România este cel mai mare producător de gaze naturale din Europa de Est, cu o producţie medie de gaze naturale în ultimii ani de circa 11 miliarde de metri cubi, afirmă Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.
"Aniversăm astăzi, 13 septembrie, Ziua Gazistului Român. Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, prin companiile membre, transmite un mesaj de mulţumire tuturor persoanelor care lucrează în sectorul gazelor naturale şi reaminteşte cu această ocazie importanţa adoptării politicilor publice menite să susţină dezvoltarea acestei ramuri. Producţia medie de gaze naturale în ultimii ani a fost de circa 11 miliarde de metri cubi, calificând România drept cel mai mare producător de gaze naturale din Europa de Est. În contextul actual, remarcăm nevoia acută de încurajare a investiţiilor în sector pentru sporirea rolului industriei în dezvoltarea economiei naţionale şi pentru protecţia eficientă a consumatorilor vulnerabili de energie", se spune în comunicat.
Organizaţia apreciază că dezvoltarea pieţei de gaze naturale poate aduce numeroase beneficii pentru oamenii devotaţi industriei. Conform FPPG, prin stimularea investiţiilor în infrastructura esenţială şi totodată prin sprijinirea consumului sustenabil de gaze naturale în producerea de energie electrică, gazele naturale din producţia internă pot fi utilizate la valoare adăugată mărită.
Potrivit Federaţiei, gazele naturale reprezintă cel mai important combustibil din economia românească, cu o pondere de 31% din energia primară. Istoria sectorului împlineşte deja 111 ani, din clipa în care primele emanaţii de gaz natural au fost descoperite la Sărmăşel, judeţul Mureş în anul 1909. Anul 1910 marchează prima intenţie de transport a gazelor din Europa, finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmăşel la Turda pe o distanta de 55 km. În 1915 se înfiinţează prima societate din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), cu obiectul de activitate exclusiv: explorarea, forarea, exploatarea, transportarea şi distribuirea gazelor naturale din bazinul transilvănean.