Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a raportat, ieri, un randament general al investiţiilor de 9,4% în primul semestru din 2021, în urma creşterii valorii portofoliului de acţiuni, transmite Reuters.
În perioada ianuarie-iunie 2021, câştigurile fondului s-au ridicat la 990 de miliarde de coroane norvegiene (111 miliarde de dolari), cu 0,28 de puncte de bază peste indicatorul de referinţă stabilit de Ministerul norvegian de Finanţe.
"Investiţiile în acţiuni au avut cea mai importantă contribuţie la randamentul înregistrat în primul semestru din 2021, în special investiţiile din sectorul energetic şi financiar", a afirmat directorul general al Fondului, Nicolai Tangen, adăugând: "Investiţiile în companiile din energie au avut un randament de 19,5%".
Investiţiile în acţiuni au avut un randament de 13,7%, în timp ce portofoliul de investiţii în instrumente cu venit fix a avut pierderi de 2%.
Cele mai mari investiţii în companii individuale ale Fondului Norvegiei sunt în sectorul tehnologic american, în special în titluri Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon şi Facebook.
La 30 iunie 2021, din valoarea totală a fondului, 72,4% era investită în acţiuni, 2,4% în imobiliare şi 25,1% în obligaţiuni. În aprilie, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că a făcut prima sa investiţie directă într-un proiect de energie regenerabilă, care reprezintă o nouă clasă de active pentru acest fond.
Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.400 miliarde de dolari.
Transformat în 1998 în Fond suveran de investiţii, acesta investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă.
În perioada 2020-2022, Fondul vrea să să investească aproximativ 100 de miliarde de coroane norvegiene (12 miliarde de dolari) în proiecte din domeniul energiilor regenerabile, precum parcuri eoliene şi fotovoltaice, şi va analiza în primul rând America de Nord şi Europa.