Federaţia Naţională PRO AGRO, în numele fermierilor ţării noastre şi la solicitările disperate ale acestora face apel la îngăduinţa instituţiile bancare şi IFN-urile din România, pentru ca acestea să nu instituie măsuri de executare silită ale fermierilor, să nu introducă bilete la ordin sau să solicite insolvenţa fermelor acestora, se arată în comunicatul de presă emis de către PRO AGRO.
Astfel, fermierii îşi manifestă disponibilitatea şi dorinţa de a avea întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor bancare pentru identificarea, împreună, ale unor soluţiile care îi vor ajuta pentru depăşirea temporară a imposibilităţii de onorare a plăţilor conform contractelor.
Potrivit reprezentanţilor fermierilor: "Dacă băncile iau astfel de măsuri, chiar dacă sunt conform legislaţiei şi contractelor în vigoare nu vor face altceva decât să distrugă fermierii. Majoritatea au investiţiile şi casele puse gaj la bancă. Pentru că a fost un an mai puţin eficient financiar, nu vor rezolva nimic dacă intră în posesia bunurilor fermierilor, pentru că nu o să aibă cine să le cumpere".
Astfel, fermierii anunţă reprezentanţii bănciilor că veniturile lor au scăzut, iar completarea acestora din subvenţii urmează să se facă în perioada următoare din încasările care vor intra prin APIA. "Este nevoie de îngăduinţă, pentru încă o perioadă scurtă de timp, până vor intra banii pe subvenţii", se arată în sursa citată. Îndată ce vor avea posibilitatea, fermierii promit achitarea restanţelor pe care le au.
Factorii, care au creat situaţia fermierilor - de imposibilitate de a-şi plăti ratele la bănci la timp, sunt: preţuri mici la cereale, producţiile modeste în special în zonele unde seceta s-a manifestat puternic, embargoului Rusiei, boala limbii albastre, ESB, eliminarea cotelor de lapte, restricţii comerciale artificiale - mişcarea porcului românesc în spaţiul comunitar, practicile concurenţiale neloiale din partea comercianţilor, dar şi din partea altor state, alături de întârzierea plăţii subvenţiilor, potrivit reprezentanţilor fermierilor, membrii Federaţiei Pro Agro. Astfel, anul 2015 este caracterizat drept: "unul din cei mai grei ani din ultimii 20".