ZIARUL BURSA

19 august 2021
Ediţia din 15.08.2024
Mişu Negriţoiu

FOST PREŞEDINTE ASF Mişu Negriţoiu, membru în Consiliul de Administraţie al Agroserv Măriuţa

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 19 august 2021

Acţionarii companiei care deţine brandul Lăptăria cu Caimac şi-au ales ieri administratorii Societatea îşi va majora capitalul cu 0,8 milioane de lei, prin alocarea de acţiuni gratuite  

Acţionarii Agroserv Măriuţa, compania care are brandul de produse lactate Lăptăria cu Caimac, au ales, în adunarea de ieri, Consiliul de Administraţie al societăţii pentru un mandat de patru ani, începând cu 2022, conform raportului emitentului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Perspective sumbre pentru economia Afganistanului

Perspective sumbre pentru economia Afganistanului

A.V.Internaţional / 19 august 2021

Ţara este dependentă de ajutorul din exterior SUA au îngheţat active de 9,5 miliarde de dolari ale băncii centrale afgane 

Perspectivele economice ale Afganistanului sunt sumbre, în condiţiile în care asistenţa financiară viitoare pentru această ţară se află sub semnul întrebării după ce talibanii au revenit recent la putere.

Cu numai câteva luni înainte să preia talibanii puterea, Banca Mondială prezenta o imagine îngrijorătoare a Afganistanului - ţară care are resurse minerale substanţiale, dar care nu pot fi exploatate din cauza situaţiei politice.

Nicolae Căpuşan, CEO SunGarden Hotels; sursa foto: facebook.com/nicolae.capusan

NICOLAE CĂPUŞAN, CEO-UL SUNGARDEN HOTELS: "Hotelul Rusca mi s-a părut o achiziţie interesantă"

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 19 august 2021

"În iunie am înaintat o ofertă de 1,1 milioane euro pentru Hotelul Rusca; răspunsul a fost categoric negativ!" "Deşi mi s-a spus că sunt şi alţi cumpărători locali, am fost sceptic, mai ales că aflasem că SIF-ul scosese hotelul la licitaţie, dar nu s-a prezentat nimeni" 

Cu toate că avea pierderi serioase, Hotelul Rusca părea o achiziţie interesantă, ne-a spus Nicolae Căpuşan, CEO-ul SunGarden Hotels, cel care a cumpărat unitatea de cazare pentru 1,1 milioane de euro fără TVA de la SIF Hoteluri, companie deţinută de SIF Banat-Crişana, a cărei conducerea a refuzat iniţial oferta făcută de omul de afaceri ce activează în domeniul turistic.

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 7% pentru 2021

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 7% pentru 2021

M.G.Macroeconomie / 19 august 2021

CNSP anticipează o inflaţie de 5% la finalul anului Inflaţia este deja 5% şi sunt anticipate noi creşteri de preţuri 

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CSNP) a revizuit pozitiv estimarea de creştere economică din acest an, la un avans al produsului intern brut (PIB) de 7%, de la 5%, cât estima în aprilie şi de la un plus iniţial de 4,3%, cât preconiza în legea bugetului de stat pentru acest an. O revizuire pozitivă a fost operată şi estimării de creştere a PIB pentru anul viitor, care a fost majorată cu 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza din primăvară, la +4,9%.

Inima şi alte preparate din carne, sursa foto: Radu Afrim

Navetă culturală pe ruta Bucureşti-Craiova

O.D.Cultură / 19 august 2021

Călătoriile în scop cultural, întrerupte de restricţiile din pandemie, au fost reluate în această vară. Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova reia proiectul lansat la începutul anului 2020 şi oprit la scurtă vreme de la debut din cauza situaţiei epidemiologice: Naveta Culturală. Astfel, sâmbătă, 21 august 2021, iubitorii de teatru din Bucureşti vor putea călători în scop cultural la Craiova pentru a vedea spectacolul "Inimă şi alte preparate din carne" de Dan Coman în regia lui Radu Afrim şi scenografia Irinei Moscu, producţie recent câştigătoare a Premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol în cadrul Galei UNITER 2021.

"Declaraţie de război" pe piaţa telefoanelor inteligente

"Declaraţie de război" pe piaţa telefoanelor inteligente

O.D.Miscellanea / 19 august 2021

Reaşezările din 2021 din fruntea clasamentului vânzărilor de telefoane inteligente nu au făcut fericită pe toată lumea. Jucători importanţi din trecut sunt decişi să reinter în luptă după ce au depăşit şocul căderii. Preşedintele Huawei Technologies, Guo Ping, a afirmat că deşi sancţiunile SUA au sufocat afacerea de telefonie, grupul chinez nu va renunţa şi intenţionează să revină în final în poziţia de lider a industriei. După ce a fost fost cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, Huawei este acum pe locul şase pe plan global, cu o cotă de piaţă de 4% în primul trimestru din 2021.

Energia solară a atins un nivel record

Energia solară a atins un nivel record

O.D.Materii Prime / 19 august 2021

Vara toridă pe care încă o traversăm are şi părţile ei bune din punct de vedere economic. Furnizarea de energie solară în UE în iunie şi iulie a urcat la un nivel record în 2021, reprezentând 10% din totalul electricităţii produse în blocul comunitar, arată datele publicate de organizaţia Ember. Cele 27 de state membre UE au generat aproape 39 TWh (terawatt-oră) de energie din panourile solare în iunie şi iulie, faţă de 10,9 TWh din 2018. Noi recorduri au fost realizate în opt ţări din UE, inclusiv Spania şi Germania, în urma majorării producţiei şi a utilizării panourilor solare, se arată în raport.

Jocurile paralimpice se vor desfăşura tot sub stare de urgenţă

O.D.Sport / 19 august 2021

Jocurile Paralimpice se vor desfăşura sub aceleaşi restricţii stricte, la fel ca Jocurile Olimpice. Japonia a extins, înaintea Jocurilor Paralimpice, starea de urgenţă decretată pentru Tokyo şi alte regiuni, pentru a combate o creştere a numărului infecţiilor cu SARS-CoV-2. Actuala stare de urgenţă, a patra de la începutul pandemiei, ar fi urmat să expire pe 31 august, dar a fost prelungită până pe 12 septembrie. Ea este în vigoare pentru aproximativ 60% din ppopulaţia Japoniei. Tokyo a anunţat 4.377 de noi cazuri de Covid-19 pentru ultimele 24 de ore, după ce vinerea trecută a înregistrat un record, de 5.773. "Varianta Delta care se dezlănţuie în lume a cauzat un număr de cazuri fără precedent în ţara noastră", a spus prim-ministrul Yoshihide Suga, care a adăugat: "Cazurile grave se înmulţesc rapid şi împovărează serios sistemul medical, mai ales în regiunea capitalei".

Fluctuaţii pe bursele europene

BURSELE LUMII Fluctuaţii pe bursele europene

A.V.Internaţional / 19 august 2021

Pieţele din Europa au fluctuat ieri, investitorii fiind atenţi la datele privind evoluţia inflaţiei în regiune şi la răspândirea Covid, varianta Delta.

London Stock Exchange

- Titlurile companiei de construcţii Balfour Beatty Plc au pierdut 5,3%, ajungând la 302,18 pence la ora locală 14.28, în pofida faptului că aceasta a revenit pe profit în primul semestru din 2021.

- Acţiunile gigantului minier BHP Group Plc au coborât cu 4,9%, la 2.242,49 pence la ora 14.31. Compania a decis să se delisteze de la Londra şi să rămână listată doar la Sydney. BHP se retrage de pe segmentul producţiei de combustibili fosili, înstrăinându-şi divizia de ţiţei către grupul australian Woodside Petroleum Ltd.

- Indicele FTSE 100 a scăzut cu 0,4%, la 7.150,77 puncte la ora 14.34.

Oscilaţii modeste pentru indici

BVB Oscilaţii modeste pentru indici

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 19 august 2021

Tranzacţii cu 13,6% din iHunt Technology, ceea ce arată că, probabil, principalul vânzător a fost fondatorul şi directorul Cezar Stroe 

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut oscilaţii modeste în sesiunea de tranzacţionare de ieri, în condiţiile unei valori relativ reduse a schimburilor cu acţiuni. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a scăzut cu 0,1%, la 1.068,31 puncte, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a coborât cu 0,29%, până la 2.344,78 puncte.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 41,41 milioane de lei, circa o treime provenind din schimburile cu acţiunile iHunt Technology (HUNT), companie listată în piaţa AeRO.

Ministerul Economiei pregăteşte debirocratizarea comerţului

Ministerul Economiei pregăteşte debirocratizarea comerţului

I.Ghe.Macroeconomie / 19 august 2021

Eliminarea cursurilor de vânzători, schimbarea regulilor privind lichidarea stocurilor şi clarificarea acţiunilor de comerţ de tipul "form-farm- to-fork" (de la fermă la consumator) sunt câteva dintre măsurile prinse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar duce la debirocratizarea comerţului, conform lui Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Deschiderea şcolilor, discutată la Guvern

Deschiderea şcolilor, discutată la Guvern

O.D.Miscellanea / 19 august 2021

Începerea noului an şcolar va fi discutată, mâine, la sediul Guvernului. Premierul Florin Cîţu a convocat o şedinţă la care vor participa, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, reprezentanţii INSP, şeful DSU Raed Arafat şi coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiţă, unde vor fi discuţii despre măsurile pentru deschiderea şcolilor cu prezenţă fizică din 13 septembrie. Ministrul Educaţiei a declarat că printre măsurile luate în calcul se numără "demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei şcoli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare şcoală şi de reprezentant DSP pentru a prezenta părinţilor interactiv problematica, importanţa şi necesitatea vaccinării".

Liberalii, front comun pentru aprobarea programului Anghel Saligny

DISPUTĂ ÎN COALIŢIE PE PNDL 3 Liberalii, front comun pentru aprobarea programului Anghel Saligny

George MarinescuFonduri Europene / 19 august 2021

Liberalii sunt decişi să adopte ordonanţa de urgenţă prin care vor aproba planului naţional de investiţii Anghel Saligny, în valoare de 50 miliarde lei, conform deciziei luată, ieri, în unanimitate de membrii Biroului Politic Naţional al PNL.

"Nu este un program pentru primari, este un program pentru români, pentru că dacă mergem în acea retorică, am putea spune că bugetul unui minister, al Transporturilor, este bugetul ministrului şi este în pixul lui. Şi nu este aşa. Este un buget al românilor. Aşa şi aici. Este un program pentru români, de dezvoltare a României, iar PNL susţine acest program de dezvoltare Anghel Saligny", a declarat Florin Cîţu la finalul şedinţei conducerii PNL, referindu-se la nemulţumirile exprimate anterior de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Indexare derizorie a valorii maxime a tichetelor de masă

Indexare derizorie a valorii maxime a tichetelor de masă

I.Ghe.Miscellanea / 19 august 2021

Cuantumul maxim al tichetelor de masă şi valoarea tichetelor de creşă ar urma să fie majorate, începând din luna octombrie, la propunerea Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor, conform proiectelor a două ordine de ministru comune aflate în transparenţă decizională. Propunerea de majorare în cazul tichetelor de masă este pur şi simplu derizorie, fiind vorba de o diferenţă de numai opt bani. Astfel, în articolul 1 al ordinului de ministru se arată că pentru semestrul II al anului 2021, începând cu luna octombrie 2021, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi cuantumul de 20,09 lei.

Randament de 9,4% pentru investiţiile Fondului suveran al Norvegiei

ÎN PRIMELE ŞASE LUNI DIN 2021 Randament de 9,4% pentru investiţiile Fondului suveran al Norvegiei

Piaţa de Capital / 19 august 2021

Investiţiile în acţiuni au avut cea mai importantă contribuţie la acest randament 

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a raportat, ieri, un randament general al investiţiilor de 9,4% în primul semestru din 2021, în urma creşterii valorii portofoliului de acţiuni, transmite Reuters.

În perioada ianuarie-iunie 2021, câştigurile fondului s-au ridicat la 990 de miliarde de coroane norvegiene (111 miliarde de dolari), cu 0,28 de puncte de bază peste indicatorul de referinţă stabilit de Ministerul norvegian de Finanţe.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA

PIAŢA VALUTARĂ  Euro s-a apreciat la 4,9259 lei

Ana-Gabriela UngureanuBănci-Asigurări / 19 august 2021

Euro a crescut, ieri, cu 0,27 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9259 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 16:30, un euro era tranzacţionat la 1,1711 dolari, în apreciere cu 0,03%...

MACRO NEWSLETTER 19 august 2021

MACRO NEWSLETTER 19 august 2021

Macroeconomie / 19 august 2021

Producţia industrială din SUA şi-a temperat creşterea anuală şi în iulie 2021, până la 6,6%, de la 9,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,9%, după un avans de 0,2% în luna anterioară. Producţia din industria prelucrătoare a...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo