FIC propune soluţii pentru mediul de afaceri

G.D.
Miscellanea / 10 noiembrie 2022

FIC propune soluţii pentru mediul de afaceri

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), organizaţia care reuneşte cele mai mari companii româneşti cu capital străin, acordă o importanţă deosebită protecţiei mediului şi reglementărilor din domeniu, fiind un actor important în dialogul dintre mediul privat şi autorităţi, factori de decizie, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, una dintre temele prioritare ale FIC în ultimul deceniu a fost şi rămâne gestionarea deşeurilor, unde România continuă să se poziţioneze pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte colectarea, reciclarea şi recuperarea deşeurilor. Membrii FIC analizează periodic întregul sistem de gestionare a deşeurilor, în încercarea de a identifica principalele blocaje şi de a propune soluţii şi recomandări care sunt aliniate la practicile Europene şi care să vină în sprijinul autorităţilor pentru conturarea unui cadru legislativ clar şechilibrat.

Având în vedere complexitatea acestui domeniu, anul acesta în perioada mai-iulie, FIC a pornit un proces de consultare amplu cu diferite asociaţii sectoriale şi instituţii: Asociaţia Română pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM), Berarii României, Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), Federaţia Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI), Asociaţia OIREP Ambalaje, Ecotic, Environ, Sistemul Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB), ARCwaste, Reverse Logistics Group (RLG) România, RER Group, Coaliţia pentru Economie Circulară, ECOTECA, Green PC Ambalaje, Romcarbon, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Patronatul din industria cimentului şi altor produse minerale pentru construcţii din România (CIROM), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiţii. În urma acestor consultări, grupul de lucru pentru protecţia mediului al FIC a formulat un document de poziţie cu principalele provocări şi blocaje cu care se confruntă actorii din domeniu, dar şi o serie de recomandări şi propuneri pentru cum ar putea fi depăşite aceste blocaje.

FIC a organizat în data de 8 noiembrie evenimentul de prezentare a analizei în domeniul deşeurilor cu sprijinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor, domnului Barna Tanczos. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa domnului ministru şi de reprezentanţi ai Parlamentului, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Administraţia Fondului pentru Mediu, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României. Totodată, alături de experţii FIC din domeniul protecţiei mediului, au participat la eveniment reprezentanţii organizaţiilor care au luat parte la procesul de consultare. Temele principale abordate au fost obiectivele de gestionare a deşeurilor, răspunderea individuală, transparenţa şi trasabilitatea sistemului, acceptarea deşeurilor la reciclare şi încetarea statutului de deşeu, dezvoltarea infrastructurii şi unificarea sistemelor de raportare.

FIC a subliniat încă o dată necesitatea asigurării unui cadru clar, coerent, previzibil şi echitabil în domeniul gestionării deşeurilor, pentru a permite tuturor actorilor să întreprindă acţiunile necesare pentru conformarea cu cerinţele legale în domeniu. Considerăm că doar în acest mod se poate asigura schimbarea paradigmei în domeniul gestionării deşeurilor şi atingerea ţintelor impuse la nivel european, iar discuţia cu autorităţile din data de 8 noiembrie a reprezentat un prim pas în acest sens.

Angajamentul asumat de FIC în cadrul evenimentului este de a continua organizarea discuţiilor tematice cu instituţiile din domeniu şi reprezintă continuarea obiectivului agreat împreună cu reprezentanţii Guvernului şi Parlamentului sub umbrela proiectului Va Urma (www.vaurma.ro): Îmbunătăţirea sistemului gestionării deşeurilor (colectare, valorificare, reciclare), în urma unei consultări extinse cu toţi actorii implicaţi pe flux, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb