Fereşte-ne Doamne...

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 8 aprilie 2022

Cornel Codiţă

Să v-o spun pe-a dreaptă.....am vrut să scriu ceva despre Franţa. Despre "sora nostră mai mare de ginte latină" de la care am moştenit toate bolile de copilărie, maturitate şi senectute ale democraţiei, plus apetitul spre aroganţă al clasei politice, plus nişte principii de organizare a justiţiei şi administraţiei publice care dezvoltă patologic corupţia şi reflexele autoritariste ale oricui se află la butoanele guvernării plus...Dar, mai bine, mă opresc aici! În Franţa, vor avea loc duminică alegeri prezidenţiale. Primul tur. Al doilea tur peste două săptămîni. Să aibă lumea timp să se hotărască. Ori Macron, ori Le Pen, ea...Marine. Un fel de "PSD" vopsit puţin de dreapta, contra "România Mare" nevopsită, cîtuşi de puţin. Aş fi vrut să scriu, dar pe cine mai interesează acum ce se întîmplă în alegerile din Franţa? Macron, un fel de Iohannis. N-a făcut mai nimic. Adevărat, e mai scund, dar în schimb i-a lăsat Dumnezeu darul vorbirii. Dacă iese tot el, lucrurile or să meargă înainte ca şi pînă acum, tîrîş-grăpiş, fără ca guvernarea sau Preşedintele să se atingă măcar de vreuna dintre problemele structurale ale societăţii franceze care-i fac ferfeniţă "măreţia" de vreo 80 de ani încoace. Dacă iese Marine...Le Pen o să fie ceva "zguduiri" dar mai mult prin cafenele şi alte locuri de bîrfă preferate de francezi. În rest, "fata" va fi repede luată în primire de "sistem" şi "normalizată", ţinută cu mîinile departe de butoane. Va fi lăsată să facă băi de mulţime şi să vorbească cît pofteşte pe la toate megafoanele care-i vor fi puse în cale. Pînă să se înveţe cu binele, nici n-o să bage de seamă că i-a şi trecut mandatul! Aş fi vrut să scriu despre Franţa, dar vorba românului, nu mă lasă. Cămaşa! E întotdeauna mai aproape de piele decît haina. Aşa e! Prin urmare, trebuie să scriu despre noi şi-ai noştri. Ca brazii, mereu şi fără nici o urmă de variaţie istorică.

Aşa că, o iau din nou de la capăt şi mă rog: Fereşte-ne Doamne de ce-i mai rău, că singuri nu suntem în stare nici de muşte să ne apărăm! Adică, aşa... fiecare în casa sau grădina lui, ne mai descurcăm noi cum ne descurcăm....mă rog, fiecare cum poate. Împreună, însă, ca societate, ca angrenaj cu mii de fire intersectate după reguli despre care ştim încă atît de puţin şi mai deloc, în care fiecare ar trebui să contribuie cu ceva la realizarea unor ţeluri în care să ne regăsim, capabile să ne ridice pe toţi, într-o viaţă de om, măcar cu o cîtime deasupra a ceea ce eram ieri, aici, suntem la pămînt. Una cu pămîntul. Săpăm cu hărnicie în groapă, mult sub nivelul solului. Nu ştim care sunt ţelurile acelea, nimeni nu pare preocupat cîtuşi de puţin să le caute sau să le definească.

Toată lumea mege de-a-mboulea înainte...cu speranţa că ceva-ceva tot trebuie să iasă şi chiar dacă nu e bine, o bucată de vreme, măcar, vopsim noi cumva gardul, să creadă lumea că înlăutru-i leopardul! Mai cîrpim aici, mai tăiem colea, mai ne facem că facem ceva, mai ne odihnim. Ne facem suma şi pe urmă: adio şi la gară! Asta se cheamă la noi: POLITICĂ! Iar oamenii politicii sunt, inevitabil, la nivelul activităţii pe care o practică. Analfabeţi, disfuncţionali! Ca să vă desfătaţi, astăzi o să vă dau să gustaţi "apă vie" din puţul gîndirii marelui om politic şi lider social-democrat, domnul Ciolacu: "Este posibil să avem şi o criză economică. Am avut şi cu comisarul Gentiloni (comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni - n.red.) o discuţie pe cifre. Riscul major este să vedem de unde va veni această criză. Nu România va declanşa această criză economică. Sunt ţările cele mai apropiate de zona de conflict, ele sunt cele mai afectate, ţinând cont de tranzitul refugiaţilor". Dacă n-aţi bunghit mesajul din prima, vă traduc eu. E posibil să avem şi o criză economică. Adică avem noi altele, dar de asta, economică, n-am avut pînă acum şi este posibil să ne procopsim cu ea. Aia cu riscul....e de Caţavencu, patent 100%. Evident, România nu va declanşa această criză. Ea va veni din ţările cele mai apropiate de zona de conflict. România, care se află la vreo 20.000 de mile depărtare de Ucraina, nu poate fi bănuită de vreo vină, pentru simplul motiv că nimeni nu poate spune c-am fi aproape de conflict!!! Cît despre perla cu "tranzitul refugiaţilor" vă las să o gustaţi în tihnă, fără nici un comentariu....o adevărată perlă roz. Social-democrată!!! Acum, ca cetăţean care trăieşte în ţara asta de ceva mai multă vreme decît domnul Ciolacu, mă simt dator să îi completez puţin cultura socială generală, ca să nu mai orbecăie prin bezna neştiinţei, în detrimentul înaltelor idealuri social-democrate pe care le serveşte. Zilnic. La felul întîi şi probabil şi la desert! Domnu Ciolacu, cum să vă spun eu...aşa...mai pe româneşte, ca să mă înţelegeţi. "Read my lips": în ţara asta nu este nevoie să mai vină nici o criză. Avem una cît casa, multistrarificată, care se lăţeşte peste cîmpuri peste plaiuri, de mai bine de 40 de ani. De pe la începutul anilor 70...secolul trecut. Vreo doi ani după "Plenara din Aprilie" care a pus capăt brutal aventurii numite "micul dezgheţ" şi ne-a procopsit definitiv cu modelul nord coreean de dictatură neo-stalinistă corcită cu cea stalinistă în formă distilată.

Aşa că mă întorc şi zic: Fereşte-ne Doamne de ce-i mai rău că, dacă vine peste noi urgia şi găseşte la butoanele guvernării şi administraţiei exemplarele astea din specia "Homo ciolacus afarensis" nici Tu, cît eşti de Mare şi Atotputernic, nu cred că mai poţi face mare lucru pentru noi, cu toată Buna Ta Voinţă al cărei izvor nu seacă niciodată! Amin!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb