FINAL DE INTERIMAT PENTRU FLORIN CÎŢU Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor Publice

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 19 august 2021

Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor Publice

Dan Vîlceanu, noul ministru al Finanţelor Publice

Ludovic Orban, preşedintele PNL: "Din punctul meu de vedere, există riscuri cu privire la această desemnare, de aceea am votat împotrivă"

Deputatul liberal Dan Vîlceanu este noul ministru al Finanţelor Publice, funcţie rămasă vacantă în urma revocării, în 8 iunie, de către premierul Florin Cîţu a fostului ministru Alexandru Nazare.

Dan Vîlceanu a fost propus, ieri, Biroului Politic Naţional al PNL de către prim-ministrul Florin Cîţu, al cărui interimat în fruntea Finanţelor urma să înceteze în 23 august. Cu 47 de voturi pentru şi unul împotrivă (Ludovic Orban), propunerea premierului a fost aprobată de liderii liberali, iar Florin Cîţu a înaintat-o preşedintelui Klaus Iohannis care a emis decretul prezidenţial de numire a lui Dan Vîlceanu în funcţia de ministru al Finanţelor Publice.

Dan Vîlceanu a declarat după şedinţa Biroului Politic al PNL: "În primul rând, aş vrea să-i mulţumesc premierului pentru susţinere şi în al doilea rând este onorant pentru mine că am primit votul colegilor. Este o încredere pe care mi-o acordă şi o încredere pentru care mă simt obligat.

De asemenea, vreau să vă spun că Ministerul de Finanţe este unul dintre ministerele foarte importante din Guvernul României şi nu am niciun fel de dubiu că voi face echipă bună cu prim-ministrul. Am lucrat împreună şi în Comisia de buget-finanţe. Sunt cred că 4-5 bugete pe care le-am dezbătut împreună în comisiile reunite".

La rândul său, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a argumentat votul dat împotriva lui Dan Vîlceanu: "Prin votul pe care l-am dat (...) mi-am exprimat rezerve extrem de serioase faţă de această candidatură. Premierul Florin Cîţu a spus că susţine competenţa, integritatea. Din punctul meu de vedere, există riscuri cu privire la această desemnare, de aceea am votat împotrivă. Răspunderea integrală pentru această desemnare îi aparţine premierului Florin Cîţu".

Orban a refuzat să spună exact care sunt riscurile legate de numirea lui Vîlceanu ca ministru al Finanţelor, declarând că nu a avut timp să analizeze această propunere făcută de premierul Florin Cîţu.

Întrebat dacă e o problemă faptul că Vîlceanu a fost şeful tineretului PSD din Gorj, Orban a precizat: "Noi am condamnat traseismul politic. Riscurile provin din cauza faptului că nu am putut face o analiză foarte serioasă a candidaturii".

Dan Vîlceanu şi-a început cariera politică alături de social-democraţi, conducând filiala din Gorj a Tineretului Social-Democrat, în perioada 2006-2009. Ulterior, el a devenit secretar executiv al PDL Gorj, între 2011 şi 2012 şi apoi prim-vicepreşedinte PDL Gorj între 2012 şi 2013. Vîlceanu a ajuns preşedinte al PDL Gorj, funcţie pe care a deţinut-o între 2013 şi 2015. După fuziunea cu PNL, Vîlceanu a devenit în 2015 copreşedinte, apoi preşedinte al PNL Gorj, funcţie pe care o deţine şi în prezent.

Între 2012 şi 2016, Vîlceanu a mai fost consilier judeţean la Consiliul Judeţean Gorj.

În prezent, Dan Vîlceanu este deputat PNL, fiind la al doilea mandat (2016 - 2020, 2020 - prezent).

Conform declaraţiei de avere, Vîlceanu deţine două case de locuit şi două terenuri intravilane în judeţul Gorj, două terenuri intravilane în judeţul Timiş şi un spaţiu comercial în Timiş. El deţine un autoturism BMW seria 5 din 2011. Pe numele său are două conturi, cu sume de peste 16.000 şi 21.000 lei.

Vîlceanu a contribuit la campania PNL pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020 cu 133.800 lei, a dat împrumuturi de peste 400.000 lei şi deţine titluri de stat în valoare de 731.501 lei. De asemenea, el menţionează şi un împrumut primit de 560.000 lei.

La începutul anului trecut, conform unor informaţii publicate în mass-media, firma familiei lui Dan Vîlceanu, Trefo, a încheiat un contract în valoare de aproximativ un milion de dolari cu Complexul Energetic Oltenia (CEO). Parlamentarul susţinea că n-are nicio altă legătură cu societatea Trefo, în afară de faptul că de afacere se ocupă părinţii săi.

Cu toate acestea, s-a dovedit că firma Trefo este "abonată" la bani de la companiile de stat, având în trecut contracte cu: CET Govora, Compania Locală de Termoficare Colterm, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia.

Conform presei gorjene, societatea Trefo ce aparţine Elisabetei Vîlceanu, mama noului ministru de finanţe, a derulat, în perioada 2007-2015, 54 de contracte în valoare totală de 5,5 milioane de euro. 42 dintre acestea, în valoare de peste 2,3 milioane euro, au fost încheiate cu unităţi din cadrul Complexului Energetic Oltenia, de la înfiinţarea acestuia şi până în prezent.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Unul mai hot ca altul

    meritocratia la putere.....

    el este...geniul de la finante....baiatul lu' mama.......a bagat tare din prima zi.......:))))

    „Inflaţia nu este la nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale. Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei, care este Banca Naţională. Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta, nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei, nicidecum a creşterii”, a spus Dan Vîlceanu, fără să țină cont de faptul că informațiile statistice oficiale, publicate săptămâna trecută, arată o inflație de 5%. 

    Mai mult, noul ministru de Finanțe a insistat să declare că „nu există o creştere economică, în lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist”. 

    Asta în condițiile în care România a înregistrat creșteri economice în doi ani consecutivi cu inflație negativă. În 2015, creșterea a fost de 3,9%, iar anul următor de 4,8%.

    E tot mai mare riscul ca PDL sa puna mana pe PNL! Criminalul economic Boc topaie de bucurie!

    & ,,Ciuma roșie", cum le spun liberali psd-iștilor, a pus mâinile pe finanțele liberale la inițiativa și cu sprijinul lui Cîțu și Boc, ?

    1. In 2024 o sa sara in alta barca castigatoare

      2024 ?!, prea târziu.

      Deja e curtat de Dona Daiana Șo Șo acra . Cum legea prevede că nu poți naște un alt partid (desigur, neAurit.!) decât cu 3 buc. membri... menestrelul traseist, pardon menistrul cu finanțele ar putea ocupa "bronzul", -locul 3 în Partidul fără Nume.  

      O întrebare : Câțu nu va deveni preș. PNL sigur ... Vâlceanu va mai fi, sau nu va mai fi... ce din păcate este ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb