Fenomenul Crewe

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 23 mai 2008

Cornel Codiţă

Chiar dacă ar fi cineva un foarte bun cunoscător al meleagurilor britanice, puţin probabil să fi auzit de mica localitate din nord-vestul Angliei, numită Crewe. După cum, nici dacă s-ar considera un fin observator al fenomenului politic, nu este deloc sigur că ar fi din cale-afară de interesat de rezultatul votului celor circa o sută de mii de alegători din această circumscripţie, chemaţi, înainte de termen, să aleagă un înlocuitor în Camera Comunelor, pentru deputatul circumscripţiei, care şi-a dat, recent, obştescul sfîrşit. Deşi, indiferent de cîştigător, alegerile din Crewe nu au impact imediat asupra balanţei de forţe din Parlament, ele au creat o tulburarea politică de o amploare atît de mare încît contrastează flagrant cu miza imediată, cu reprezentativitatea electorală a circumscripţiei şi aproape cu orice alt­ceva considerat esenţial de analiştii şi planificatorii de campanii electorale.

Fenomenul merită privit îndeaproape şi de aici, de la noi, unde votul uninominal este doar o teorie transformată peste noapte în sistem electoral, o moară despre care nimeni nu ştie cu adevărat cum funcţionează, din punct de vedere politic, şi nici ce fel de făină va măcina din grîul pus în saci de partidele care aspiră la guvernare.

Crewe joacă, acum, pentru politica britanică un triplu rol de test: al capacităţii laburiştilor de a-şi păstra fiefuri tradiţionale, cum este acesta, în condiţiile creşterii nemulţumirii populare faţă de guvernul Brown; al artei conservatorilor de-a se menţine pe creasta valului electoral care i-a purtat spre o zdrobitoare victorie în alegerile locale, cucerind inclusiv Primăria din Centrul Londrei, al capacităţii maşinăriei politice britanice de-a rămî­ne în contact cu alegătorii şi cu problemele lor zilnice, în condiţiile în care sofisticatele măşinării de imagine au ajuns să determine, aproape independent, cine şi ce spune, cine şi cum se îmbracă, cine şi ce subiecte discută, doar de dragul de-a fi pe plac şi de-a arăta bine, pe "sticlă" sau în pozele electorale.

În Crewe, ca oriunde, bunăstarea localnicilor depinde de existenţa locurilor de muncă, de veniturile realizate, care, la rîndul lor, susţin o economie locală a serviciilor, deci un grad mai ridicat de civilizaţie şi confort. Un centru de sortare regional al Poştei, un mai vechi atelier de reparat vagoane şi de întreţinere a căii ferate, iar, la o mică distanţă, o unitate de producţie din lanţul furnizorilor industriei auto, magazine locale, pub-urile, una-două reţele locale de aprovizionare, serviciile sociale etc. Un micro univers, care, chiar dacă nu reproduce lumea în ansamblu, are în structurile lui aproape toate elementele care permit comparaţii şi extrapolări pentru ceea ce se întîmplă cu comunităţile locale, baza naturală a politicii votului uninominal.

În Crewe, lucrurile nu merg deloc bine. Mărturie stau declaraţiile localnicilor, consemnate de ziarul britanic The Independent. Magazinele se închid peste tot, de-a lungul străzii principale, Bedford Street; tot mai mulţi oameni se îndreaptă grăbiţi către gară, în fiecare dimineaţă, pentru a lua trenul spre Liverpool şi Manchester, acolo unde au găsit de lucru; unii dintre cei aflaţi în şomaj de mai mult de patru ani şi-au pierdut o parte din drepturile de asistenţă, datorită unor noi reglementări guvernamentale; majoritatea celor cu venituri mici fac faţă cu greu, după ce, acelaşi guvern laburist, i-a scos de pe lista celor exceptaţi de la plata impozitului de 10 penny. Mulţi dintre localnici nu sunt deloc mulţumiţi să vadă crescînd, în continuare, numărul imigranţilor stabiliţi în oraşul lor, nici de creşterea criminalităţii, de faptul că nu mai este deloc sigur să te plimbi noaptea, de prezenţa tot mai frecventă pe străzi a copiilor aflaţi sub influenţa drogurilor şi a alcoolului, ori de trans­formarea pub-ului din centrul ora­şului într-un local "cu specific polonez".

Alegătorii din Crewe nu prea mai sunt dispuşi să se lase conduşi la vot de tradiţie şi pun întrebări dificile partidelor aflate în competiţie: Ce-au făcut laburiştii, aflaţi la guvernare de 10 ani, pentru combaterea criminalităţii, aici la Crewe? Ce-au făcut pentru limitarea imigraţiei? Dacă veniturile mele s-au redus cu peste 10% doar datorită măsurilor luate de guvern, iar preţurile urcă spectaculos, la alimente şi carburanţi, de unde voi acoperi eu deficitul? Care sunt politicile guvernului care să fi făcut din Crewe un loc mai atractiv pentru investiţii şi afaceri, care să revigoreze economia locală?

Alegătorii din Crewe au criterii precise în privinţa măsurării interesului partidelor pentru problemele lor: Cine le-a bătut la uşă şi cînd (la propriu), să le explice măsurile ce vor fi luate de acel partid, pentru a face viaţa localnicilor mai bună, nu aşa în general, ci penny cu penny, pe capitole de venituri şi cheltuieli ale familiei; care dintre partide s-a învrednicit să numească un candidat din comunitatea lor, care trăieşte şi împarte cu oamenii cărora le cere votul, aceleaşi probleme, aceleaşi griji şi insatisfacţii; care dintre partide are o idee precisă despre măsurile care ar putea reduce drastic şomajul şi ar putea pune o limită imigraţiei etc.

Politica la Crewe se face "la firul ierbii": nu cu sloganuri mobilizatoare şi nici cu bannere tîmpe de genul "X-ulescu primar". Nimeni n-a semnalat echipe de campanie care împart pachete cu alimente, aparate electro-casnice, ori plicuri cu bani. Chiar dacă partidele şi-au trimis figuri din conducere pînă la Crewe, nimeni n-a semnalat iminenţa vreunei vizite regale, ori intenţia Coroanei de-a susţine pe vreunul dintre candidaţi.

Foarte probabil, locuitorii din Crewe nu au pretenţia că votul lor va schimba lumea. Cu toate acestea, ei cred că votul lor contează, că democraţia nu este "un joc" sau "o joacă" şi nici o vorbă goală, iar politica nu este o jucărie în mîna celor care ajung să guverneze, ci o responsabilitate asumată, pentru care mandatarul este ţinut să dea socoteală, pînă la ultimul penny.

În ziua în care politica dîmboviţeano-carpato-danubiano-pontică se va apropia de aceşti parametri, umani şi cît se poate de fireşti, voi face propunerea ca măcar un cartier al unui oraş din România să se numească Crewe.

Opinia Cititorului ( 1 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Crewe are echipa de fotbal asa ca e cunoscuta localitatea :)

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb