• "Balkan Petroleum" va da statul român în judecată, pentru că nu a respectat planul de reorganizare al rafinăriei, solicitîndu-i daune de sute de milioane de dolari!
Rafinăria "Rafo" Oneşti a demarat marţi seară procedurile pentru oprirea activităţii din cauza lipsei capitalului de lucru. Marin Anton, consilierul preşedintelui "Balkan Petroleum" (BkP), acţionarul majoritar al rafinăriei, spune că decizia opririi activităţii a fost luată în urma refuzului autorităţii vamale de a scuti "Rafo" de la plata anticipată a TVA aferent importurilor de ţiţei: "Am primit marţi un răspuns de la Direcţia Vamală Bacău în care ni se aducea la cunoştinţă că, din cauza litigiilor şi debitelor, nu ne poate suspenda plata anticipată a TVA, facilitate care este aplicată celorlalţi operatori din piaţă, care plătesc taxa pe valoarea adăugată după procesarea ţiteiului". Potrivit lui Marin Anton, rafinaria are blocate în vamă 478 de miliarde de lei, ceea ce i-a diminuat capitalul de lucru. Marin Anton susţine că tot marţi furnizorul de ţiţei a comunicat rafinăriei că nu va mai livra materie primă pînă cînd nu-şi va rezolva problema cu instituţiile statului.
Principalul furnizor de ţiţei al "Rafo" este firma "Faber Invest & Trade", care, potrivit lui Marin Anton, este un intermediar al casei de comerţ internaţional "Glencore". Consilierul BkP mai spune că rafinăria are ţiţei pe care nu-l poate procesa pentru că nu mai are bani pentru plata TVA: "Noi mai avem la Oil Terminal 69.000 de tone de ţiţei, cantitate pe care nu o putem procesa pentru că ar trebuim să plătim anticipat, în vamă, 125 de miliarde de lei". Reprezentantul BkP mai spune că situaţia actuală de la Rafo este cauzată de refuzul autorităţilor de a aplica planul de reorganizare al rafinăriei, care este executoriu: "Toate aceste datorii pentru care sîntem şicanaţi de către Vamă şi Ministerul Finanţelor au fost cuprinse în planul de reorganizare, care pînă cînd o altă instanţa nu îl va invalida este executoriu, inclusiv pentru instituţiile statului". Marin Anton ne-a declarat că Balkan Petroleum a demarat deja procedurile pentru a da statul român în judecată, fiindcă nu a respectat o decizie a unei instanţe, iar daunele solicitate vor fi de ordinul sutelor de milioane de dolari.