Federalismul devine miza centrală a alegerilor legislative germane

A.P.
Internaţional / 31 martie 2021

Federalismul devine miza centrală a alegerilor legislative germane

Federalismul devine rapid miza centrală a alegerilor legislative germane. Lăudat ca fiind cheia succesului german la începutul pandemiei, lentoarea sa este acum considerată vinovată pentru frânarea campaniei de vaccinare şi pentru complicarea excesivă a măsurilor anti-epidemice, scrie g4media.

Cu toate acestea, "ar fi o greşeală să credem că problemele sunt mai bine rezolvate la nivel central", a afirmat Armin Laschet, preşedintele CDU, la lansarea lucrărilor asupra viitorului program al partidului. El a adresat un nou răspuns în dialogul cu cancelarul Angela Merkel, care duminică i-a ameninţat pe puternicii preşedinţi ai regiunilor germane că va impune de la centru controlul asupra gestionării crizei.

Verzii la 21 %

Este, de asemenea, un răspuns pentru Verzii germani, care le suflă în ceafă tot mai îndeaproape creştin-democraţilor aflaţi la putere de cincisprezece ani. În centrul programului Verzilor, prezentat la jumătatea lunii martie, se află un stat federal puternic, garant al eficienţei serviciilor publice şi un plan naţional de investiţii de 50 de miliarde de euro pentru infrastructurile digitale şi de transport public.

"Avem nevoie de un stat suplu, eficient şi flexibil" şi nu de "mai multă birocraţie", apreciază Armin Laschet. Ştie că Verzii vor fi parteneri esenţiali în orice negocieri ale coaliţiei după alegerile din septembrie. Weekendul trecut au urcat alte trei puncte în sondaje, până la 21% din intenţiile de vot, în timp ce CDU a coborât cu unsprezece puncte, la 26%.

S-a încheiat epoca "CDU la 30%"

"Zilele în care CDU reprezenta 30% din opţiunile de vot au trecut. Este un fapt care trebuie luat în considerare", rezumă copreşedintele Verzilor, Robert Habeck, într-un interviu pentru "Der Spiegel".

"Ştim că bătălia nu este câştigată, dar luptăm pentru păstrarea Cancelariei", recunoaşte la rândul său Armin Laschet.

În ceea ce priveşte CDU, la fel ca şi în cazul Verzilor, se ridică chestiunea ralierii IMM-urilor, acest strat care cimentează economia germană şi care este afectat în mod special de închiderea afacerilor şi de întârzierea ajutorului public. Cu toate acestea, dacă profilul politic al antreprenorilor germani este din ce în ce mai "verde", cel al IMM-urilor rămâne ancorat de liberalii FDP şi CDU.

Proximitatea afacerilor locale

Datorită implantării sale "locale" şi regionale, căci, să nu uităm, încă domină în majoritatea celor 16 regiuni germane, CDU îşi revendică în mod clar apropierea de acest creuzet economic local al IMM-urilor. Armin Laschet a reamintit marţi în ce măsură antreprenorii "şi-au asumat responsabilitatea locală", înfiinţând centre de testare sau răspunzând la primele cereri urgente de la începutul crizei. Totuşi, această apropiere cântăreşte foarte mult în campanie, deoarece mai multe cazuri de corupţie referitoare la deputaţii CDU au dezvăluit atribuirea frauduloasă a contractelor pentru măşti chirurgicale la începutul pandemiei.

În acest context, revolta şefilor landurilor, condusă de Armin Laschet, el însuşi preşedinte al celui mai mare land german, are ca pandant ralierea mai multor deputaţi CDU din Bundestag către centralism şi către cancelarul Angela Merkel.

Această viziune a "statului central" are, de asemenea, sprijinul a doi preşedinţi regionali importanţi: Winfried Kretschmann (Verzi) şi Markus Söder, aflat la conducerea Bavariei şi candidat nedeclarat, dar favorit la cancelarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb