Feroviarele de la Bursă ies din amorţire

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 aprilie 2010

Feroviarele de la Bursă ies din amorţire

Cotaţia "Remar" Paşcani a urcat cu aproape 24% de la începutul anului

Ocolite mult timp de investitorii fermecaţi de acţiunile mult mai lichide şi cu un potenţial mai mare de creştere de la Bursă, titlurile companiilor feroviare au început să se dezmorţească, marcând creşteri semnificative de la începutul anului.

Cel mai mult, cu 30,4%, la 30 de lei/acţiune, au crescut, de la începutul anului, titlurile producătorului de material rulant "Remarul 16 Februarie" Cluj Napoca (simbol REFE), după ce anul trecut s-au depreciat cu aproape 33%.

Viteză par să fi prins în ultimele şedinţe şi titlurile companiei "Remar" Paşcani (simbol RMAR), aces-tea scumpindu-se cu aproape 24%, din ianuarie până în prezent. Interesul investitorilor pentru titlurile RMAR pare să fi crescut de la începutul acestei săptămâni, cotaţia "Remar" marcând o apreciere de 13% în ultimele cinci şedinţe, pe un volum în creştere.

"Este vorba despre o revenire a apetitului investitorilor pentru acţiunile cu potenţial mare de creştere şi care, până acum, au fost puţin uitate, în contextul aprecierilor de pe Bursă din ultimele luni", a afirmat Adrian Simionescu, şeful casei de brokeraj "Vienna Investment Trust" şi inves-titor în feroviare, adăugând: "Să nu uităm că multe companii din afară sunt interesate de societăţile feroviare de la noi, dar cum nu este nimic disponibil la vânzare, se orientează către încheierea de parteneriate cu firmele autohtone. Lichiditatea scăzută a titlurilor feroviare poate fi pusă şi pe seama preţurilor mici la care aceste acţiuni ajunseseră la finele anului trecut. Când preţurile sunt jos, nimeni nu vrea să vândă şi este normal să nu vedem o lichiditate mare".

Aprecierea titlurilor RMAR vine şi în contextul în care acţionarii societăţii au aprobat, în Adunarea Generală din 25 martie, un program de măsuri care să ajute compania sa facă faţă la criză.

Adrian Simionescu a explicat: "Conducerea companiei s-a pregătit pentru o perioadă dificilă potrivit filozofiei românului care pune răul înainte. Măsurile adoptate în AGA sunt legate de îngheţarea salariilor, a numărului de angajaţi şi de concentrarea investiţiilor către sectoarele producătoare de profit. Este vorba despre o atitudine preventivă a conducerii companiei, nu înseamnă că societatea se confruntă cu probleme grave şi, de aceea, nu cred că aprecierea titlurilor RMAR din ultimele şedinţe marchează un paradox".

Mihai Mândruţiu, analist la "Interdealer Capital Invest", consideră că programul de măsuri anti-criză propus de conducerea RMAR este privit cu ochi buni de acţionari, în măsura în care va duce la o eficientizare a activităţii companiei.

"Pentru un acţionar nu ar trebui să fie o problemă că societatea adoptă măsuri anticriză, atât timp cât se reduc cheltuielile cu salariile şi se ajustează costurile. Era clar că societatea îşi va reveni mai lent având în vedere că depinde în mare măsură de contractele cu CFR, adică de stat, despre care ştim că nu este cel mai bun platnic",susţine Mihai Mândruţiu, adăugând:

"Titlurile RMAR au stat o perioadă relativ îndelungată la acelaşi preţ, au fost uitate de investitori, în timp ce alte acţiuni creşteau văzând cu ochii. Este normal ca această situaţie să se schimbe".

Cotaţia "Atelierele CFR Griviţa" (simbol ATRD) a consemnat o apreciere de 13,6% de la începutul anului, însă pe volume relativ modeste. Potrivit informaţiilor de pe Bursă, compania are un free-float de doar 7,23%, Asociaţia Salariaţilor companiei controlând 92,76% din societate.

Dintre titlurile feroviare, acţiunile "Reva" Simeria au fost mai puţin lichide, fiind încheiate doar şapte tranzacţii cu aceste acţiuni de la începutul anului, în valoare cumulată de 6.366 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb