat pe unii membri ai FOMC să-şi schimbe estimările privind evoluţia economiei.

"Participanţii la şedinţa FOMC au recunoscut că există o mare incertitudine privind modul în care s-ar putea schimba politicile economice şi efectul pe care acestea le-ar putea avea asupra economiei", a spus Yellen.

În timpul campaniei electorale, Trump a criticat-o pe Janet Yellen şi a sugerat că o va înlocui după ce acesteia îi va expira mandatul, în 2018.

Preşedintele ales al SUA a promis, în timpul campaniei, că va reduce impozitele şi va creşte investiţiile în infrastructură, ceea ce ar putea duce la accelerarea inflaţiei.

Florin Cîţu: "Să fim atenţi cum aşezăm economia în perioada următoare"

Pentru piaţa noastră, creşterea dobânzilor FED de miercuri nu are implicaţii majore, deocamdată, consideră analistul Florin Cîţu. Domnia sa susţine: "Poate puţină volatilitate pe pieţele financiare. Dar, foarte important, ceea ce au făcut americanii este semnalul pentru noi că trebuie să fim atenţi cum aşezăm economia în perioada următoare. Cheltuieli publice peramanente în creştere, deficit bugetar în creştere, datorie publică în creştere - fragilizează economia, iar atunci când SUA se va gripa, noi vom face iar atac de cord. Aşa că trebuie să facem opusul - să stopăm creşterea cheltuielilor permanente, a deficitului bugetar şi a datoriei publice".

Majorarea dobânzilor de către FED nu este bună pentru UE, mai spune Florin Cîţu, apreciind: "Economia UE nu şi-a revenit după criza din 2008 şi faptul că SUA văd deja sfârşitul acestei perioade de creştere reprezintă o veste proastă. Sper să nu se panicheze birocraţii şi să înceapă iar cu subvenţii şi iertări de datorii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 0,25 = nimic,mai bine nu majorara,restul e bla..bla...daca dolarul ajunge la paritate cu euro va ucide economia americana ,un euro slab convine foarte bine zonei euro in acest moment

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb