Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 7% pentru 2021

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 august 2021

Comisia Naţională de Prognoză estimează o creştere a PIB de 7% pentru 2021

CNSP anticipează o inflaţie de 5% la finalul anului Inflaţia este deja 5% şi sunt anticipate noi creşteri de preţuri

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CSNP) a revizuit pozitiv estimarea de creştere economică din acest an, la un avans al produsului intern brut (PIB) de 7%, de la 5%, cât estima în aprilie şi de la un plus iniţial de 4,3%, cât preconiza în legea bugetului de stat pentru acest an. O revizuire pozitivă a fost operată şi estimării de creştere a PIB pentru anul viitor, care a fost majorată cu 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza din primăvară, la +4,9%.

Prognoza are ataşată şi o notă care explică revizuirea şi elementele avute în vedere care au dus la aceasta, însă nota face referire la o creştere trimestrială a PIB de 2,9% în primul trimestru, deşi această creştere a fost revizuită marţi de INS la 2,5%. Totodată, cuvântul "pandemie" apare de numai patru ori în nota de patru pagini, din care doar o singură dată în contextul luării în considerare a riscurilor venite din probabilitatea manifestării valului patru al pandemiei. Valul patru al pandemiei în care România a intrat şi care este aşteptat să aibă un vârf în luna septembrie este considerat un "val al nevaccinaţilor", iar riscurile la adresa României sunt ridicate, având în vedere că avem a doua cea mai mică rată de vaccinare a populaţiei din Uniunea Europeană.

În orice caz, există un consens la nivelul economiştilor că economia va înregistra o dinamică anuală pozitivă de circa 7% în acest an. Activitatea economică a continuat să fie puternică în lunile iulie şi august, în condiţiile în care serviciile au cunoscut o revenire alertă după redeschiderea economiei din lunile de primăvară şi pe perioada de vară. De altfel, indicele BCR cu frecvenţă zilnică privind evoluţiile din economie arată o accelerare puternică la începutul lunii august a activităţii economice, care s-a situat în august la 110% din media unei luni normale pre-criză, faţă de un nivel de 100% în iulie.

"Având în vedere evoluţiile economice din primele luni ale anului 2021, precum şi ridicarea majorităţii restricţiilor impuse de pandemie, este de aşteptat ca produsul intern brut să înregistreze o valoare nominală de 1174,9 miliarde de lei în 2021, rezultată dintr o creştere reală de 7% şi un deflatorde 4% (evoluţia preţurilor în sens ascendent a contribuit la revizuirea deflatorului PIB)", se arată în nota CNSP.

De asemenea, la capitolul riscuri se menţionează "factorii de influenţă asociaţi evoluţiei economiei zonei euro şi, îndeosebi, a Germaniei (principalul partener comercial al României), a cărei situaţie se reflectă în zona de cerere agregată prin exporturi, şi în special în zona producţiei industriale autohtone". De menţionat că economia chineză - principalul partener comercial al Germaniei - a început deja să dea semne de încetinire în luna iulie, încetinire ce este aşteptată să continue în august, în condiţiile recrudescenţei cazurilor de Covid-19 cu varianta delta şi restricţiile implementate de autorităţile chineze în câteva centre de afaceri importante.

Pe lângă contribuţia investiţiilor la avansul PIB, economia va continua să crească pe consum din importuri, reiese din prognoza CNSP: "În contextul actual al creşterii economice ridicate, deşi exportul de bunuri este aşteptat să recupereze declinul din anul anterior, deficitul balanţei comerciale se estimează că se va adânci, fiind principala cauză de modificare a soldului contului curent. Astfel, deficitul de cont curent în PIB se anticipează a se înrăutăţi, de la 5,2% în 2020, la 5,5% în 2021".

"Pe de altă parte, se poate menţiona riscul intern dominant al  majorării preţurilor bunurilor intermediare, al combustibililor şi  energiei, punând o presiune suplimentară asupra competitivităţii  producţiei interne", mai arată nota CNSP.

În primele luni ale anului curent s-au înregistrat creşteri de preţ atât pentru producţia industrială (6,18%, media primului semestru), cât şi în cazul costului în construcţii (5,9% în primele 5 luni), la un nivel superior celui anticipat la începutul anului. Majorările au fost cauzate atât de ascensiunea preţului internaţional al ţiţeiului, cât şi al cotaţiilor materiilor prime.

Pentru preţurile de consum (inflaţia), CNSP estimează o creştere de 5% la sfârşitul anului, cât a fost deja inflaţia la finalul lunii iulie. CNSP estimează, deci, că preţurile nu vor mai creşte în acest an, în ciuda aşteptărilor din piaţă şi a estimărilor BNR, care anticipează o inflaţie în 2021, la final de an, de +5,6%.

Per total, conform prognozei intermediare, de vară, a CNSP, PIB-ul nominal la finalul anului, în urma avansului de 7%, va fi de 1.174,9 miliarde de lei. Totodată, instituţia estimează o creştere a PIB-ului de 4,9% în 2022, de 5,3% în 2023, de 5% în 2024 şi de 4,5% în 2025.

CNSP estimează că media cursului de schimb leu/euro se va situa anul acesta la 4,92, la 4,98 anul viitor, la 5,03 lei pentru un euro în 2023, la 5,08 lei în 2024 şi 5,13 lei în 2025.

Totodată, potrivit CNSP, efectele nefavorabile ale pandemiei au afectat mai puţin piaţa muncii unde, în anul 2021, se aşteaptă o revenire a numărul mediu de salariaţi estimat la 5,162 milioane de persoane (5,164 milioane în 2019), în creştere cu 72.000 de persoane, respectiv 1,4% faţă de anul anterior şi mai mare cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu estimările din luna ianuarie 2021 (5,158 milioane persoane).

Câştigul salarial mediu brut pentru anul 2021 a fost revizuit la 5.520 lei/lună, o ajustare în sus de 1,9 puncte procentuale faţă de estimarea din prognoza de primăvară (5.422 lei/lună), ca urmare a impactului pozitiv al creşterii economice care va determina majorarea acestuia cu 6,9% faţă de anul 2020. CNSP menţionează că datele privind forţa de muncă sunt încă estimate pentru anul 2020, fiind aşteptate în luna august noile valori publicate de INS.

Scenariul pe termen mediu 2022-2025 consideră o uşoară accelerare a economiei comparativ cu scenariul din prognoza de primăvară având ca ipoteză centrală impactul pozitiv al fondurilor europene din PNRR.

Totodată, o simulare a CNSP în ipoteza absorbţiei a 29 miliarde euro în perioada 2021-2026, arată un impact pozitiv care generează o creştere economică suplimentară de circa 0,9 puncte procentuale în medie pe tot intervalul, faţă de scenariul de bază, respectiv fără PNRR dar cu alte fonduri europene.

"În prima parte a intervalului (anii 2021-2022) impactul este mai puţin pronunţat, urmând ca efectul maxim asupra accelerării creşterii PIB să aibă loc în 2023-2024 (+1,6 / +1,5 puncte procentuale) pe măsură ce alocarea fondurilor se măreşte gradual", mai arată analiza instituţiei.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. pt ca sunt un tip inimos si bun va dau o bucatica de informatie dar nu va fac si conexiunile cu ce inseamna bucatica asta de informatie (pt leu, economia romaneasca, piete de capital etc).

    bucatica de informatie:  

     

    DIN 23 SEPTEMBRIE (+/- 1 ZI) INCEPE UCIDEREA USD LA NIVEL MONDIAL.... Scena va semana cu relatia dintre Cezar si Brutus .... unde Cezar (USD) cu cutitul infipt intre coaste in toamna :) .... se va intoarce (!) la Brutus (repo-urile FED in SUA) si ii va zice sangerand ... "Si tu Brutus? ".... asta desigur cat toti senatorii si soldatii romani (piete de capital, indici, dobanzi, etc) roiesc in jurul lor plini de fior in fata Istoriei in desfasurare!  

    Amintiti-va care a fost relatia intre prabusirea rulei rusesti si picajul URSS in anii 90.... food for thought!  

    Rezumand: ... pregatiti-va de zguduiri severe din... 23 Septembrie 2021.  

    Va pupa nenea bancheru '...  

    p.s. probabil ca vor fi mormoloci prosti care iar vor incepe ca ramele ganditoare : "iar nu ti-ai luat pastilele" , "mars de aici nebunule" , etc.... dar diferenta e ca mormolocii nu au sursele mele de informatie si nu au inaltimea gandirii mele.

    Mark my words : USD va primi un mare cutit in coaste CURAND.  

    1. "pt ca sunt un tip inimos si bun va dau o bucatica de informatie dar nu va fac si conexiunile cu ce inseamna bucatica asta de informatie (pt leu, economia romaneasca, piete de capital etc)"

      tinta pentru aceasta informatie nu e data de micii speculatori, etc... ci adevaratii specialisti din BNR, Min. Finantelor ,etc.... adica vorbim de stratul subtire de oameni cu know-how.  

      Tocmai de aceea nu stau sa explic detaliile.  

      oh... one more thing.  

      Cand vine vorba de informatii relevante... there's no free meal! :)

      Ce e scris in primul mesaj e semn al marii mele bunatati.  

      *Amintiti-va care a fost relatia intre prabusirea ruBlei rusesti si picajul URSS in anii 90

      ...cand nu mi-am luat micul dejun mai mananc si eu litere :) 

      Nu mai ai nimic de adaugat, mai NOSTRADAMUS care esti!!!!

      Ca tu centrezi, tu dai cu capul, tu ratezi!!! 

      Spectaculos, nu-i asa? 

      Abia te-ai trezit si vorbesti in somn. Du-te inapoi si te culca!

      Daca nu mai ai litere, mananca alceva! 

      ignorantule

      Lasa-l in pace ca saracul Ban.Cher.Vali, ca e dus rau de tot!

      Se stie asta... 

      :) comentariile ca ale tale ma mai insenineaza nitel cand vad ce cazaturi pot fi in jurul meu

      urmareste ce se va intampla curand cu dolarul si dupa aia mai vorbim. 

      da, ma ...saracu Bancher Vali e dus de tot... in fata, inaintea tuturor!

      ce m-as face eu fara cazaturi ca tine care se iau de mine?

      m-as plictisi de moarte printre cifre, trenduri si grafice :) 

      latura mica ce esti :) !  

      ... vali! ... esti folosit! ...

      Ne mai auzim pe la sfarsitul lui septembrie, ca pana si genii galactice ca dvs. mai pot gresi o zi-doua.

      Altfel, ca un prost ce ma aflu, inca mai astept baia de sange de politician promisa pentru iunie-iulie a.c. La fel ca implinirea altor zeci de profetii de-ale dvs. 

      Dar am toata increderea, sigur se vor intampla ele candva, maine, poimaaine, la anul, sau peste cateva sute de ani. Ca daca ati spus dvs., e clar, n--are cum sa fie altfel...

      Citisem undeva, nu-mi mai amintesc unde si cine a spus o chestie cu talc - cica si un ceas stricat tot da ora exacta de doua ori pe zi. 

    Interesant cum Romania iar este "tigrutul" europei in bula de credit si nu de productivitate reala; la fel ca in perioada 2006-2007 "Tigrul EUROPEI" cu "Sa traiti bine" si urmat de " Marsi sclavilor la munca peste hotare exact cand bula de credit plesnea".

    Sa sa vedem ce alta muzicuta se pune dupa ce se opreste asta; si sa vedem cin prinde loc sa sta pe scaun si cine ramane in picioare. 

    O alta gasca de "sclavi" va trebuii sa plece cu carca peste hoatare; deja se dau socuri in pierderi locuri de munca prin Harghita - Hunedoara si etc industrii ce se vor VERZI! 

    A nu se confunda productivitatea reala cu cresterea masei monetare circulate ce apare in pib. 

    De peste 1 an au incepot "unii" sa frece metna prin cartiere semn ca nu prea au de lucru; deci piata reala imi zice ca pe zone unii o freaca mai mult ca altii; acum 3-4 ani era cartierul pustiu de cei ce o frecau samn ca erau ocupati cu productivitatea. 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. ... prin periplu lor prin europa, romanii au invatat multe ... in bunastarea lor, europenii au uitat multe ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb