File de criză

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 1 octombrie 2010

Cornel Codiţă

Criza loveşte nemilos. Pe toată lumea, chiar şi marile firme. Acesta este mesajul unei ştiri care ne spune că din 120 de magazine, prezentare şi vînzări, o firmă cu renume şi reţea naţională a fost obligată să rămînă doar cu 27. Un bun prieten îmi povesteşte, zilele trecute, şocul pe care l-a resimţit trecînd mai deunăzi pe acasă, prin satul de unde se trage. Acum cîţiva ani, erau peste 300 de vaci în ciurda satului. Acum au mai rămas 27! În vremea aceasta, noi nume îşi fac loc pe listele oficiale ale miliardarilor tranziţiei româneşti. Încerc să pun cap la cap aceste instantanee, să le aşez pe fundalul temei care domină viaţa românilor - CRIZA. Ce fel de criză? Cum se produce şi cum se propagă? Cine are în mîini frîiele care ar putea să-i domolească trapul? Mai poate cineva să-i stea împotrivă, ori vom fi zdrobiţi de potcoavele ţintuite ale cailor nărăvaşi, scăpaţi din dîrlogi. De ce creşte sărăcia acolo unde te-ai aştepta mai puţin şi de unde cresc averile unora care nu fac nimic? Cum pot fi toate acestea integrate într-un tablou coerent al României?

Scăderea puterii de cumpărare a populaţiei se resimte pe toate pieţele, iar vînzările de produse IT nu au de ce să facă excepţie. Dacă este să ne referim la această piaţă specială, trebuie să mai adăugăm că ea a fost şi este în bună măsură dependentă de marile comenzi ale instituţiilor de stat, precum şi ale firmelor străine cu bugete consistente, care şi-au des-chis şi amenajat sedii, ori sucursale în România. Aceea a fost perioada de înflorire a vînzărilor şi ea s-a încheiat, cam de multişor vreme. Valul următor, abia peste 8-10 ani, dacă economia iese din fundul prăpastiei. Cumpărătorii "cu bucata" nu au făcut niciodată mai mult de o treime din încasările firmelor de desfacere pentru astfel de produse. Valorile de creştere ale marilor firme au îngheţat şi, odată cu ele, şi investiţiile în "infrastructură IT". Statul mai taie şi el din cheltuieli şi astfel vînzătorii care-i asigurau produse şi servicii mai iau un pumn în plex. Cît des-pre cumpărătorul cu bucata, pînă la IT, se uită tot mai des la banii de pîine, lapte şi alte furnituri pentru gospodărie, fără de care nu mai apucă ziua de mîine, necum pe cea de poimîine. Tabloul de ansamblu pare să aibă o anume coerenţă, iar criza este forţa care animă actorii şi justifică situaţia, respectiv acţiunile lor.

Toată lumea vorbeşte despre economia de subzistenţă a satului. Atunci, în satul prietenului meu, de ce scade numărul animalelor, în loc să crească? Preferă ţăranii să cumpere lapte de la "magazinul alimentar", în loc să-l ia de la Joiana? Cu siguranţă, nu! Misterul pare să-l fi dezlegat omul care duce vacile satului la păşune: "nu mai ia omul bani pe lapte, nici cît să plătească fînul ce-l dă vacii pe iarnă, necum munca lui în grajd. Dacă, Doamne fereşte!, mai dă cîte una de boală, apoi n-are nici cu ce chema doctorul, iar s-o lase să moară în grajd, nu-l rabdă inima!" Datele arată că, într-un an, românii nu ating nici jumătate din consumul mediu de lapte al unui "cetăţean european". Expansiunea bolilor de nutriţie în patologia copiilor şi a tinerilor întăreşte această constatare. Deşi i se spune economie de subzistenţă, doar o treime din producţia de lapte rămîne în consumul propriu. Ceva mai puţin de o treime din producţie este comercializată direct pe pieţele locale şi numai 12% este vîndut producătorilor industriali, care au reţele de colectare. Misterul este explicat prin "politica de preţuri". Dacă-şi duce singur laptele la piaţă, producătorul cîştigă de două şi chiar de trei ori mai mult, decît dacă l-ar da "colectorului", iar cumpărătorul din piaţă plăteşte şi de două ori mai puţin litrul de lapte, decît dacă l-ar lua din supermarket! În consecinţă, loviţi de această inacceptabilă "manipulare a pieţei", marii producători fac demersuri pe lîngă Ministerul agriculturii să reteze avîntul capitalist al producătorilor/comercianţilor de lapte, care-şi găsesc singuri cumpărătorii pe piaţă şi, sub faldurile normelor europene, să le garanteze monopolul de preţ care desfiinţează ciurdele satelor! Ţăranul crescător de vaci, din satul prietenului meu, nu-i lovit de criză, ci de politica de monopol a celor care vor să-i folosească munca pentru a stoarce de cîte zece ori profit, din buzunarul cumpărătorului de produse alimentare de la raft! Jaful bazat pe acest mecanism al monopolului şi al influenţei directe asupra celor care fac legile în ţara aceasta a prăduit mai rău economia rurală a Româ-niei, decît oricare dintre efectele "crizei mondiale!

Cum reuşesc unii, în România, să-şi sporească averile în timpuri de criză nu are nimic de a face cu economia de piaţă, cu criza mondială ori cu petele de pe suprafaţa Soarelui. Are totul de-a face cu clientelismul politic şi cu mulgerea pînă la sînge a ţîţelor statului, de către viţeii neînţărcaţi ai camarilelor puterii.

Concluzia e inevitabilă. Criza nu-i pentru toţi una: pentru unii-i mumă, iar pentru alţii-i ciumă... "după cum o cer, enteresele partidului", vorba lui Caragiale.

Opinia Cititorului ( 6 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Auuu! Maestre..abia ne descurcam cu haosul, nesimtirea, nemernicia, rautatea, avaritia, lipsa de educatie si de orizont a mediului urban..

     

    Daca mergem si in rural, apoi chiar ma paraseste orice urma de speranta.  

    Acei semeni ai nostri care au voce doar odata la patru ani, sau la cati da Domnul niste asa-zise alegeri, cand li se cumpara votul pe temirice, aceia sunt adevaratele victime. Nu, nu ale crizei, nici ale tranzitiei, ci ale ultimului secol si jumatate de "modernizare" a... 

    Degradarea umana a ajuns atat de jos, incat tranzitia spre o lume mai buna nu pare sa poata fi realizata fara teribile suferinte pentru cei mai multi. Manipulatorii de meserie stiu cum sa combine reteta distrugerii, reteta ce combina "razboiul impotriva terorimului" cu "criza economica" si cu psihoza "sfarsitul lumii", este letala pentru contiintele slabe. Nu toti pot fi lideri sau formatori de opinie, dar toti cei ce stiu adevarul trebuie sa-l poate face cunoscut celor de langa ei....

    1. Desi nu mai intentionam sa intervin cu o opinie in Bursa on-line , acurateta analizei facute de dl C.Codita m-a determinat sa renunt la rezerva impusa de varii motive. Dupa mine,sunt necesare masuri de bun simt la care putem contribui toti alegatorii : aruncarea peste bord prin alegeri anticipate,prezidentiale si parlamentare,a intregii clase politice care a fost,este, si spera sa revina la guvernare, dupa ce a mai guvernat odata.Politica este facuta de oamenii pe care ii alegem. Si cum...

      Nu m-am referit la acuzatiile la adresa celor de mai sus ci la acuzatiile care afirma altceva. Se stie ce! Raman valabile toate implicatiile. Repet: m-am referit la celelalte acuzatii care au fost probate si vor fi dezvaluite dar nu acum.

      Alo !!!!!!!!!!!!! putin bun simt: ABTINETE si LASA-NE !. 

    Oare cati oameni integri si intelepti mai numara Romania?

    Pretinsele elite fac jocul celor puternici..nu vad forte organizate care li se pot opune, infara societatii civile si ea puternic fragmentata ca sa-si poata intelege rolul istoric ce-i revine in schimbarea paradigmatica societala.  

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb