Fed se teme că investitorii nu iau în calcul incertitudinile economice

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 iulie 2014

Banca centrală a SUA va încheia achiziţiile de active în octombrie

Sectorul bancar din Portugalia pare că are noi probleme

Minutele reuniunii de politică monetară a Fed (Federal Reserve - banca centrală a SUA), din luna iunie, publicate la data de 9 iulie, arată că unii oficialiai instituţiei şi-au exprimat temerile cu privire la faptul că investitorii ar putea fi mulţumiţi de perspectivele economiei.

"Semnele de asumare a unui risc crescut au fost observate ca un indiciu al faptului că participanţii la piaţă nu au luat în calcul în mod suficient incertitudinea cu privire la mersul economiei şi al politicii monetare", notează procesul-verbal al reuniunii Fed din 17-18 iunie.

Oficialii Fed şi-au exprimat temerile cu privire la volatilitatea redusă de pe pieţele acţiunilor, de pe cele valutare şi pieţele produselor cu venit fix.

Fed menţionează: "În acelaşi timp, politica monetară a trebuit să continue să promoveze condiţii financiare favorabile, necesare sprijinirii creşterii economice".

Minutele Fed mai cuprind detalii cu privire la modul în care banca intenţionează să pună capăt politicii monetare relaxate, semnalând că în luna octombrie a acestui an va înceta achiziţiile de obligaţiuni. De la sfârşitul lui 2008, Fed a injectat peste 4.000 de miliarde de dolari în economie, prin achiziţii de obligaţiuni, încercând să stimuleze redresarea.

"Dacă economia progresează conform aşteptărilor comitetului de politică monetară, atunci reducerea finală a achiziţiilor de obligaţiuni va avea loc după reuniunea din luna octombrie", conform minutei reuniunii Fed.

Astfel, Fed a precizat pentru prima oară data exactă când ar urma să înceteze programul său de achiziţii de active (relaxare cantitativă).

La reuniunea din 17-18 iunie, Fed a decis o reducere cu 10 miliarde de dolari a programului lunar de achiziţii de obligaţiuni. După cinci astfel de decizii consecutive, începute în decembrie 2013, programul în cauză a ajuns la 35 de miliarde de dolari lunar, de la 85 de miliarde dolari. Din suma curentă a programului, 15 miliarde de dolari au ca destinaţie achiziţiile de obligaţiuni ipotecare, iar 20 de miliarde de dolari - titluri de trezorerie.

Un acţionar al "Banco Espirito Santo" a amânat plata unor datorii

Grupul portughez "Espirito Santo International" SA a amânat plata unor datorii (titluri pe termen scurt) către câţiva clienţi, potrivit unei informări lansate de bancă la data de 8 iulie. Compania este cel mai mare acţionar al "Espirito Santo Financial Group" SA (ESFG), ale cărui acţiuni şi obligaţiuni au fost suspendate ieri de la tranzacţionare, pe motiv că "societatea analizează impactul financiar al expunerii sale". ESFG deţine 25% din banca portugheză "Banco Espirito Santo" SA.

Banca centrală de la Lisabona a dat, însă, asigurări că "Banco Espirito Santo" este protejată după ce "Espirito Santo International" a amânat plata datoriilor menţionate.

Conform Băncii Portugaliei, "Banco Espirito Santo" poate evita "riscul de contagiune".

Potrivit unor surse citate de Diario Economico, "Espirito Santo International" ia în calcul să solicite protecţia faţă de creditori în Luxemburg, dacă nu va putea renegocia un acord de reeşalonare a datoriilor.

Analiştii "Bank of America" Corp. sunt de părere că investitorii care s-ar putea confrunta cu pierderi din titlurile "Espirito Santo" pe care le deţin ar putea încerca să depună plângere împotriva băncii.

Dolarul avea un curs de 1,3596 unităţi/euro ieri, la ora 10:34, pe piaţa din New York, cu 0,3% mai mare decât în ziua precedentă.

Preţul aurului cu livrare în august a urcat cu 1,2% ieri, la ora 10:40, la Comex New York, atingând 1.339,60 dolari uncia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. FED a avut o strategie interesanta: a facut infuzie de cash, doar prin intermediul anumitor banci de investitii, ai caror actionari majoritari sunt comuni cu cei ai FED, cu conditia ca acestea sa transfere cash-ul in pretul actiunilor de pe burse. S-a vazut asta, pentru ca preturile au crescut inflationistic, in timp ce retail-ul si fondurile de investitii n-au cumparat indeajuns de mult actiuni. Ideea era ca sa se induca si o senzatie de optimism, care sa determine fondurile de investitii si investitorii de retail sa intre acum in piata si sa cumpare actiunile le aceste valori. Astfel, bancile de investitii isi scotea un profit mare, iar FED retragea banii infuzati prin mecanism invers, adica emitere de obligatiuni, la o dobanda care sa atraga cumpararea. Dar, administratorii de fonduri au pierdut startul acum 1-2 ani, sunt nemultumiti, bancile comerciale n-au dat credite, retail-ul sufera de un "optimism fals". Lucrurile nu stau chiar bine, pentru ca FED a incercat sa reduca volatilitatea pietelor prin mecanisme administrative, prin legislatie specifica, indepartand traderii/dealer-ii de burse. Au introdus tot felul de reglementari care sa duca la reducerea volatilitatii. Dar volatilitatea era facuta de traderi, care "ungeau" rotitele sistemului, care corectau piata atunci cand ea era aiurea, determinau flexibilitate si faceau ca retail-ul sa intre in piata si pe termene mai scurte. Adica incurajau intrarea in piata atunci cand se faceau corectiile. Fara corectii, nu se investeste de catre retail si nici de catre administratorii de fonduri, care considera preturile activelor financiare prea mari, normal. Deci, a fost o oarecare manipulare generala de preturi, dar si de inductie de optimism, cu ajutorul indicatorilor macro si cu interpretarea diversa a acestora. Statistica lui Ceausescu/Vacaroiu a functionat si acolo. Plus ca au mai modificat si diverse operatiuni contabile, in asa fel incat situatiile financiare sa arate mai bine. Acum, trebuie administrat reversul acestori eforturi. Sa vedem cum o vor face.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb