"Feteasca Neagră" - replantată la Cotnari, după ce a fost trimisă, cu ani în urmă, în Franţa

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 14 iulie 2015

"Casa de Vinuri Cotnari": "Am considerat firească asocierea Parisului (Turnul Eiffel) cu prima Busuioacă vinificată în sec, având în vedere că patria vinului rose este Franţa, iar culoarea ne duce cu gândul la iubire, la oraşul îndrăgostiţilor - Paris".

"Casa de Vinuri Cotnari": "Am considerat firească asocierea Parisului (Turnul Eiffel) cu prima Busuioacă vinificată în sec, având în vedere că patria vinului rose este Franţa, iar culoarea ne duce cu gândul la iubire, la oraşul îndrăgostiţilor - Paris".

Soiul de viţă de vie "Fetească Neagră" a fost replantat în podgoria Cotnari după ce a fost trimis, cu ani în urmă, în Franţa, la solicitarea specialiştilor de acolo.

Producătorul "Casa de Vinuri Cotnari" relatează, pe site-ul său, povestea nobilului soi de vie: "Prezenţa soiului Fetească Neagră în podgoria Cotnari nu constituie un element de inovaţie. În vasele ceramice ale culturii Cucuteni, localitate poziţionată la 11 km de Cotnari (una din cele mai înfloritoare civilizaţii neolitice, între anii 5500 şi 2750 înaintea erei noastre) s-au găsit sâmburi de struguri şi urme a ceea ce pare vin.

Conform înscrisurilor aflate la Arhivele Naţionale, în 1899 şeful serviciului viticulturii din Ministerul Agriculturii, cu prilejul călătoriei în Franţa, a vizitat şcolile de agricultură din Montpellier şi Ecully (Beaujolais). Directorii acestor şcoli şi-au exprimat dorinţa precum că "ar fi fericiţi să aibă în colecţiile şcolilor lor câteva din principalele noastre varietăţi şi viţe româneşti". Reîntors la Bucureşti, delegatul român propune Ministerului să se trimită câte 50 de viţe din principalele noastre varietăţi din podgoriile Cotnari, Odobeşti, Dealul Mare, Drăgăşani şi Mehedinţi. Inspectorul viticol de la Cotnari raporta că, pentru a fi trimise in Franţa, poseda coarde «absolut autentice» din următoarele varietăţi: Grasă de Cotnari, Fetească Albă, FETEASCĂ NEAGRĂ, Coarnă Albă, Coarnă Neagră, Mustoasă, Plavae, Galbenă. De la Cotnari s-au trimis în Franţa următoarele viţe «absolut autentice, indigene, verificate şi cu numirile autentice»: Grasă de Cotnari, FETEASCĂ NEAGRĂ, Fetească Albă, Plavae, Mustoasă, Galbenă".

"Casa de Vinuri Cotnari" utilizează "Feteasca Neagră" pentru producerea vinului din gama "Inedit" şi duce povestea mai departe, creând licoarea "Colocviu la Paris" - un vin rose din "Busuioacă de Bohotin" caracterizat astfel, de producători: "Paris şi luminile oraşului văzute din colina Montmartre. Un soi unic, ca şi oraşul la care se face referire în etichetă. Busuioaca plantată în 2007 în podgorie poate fi definită perlă rară, din care producem o ediţie limitată. Nuanţe delicate de roz, arome îmbietoare, gust plăcut şi rotund definind tipicitatea soiului. O nouă viziune de dragoste şi iubire. Un vin emblematic. Vive la vie en rose!"

De altfel, Casa de Vinuri Cotnari are povestea ei proprie...

Copiii principalilor acţionari de la compania producătoare de vinuri Cotnari au urzit o nouă poveste, în urmă cu câţiva ani, numită Casa de Vinuri Cotnari. Noua investiţie a luat fiinţă după ce, odată cu trecerea anilor, a doua generaţie a acţionarilor de la Cotnari şi-a manifestat dorinţa să completeze sortimentaţia de vin obţinută în podgorie, cu vinuri premium albe, rose şi roşii, seci sau demiseci, destinate exclusiv segmentului HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) şi magazinelor specializate, după cum ne-a povestit Victor Deleanu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Casei de Vinuri Cotnari şi fiul lui Constantin Deleanu, preşedintele directoratului de la Cotnari.

Povestea se desfăşoară în cadrul Castelului Vlădoianu din localitatea Cîrjoaia, edificiu ridicat în anul 1901 de fostul guvernator al Băncii Naţionale, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soţia sa Raliţa Balş, descendentă a boierului Balş.

"Produsele regăsite în gamele Casei de Vinuri Cotnari îmbină inovaţia (forma sticlelor, a etichetelor, a capişoanelor, conţinutul) cu tradiţionalismul (istoria locurilor în care se vinifică, soiurile autohtone româneşti), contopire specifică Casei de Vinuri Cotnari", ne-a spus Victor Deleanu.

Potrivit domniei sale, motivul alegerii Castelului Vlădoianu ca sediu şi emblemă pentru noua companie a constat "tocmai în această latură tradiţionalistă, specifică podgoriei Cotnari", pe care a dorit să o menţină şi să o dezvolte pentru viitor.

Înfiinţarea Cramei Vlădoianu, amplasată în spatele castelului cu acelaşi nume, constituie prima etapă din planul de investiţii în vinificatie al Casei de Vinuri Cotnari. Amplasată pe locul vechii crame, unde boierul Vlădoianu producea vinul obţinut din recoltarea strugurilor de pe cele aproximativ 50 de hectare pe care le administra, şi a beciului adânc de 15 metri, înalt de 6 metri şi cu o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, unde acesta depozita vinul produs, Crama Vlădoianu este dotată cu tehnologie de ultimă generaţie în materie de vinificare a strugurilor roşii, după o investiţie de aproximativ 1,5 milioane euro.

Victor Deleanu ne-a povestit cu entuziasm: "Deşi planul iniţial de investiţii prevedea construirea unei noi crame, în cadrul domeniului Vlădoianu, dotată cu tehnologii de ultimă generaţie în materie de vinificare a strugurilor albi, luna septembrie a anului 2013 a adus o schimbare majoră, însă benefică, prin achiziţionarea unei vechi crame: Crama Axinte. Investiţiile pe care le realizăm în prezent pentru retehnologizarea Cramei Axinte, aparţinând Casei de Vinuri Cotnari, ajung la aproximativ 2,5 milioane euro. După finalizarea investiţiilor, în cadrul noii crame vor putea fi produse, pe lângă vinurile albe şi rose, o gamă de vinuri spumante, dar şi distilate obţinute din struguri".

Domnia sa ne-a spus că, întrucât investiţiile în capacitatea de producţie a Casei de Vinuri Cotnari sunt prioritare, restaurarea domeniului Vlădoianu urmează să fie demarată în anii următori.

Compania ţinteşte dublarea anuală a vânzărilor, în următorii cinci ani

Casa de Vinuri Cotnari şi-a propus să-şi dubleze vânzările, în fiecare dintre următorii cinci ani, potrivit domnului Deleanu, care ne-a mai spus: "Din punct de vedere al calităţii şi volumului de vin obţinut în anul 2015, dorim ca în luna septembrie să avem o recoltă cel puţin la fel de bună ca în toamna anului 2014. Calitatea strugurilor, respectiv a vinului obţinut, este recunoscută pe plan mondial prin numărul impresionant de medalii obţinute în cadrul concursurilor internaţionale".

Compania a obţinut, până acum, în jur de 30 de medalii de aur şi argint, la concursurile de profil de la noi şi din alte ţări. În acest an, vinurile Casei de Vinuri Cotnari vor fi înscrise la concursurile internaţionale Berliner Wein Trophy şi Asien Wine Trophy-Daejeon, ne-a spus Victor Deleanu.

Potrivit domniei sale, în prezent, din exploatarea celor 350 de hectare de vie pe care societatea le deţine, se obţin aproximativ două milioane de litri de vin anual, o parte fiind destinată gamelor HoReCa, iar restul - gamelor de retail.

"În viitorul apropiat, pe lângă investiţiile realizate sau în curs de realizare în capacitatea de producţie, urmărim şi dezvoltarea suprafeţelor exploatate, cu aproximativ 30%", a precizat reprezentantul companiei.

Domnul Deleanu ne-a mai spus că, momentan, focusul Casei de Vinuri Cotnari este piaţa internă, exporturile fiind ocazionale: "Vindem puţin din gamele de retail în Italia şi Spania (în special vinuri roşii şi roze) şi exportăm în Japonia şi SUA. După consolidarea pieţei interne, intenţionăm să dezvoltăm şi alte pieţe, în special cele în care există comunităţi importante de români".

În prezent, Casa de Vinuri Cotnari produce următoarele game de vin: Gama Colocviu (Colocviu la Paris - Busuioacă sec, Colocviu la Roma - Tămâioasă Românească sec, Colocviu la Moscova - Grasă de Cotnari sec şi Colocviu la Atena - Fetească Albă sec), Gama Cotnari - Domenii (Fetească Albă sec, Fetească Neagră sec, Tămâioasă Românească demisec, Busuioacă demisec), Gama Inedit (Busuioacă demidulce, Busuioacă demisec, Fetească Neagră demidulce, Fetească Neagră demisec, Tămâioasă Românească demisec).

Noutăţile acestui an constau, pe de o parte, în îmbutelierea şi vânzarea sub brand-urile Colocviu, Cotnari-Domenii şi Inedit a soiurilor vinificate în anul 2014, iar, pe de altă parte, în lansarea unor produse noi.

În ceea ce priveşte produsele noi, cele două proiecte ale companiei sunt Colocviu la Paris Magnum - Busuioacă sec 2014, având ca variantă de prezentare sticla de 1,5 litri, vin destinat sezonului cald şi Castel Vlădoianu, produs din soiul de struguri Fetească Neagră, vinificat în sec, anul 2013.

În prezent, suprafaţa de viţă exploatată de Casa de Vinuri Cotnari este compusă din Fetească Neagră - 100 ha, Busuioacă - 75 ha, Tămâioasă Românească - 75 ha, Grasă de Cotnari - 50 ha şi Fetească Albă - 50 ha.

Referitor la sectorul pe care activează, Victor Deleanu ne-a spus că, pe segmentul HoReCa, principalele provocări constau în reticenţa consumatorilor faţă de soiurile autohtone, creşterea numărului de producători şi lipsa pregătirii personalului din restaurante.

În piaţa de retail, primele provocări sunt reprezentate de restrângerea raftului destinat comercializării vinurilor liniştite, orientarea consumatorului către produsele low, cererea foarte elastică a vinului, care este un produs cu vânzare sezonieră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb