Peste agricultura noastră urmează să se abată, în viitorul apropiat, o nouă problemă, cu care sectorul nu este obiştinut să se confrunte: absenţa personalului calificat în muncile agricole.
Asupra acestei probleme au atras atenţia, ieri, fermierii, în cadrul Forumului Naţional de Agricultură, organizat de Finmedia.
Producătorii agricoli au susţinut că au investit sume mari în utilaje agricole performante, dar că le este deosebit de greu să găsească persoane calificate care să le conducă. Fermierii au arătat că nu-şi permit să rişte să dea pe mâna unui necalificat un tractor performant de peste 30.000 euro din două motive: nu ştie să-l pornească, şi dacă reuşeşte, atunci riscă să-l bage în gard.
Ioan Zamfir, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, a declarat: "Avem nevoie de licee agricole şi de investiţii în educaţia de profil. Vom resimţi, pe viitor, lipsa forţei de muncă calificate în sectorul agricol, pentru că tineretul actual nu mai este interesat de agricultură. Vă spun sincer, începem să ducem lipsă de tractorişti!".
Deşi pare o glumă, în realitate nu este deloc aşa: ba mai mult, "gluma" începe să se îngroaşe în condiţiile în care specialiştii actuali din fermele de producţie sunt foştii angajaţi ai CAP-urilor, care urmează să se pensioneze, iar tineretul de la sate a plecat în străinătate.
Iulian Gheorghe, directorul general al companiei AMEROPA Grains, a precizat: "De asemenea, să ştiţi că vom duce lipsă de silozari. Cu aceasta activitate nu e de joacă, în câteva ore rişti să-i distrugi recolta depozitată a unui fermier. Personalul calificat, în mare majoritare, care lucrează acum în silozuri, urmează să se pensioneze şi va trebui să ne reprofilăm pe tineri. Dar însă este greu să-i găsim. Tineretul mai prezintă avantajul că nu are formate vechile metehne ale silozarilor, care plecau de la muncă cu sacoşa plină de porumb sau de grâu".
Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, ne-a spus că deja în zonele de graniţă, fermierii noştri au început să "importe" forţă de muncă din străinătate: "Sunt fermieri în zona Timişulul care îşi fac lucrările agricole cu muncitori unguri, de specialitate, pentru că la noi nu prea se mai găsesc specialişti".
Viorel Matei consideră că o soluţie la această problemă ar fi realizarea unui plan de şcolarizare, de către Ministerul Agriculturii, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, şi cu asociaţiile profesionale de fermieri, prin care forţa de muncă tânără, specializată, îşi va găsi automat de lucru în sector, la încheierea studiilor.
1. Personalul calificat din silozuri
(mesaj trimis de DUMITRU MITEL în data de 31.05.2011, 20:34)
-nu stiu cati tineri mai vor sa lucreze in siloz avand in vedere ca salariile sunt mici, nu-ti este respectata calificarea, faci orice,nu mai e grupa!